Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē viesojas ASV vēstniece

Diāna Lozko

2017. gada 28. jūlijs 00:00

1

Šonedēļ Alūksnē darba vizītē viesojās Amerikas Savienoto Valstu vēstniece Nensija Baikofa Petita. Vizītes laikā vēstniece tikās ar Alūksnes novada domes pārstāvjiem, uzņēmējiem, apmeklēja Kājnieku skolu, lai apzinātu situāciju arī Latvijas attālākajos rajonos. Vēstniece šī mēneša laikā viesosies arī Gulbenes un Balvu novadā.

“Šī pilsēta ir elpu aizraujoša!”
Dienas pirmajā daļā vēstniece Alūksnes Kultūras centrā tikās ar Alūksnes novada domes priekšsēdētāju Arturu Dukuli, kā arī citiem politiķiem. N.Baikofa Petita atzina, ka Alūksne ir viena no skaistākajām pilsētām, kādu viņa ir redzējusi. “Šī pilsēta ir elpu aizraujoša!” pauda N.Baikofa Petita.
Tikšanās laikā viņai bija iespēja izzināt situāciju dažādās nozarēs Alūksnes novadā. Vēstnieci interesēja gan izglītības, gan veselības nozare, īpašu uzsvaru viņa vērsa uz demogrāfisko krīzi Latvijā. A.Dukulis uzsvēra, ka novada pašvaldība sniedz dažādas atbalsta iespējas jaunajiem uzņēmējiem, kā arī veicina dažādu nozaru attīstību. “Ir prieks par to, ka Alūksnes novadā pēdējā laikā iedzīvotāju skaits samazinās tikai demogrāfiskās situācijas rezultātā, nevis tāpēc, ka cilvēki izbrauktu strādāt ārpus Latvijas,” uz pozitīvo tendenci norādīja A.Dukulis. Sniedzot dažādas atbalsta programmas, varēs uzlabot arī demogrāfisko situāciju, tādējādi rūpējoties par novada nākotni.

Tikšanās ar uzņēmējiem
Vēstniece apciemoja arī Alūksnes ievērojamākās vietas – Alūksnes evaņģēliski luterisko baznīcu, Bībeles muzeju un citas Alūksnes gleznainākās vietas, dodoties ekskursijā pa Alūksni. Tikšanos ar vēstnieci organizēja nacionālās apvienības „Visu Latvijai!” – „Tēvzemei un Brīvībai/LNNK” Saeimas deputāts  un Aizsardzības komisijas loceklis Rihards Kols. Lauku tūrisma un atpūtas centrā “Jaunsētas” vēstniecei bija tikšanās ar vietējiem uzņēmējiem, kuri sper aktīvus soļus ASV tirgus iekarošanā - “Cewood” valdes locekli Ingaru Ūdri, “Very Berry” mārketinga vadītāju Ilzi Sauškinu, “Abio” valdes locekli Intaru Berkuli un “RunR” valdes priekšsēdētāju Druvi Tomsonu. Vēstniece ar uzņēmējiem pārrunāja svarīgākos jautājumus, kas skar viņu nozaru attīstību, darbaspēka pieejamību un eksporta veicināšanu.

Iestāsies par Alūksnes
slimnīcu
D.Tomsons, kurš ir arī Nacionālās apvienības Alūksnes nodaļas vadītājs, uzsver, ka apspriežamo jautājumu klāstā bija arī jautājums par Alūksnes slimnīcu un tās nākotni. “Vēstniece apsolīja šo jautājumu aktualizēt sarunās ar Veselības ministriju un NATO struktūrām. Viņa uzskata, ka šis objekts novadam ir ļoti svarīgs,” pauž D.Tomsons.
Vēstniece viesojās arī Nacionālo Bruņoto Spēku Kājnieku skolā, lai iepazītos ar tās darbību. Arī A.Dukulis pauda, ka militāro personu esamība Alūksnē nozīmē to, ka nevar būt ne runas par slimnīcas neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu sniegšanas pārtraukšanu. Gan viņš, gan arī D.Tomsons uzver, ka, pierobežā dzīvojot, ir jāņem vērā arī politiskā situācija Krievijā. “Laikā, kad Krievijā un Baltkrievijā notiek militārās mācības, ir svarīgi, ka pie mums viesojas ASV vēstniece un varam justies droši. Vēstniece šajā amatā ir divus gadus, viņa ir viesojusies arī citos Latvijas reģionos, bet ne reizi šajā tālajā pierobežā. Šis ir labs signāls cilvēkiem, ka mums ne par ko nav jāuztraucas,” teic D.Tomsons. Arī A.Dukulis tikšanas laikā uzsvēra, ka būtiskākais ir attīstīt dzīves līmeni pierobežā, jo šeit ir jādzīvo apmierinātiem un valstij lojāliem cilvēkiem. “Tas galu galā arī ir valsts drošības jautājums, un valstij būtu par to jādomā. Pēdējā laikā valstī attieksme mainās, bet 20 gadus tomēr esam zaudējuši,” sarunas laikā ar ASV vēstnieci atzina A.Dukulis.


Kategorijas