Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Norit tiesu un zemesgrāmatu reforma

Līga Vīksna

2017. gada 28. jūlijs 00:00

415

Tieslietu padome atbalstījusi Tieslietu ministrijas sagatavotos rajona (pilsētu) tiesu reorganizācijas plānus Vidzemes, Rīgas, Kurzemes un Zemgales tiesu apgabalā, saskaņā ar kuriem 2018.gadā Latvijā pabeigs tiesu teritoriālo reformu. Ikvienas reformas gadījumā iedzīvotājiem vissvarīgākais jautājums ir, vai pakalpojumu arī turpmāk varēs saņemt savā dzīvesvietā. Paredzams, ka pēc tiesu reformas tā būs.

Vieta paliks, mainīsies
nosaukums
Pārmaiņas skars arī Alūksnes rajona tiesu un zemesgrāmatu nodaļu, ko no 2018.gada 15.februāra reorganizēs līdz ar Gulbenes, Madonas, Cēsu, Limbažu un Valkas rajonu tiesu un zemesgrāmatu nodaļām, pievienojot tās visas Valmieras rajona tiesai un tās sastāvā esošajai zemesgrāmatu nodaļai. Līdz ar to mainīsies tiesas nosaukums - būs Vidzemes rajona tiesa un attiecīgi Vidzemes rajona tiesas zemesgrāmatu nodaļa.
“Katrā tiesu apgabalā, izņemot Rīgu, paredzēts izveidot vienu tā saucamo “mātes tiesu”, nodrošinot šīs tiesas darbību visās līdzšinējo tiesu atrašanās vietās. Zemesgrāmatu nodaļām paredzēta līdzīgs risinājums – viena zemesgrāmatu nodaļa, nodrošinot tās darbību visās līdzšinējo zemesgrāmatu nodaļu atrašanās vietās,” skaidro Augstākās tiesas Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece. Tiesu teritoriālo reformu Tieslietu ministrija virza ar mērķi risināt tādus ar tiesu efektivitātes paaugstināšanu saistītus problēmjautājumus kā nevienmērīga tiesu noslodze un atšķirīgs tiesvedības ilgums viena veida lietās, mazā tiesnešu skaita dēļ apgrūtinātā vai neiespējamā tiesnešu specializācija un lietu sadales nejaušības nodrošināšana.
Pārceļ amata vietu
“Sakarā ar reformu lielākās bažas ir par tiesu pieejamību lietu dalībniekiem, tiesnešu specializācijas nodrošināšanu, organizatoriskajiem jautājumiem, tehnisko nodrošinājumu un tiesu darbinieku darba perspektīvām. Lai izlīdzinātu tiesnešu noslodzi un samazinātu neizskatīto lietu apjomu pirmajā instancē, Tieslietu padome nolēma ar šā gada 1.jūliju pārcelt vienu amata vietu no Alūksnes rajona tiesas uz Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu. Šādi amata vietas pārcels no vēl trim Latvijas tiesām. Pārceltas tiek amata vietas, kurās izveidojušās tiesnešu vakances,” saka R.Zvejniece.
Šobrīd mērķtiecīga reģionu tiesu kapacitātes izmantošana tiek panākta, Civilprocesa likuma 32.1 panta kārtībā pārsūtot lietas izskatīšanai no Rīgas pilsētas tiesām uz reģionu tiesām. Tas izlīdzina tiesnešu darba slodzi un lietu izskatīšanas termiņus, taču šim risinājuma likumā ir pagaidu termiņš līdz 2018.gada 31.decembrim.

Dokumentus varēs iesniegt uz vietas
Alūksnes rajona tiesā gaidāmo reformu komentē īsi, jo ne par visu esot skaidrība. Lai samazinātu tiesnešu noslodzi un neizskatīto lietu apjomu pirmajā instancē, jau kopš 2014.gada sākuma lietu izskatīšana no Rīgas tiek sūtīta arī uz Alūksnes rajona tiesu. 2016.gadā Alūksnes rajona tiesā no Rīgas pilsētas tiesām tika saņemtas 196 lietas, šogad pirmajā pusgadā - 68 civillietas. Pārsvarā tās ir civillietas - maza apmēra prasības par naudas piedziņām (saskaņā ar Civilprocesa likumu, ja maksājumu kopsumma prasības iesniegšanas dienā nepārsniedz 2100 eiro). Pamatā šīs lietas tiek izskatītas rakstveida procesā un lietas dalībnieki nepiedalās. Ir arī civillietas, kas tiek skatītas tiesas sēdēs.
Savukārt Alūksnes rajona tiesas Zemesgrāmatu nodaļas priekšniecei Ingrīdai Brūverei gaidāma pārcelšana tiesneša darbā Vidzemes tiesu apgabala Valmieras rajona tiesas Zemesgrāmatu nodaļā ar 2018.gada 15.februāri. “Būsim vienota nodaļa, kas iekļausies tiesu sastāvā. Tiek uzsvērts, ka iedzīvotājiem Zemesgrāmatu nodaļu pakalpojumu saņemšanā pēc reformas būs iespēja katrā no pilsētām iesniegt dokumentus nostiprinājuma lūgumiem un pieteikumiem,” saka I.Brūvere.

Kategorijas