Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē notiks starptautisks festivāls

Diāna Lozko

2017. gada 4. augusts 00:00

22

Alūksnes pilsētas svētku laikā no šodienas līdz 6.augustam notiks 2. starptautiskais deju festivāls “Alūksnes vasara”, kurā piedalīsies septiņi kolektīvi no sešām valstīm. Latviju tajā pārstāvēs Alūksnes Kultūras centra deju kopa “Jukums” kopā ar Jaunlaicenes folkloras kopu “Putnis”, kā arī deju kopa un kapela “Dziga” no Rēzeknes. Savukārt ārvalstu dalībnieku pulkā būs kolektīvi no Somijas, Polijas, Horvātijas, Rumānijas un Grieķijas.

Festivāls guvis plašāku
vērienu
Šāda sadanča tradīcija aizsākās jau pērn, kad Alūksnē notika starptautiskais deju festivāls “Alūksnes ziema”. Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte informē, ka šāds festivāls tradicionāli varētu notikt gan ziemā, gan vasarā, jo Alūksne ir gan ziemas, gan vasaras pilsēta. “Šis festivāls nenotiek katru gadu, nākamā “Alūksnes ziema” plānota 2019.gadā, bet “Alūksnes vasara” - 2020.gadā, kad arī Alūksne atzīmēs savu simtgadi,” teic S.Eglīte.
Pirmais festivāls pērn aizritējis Kultūras centrā, tajā kā vieskolektīvi uzstājušies tuvāko valstu kaimiņi. Nu festivāls ir guvis plašāku vērienu, ņemot vērā Alūksnes novada pašvaldības finansiālo atbalstu. “Pašvaldība uzņem šos kolektīvus kā viesus, un, protams, tas nav viegli. Pasaulē ir zināmāki festivāli, kuros dalībnieki maksā dalības maksu, taču mūsu festivāls pašreiz vēl nav tik populārs. Sākotnēji, lai festivāls kļūtu atpazīstamāks, tā organizācija jāuzņemas pašvaldībai. Mūs atbalsta arī Valsts kultūrkapitāla fonds,” teic S.Eglīte un izsaka pateicību arī festivāla mākslinieciskajam veidotājam Agrim Veismanim, kurš palīdzējis uzmeklēt festivāla dalībniekus.

Noslēguma koncerts –
Pilssalā
Festivāla dalībnieki ir deju kolektīvi, kuri savus priekšnesumus veido kopā ar folkloras kopām vai kapelām, tātad dzīvu mūzikas atskaņojumu. Pirmie kolektīvu koncerti būs dzirdami jau šovakar  pulksten 19.00 Jaunlaicenes un Alsviķu brīvdabas estrādēs. Savukārt rīt pulksten 11.00 Alūksnē festivāla dalībnieki dosies krāšņā gājienā pa pilsētas ielām. Gājiens sāksies pie administratīvās ēkas Dārza ielā 11, tālāk - pa Tirgotāju, Lielā Ezera, Brūža ielu līdz Alūksnes Kultūras centram un pēc tam uz Alūksnes Jauno pili. Gājiena laikā būs divas pieturas – viena skvērā Lielā Ezera ielā, otra pie Alūksnes Kultūras centra, kur katrs kolektīvs sevi parādīs ar mazu priekšnesumu. No pulksten 12.00 līdz pat aptuveni 15.30 kolektīvi rādīs savas deju programmas pie Alūksnes Jaunās pils. Sestdienas vakarā pulksten 20.00 festivāla noslēguma koncerts Pilssalā veidots kopā ar grupu “Auļi”, uguns šovu no Daugavpils un Alūksnes loku šāvēju klubu “Ziemeļnieks”. Ieeja uz festivāla lielkoncertu ir brīva.

“Jukums” kopā ar “Putnis”
Alūksnes Kultūras centra precēto pāru deju kopa “Jukums” izveidota 1992.gadā, repertuārā ir latviešu tradicionālās tautas dejas un to apdares, bet vislielāko prieku sagādā oriģināluzvedumi, kas radīti tieši “Jukumam” un balstīti Alūksnes puses folklorā. Savukārt Jaunlaicenes tautas nama folkloras kopa “Putnis” savu darbību uzsāka 1999.gadā, par pamatdarbības uzdevumu ņemot vietējās nemateriālās kultūras mantojuma izzināšanu, apgūšanu un popularizēšanu sabiedrībā caur dziesmu, stāstījumiem un rotaļām. Kopā kolektīvā darbojas 13 dažādu vecumu, dzimumu un  profesiju pārstāvji.

Krāšņi viesmākslinieki
Uzstāsies arī dažādi vieskolektīvi. Rēzeknes pilsētas pašvaldības aģentūras “Rēzeknes kultūras un tūrisma centrs” deju kopas un kapelas “Dziga” dejotprieku kopš dibināšanas palīdz uzturēt kapela ar profesionālu septiņu mūziķu sastāvu, kurā katrs spēlē vismaz trīs tautas mūzikas instrumentus, piemēram, kokli, cītaru, bungas, blokflautu, akordeonu, vijoli, kā arī sitamos instrumentus. Tautas ansamblī “Craisorul” no Rumānijas darbojas gan bērni, gan pieaugušie, vokālisti un mūziķi, profesionāļi un amatieri, savukārt “Tomislav” kolektīvā no Horvātijas, kurš dibināts 1920.gadā, kopumā ir aptuveni 100 biedru, vecumā no 7 līdz 77 gadiem. Tautas mākslas kolektīva “Dimos pileas chortiati” no Grieķijas programmu veido tautas dziesmas un dejas no dažādiem Grieķijas reģioniem, kas izpildītas atšķirīgos, reģioniem raksturīgos tautas tērpos. Dziesmu un deju grupa “Hižniaci” no Polijas izpildīs poļu nacionālās un Žešovas reģionam raksturīgās tautas dziesmas un dejas, bet tautas deju ansamblis “Motora” no Somijas ir slavens ar saviem dzīvīgajiem un atraktīvajiem koncertiem.

— Diāna Lozko

Kategorijas