Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksne – idejām un sapņiem

Diāna Lozko

2017. gada 4. augusts 00:00

2233

Alūksni mēdz dēvēt par Vidzemes pērli, un šis apgalvojums ir ļoti trāpīgs. Pilsēta gluži kā pērļu gliemežnīca atrodas ezera ielokā, kurš pēc virsmas platības ir vienpadsmitais lielākais ezers Latvijā. Alūksnē ir deklarēti 7711 iedzīvotāji. Šajā pilsētā ir, ar ko lepoties!
Pilsēta attīstās un top tūristiem aizvien interesantāka. Šogad uzsākti vairāki pilsētas attīstības projekti. Viena no lielākajām rosībām notiek Pilssalā, kur tapusi gan jauna pludmale, gan arī notiek multifunkcionālās servisa ēkas būvniecība un stadiona labiekārtošanas darbi. Tiesa, viedokļi par Pilssalā notiekošo sabiedrībā gan ir dažādi.

Demogrāfiskā situācija
Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anita Grīvniece informē, ka šogad līdz jūlija beigām Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā kopumā reģistrēti 64 jaundzimušie, no tiem Alūksnes pilsētā- 30, tajā skaitā divas reizes dvīņi: puisīši Dāvids un Artūrs, kā arī meitenītes Keila un Kate. Reģistrētas arī 34 laulības. Salīdzinot ar pagājušo gadu, pērn aptuveni šādā laika posmā laulību slēdza arī 34 pāri, bet reģistrēti bija 74 jaundzimušie (Alūksnes pilsētā - 70). Diemžēl šogad līdz jūlija beigām izdarīti arī 172 ieraksti par aizsaulē aizgājušajiem, bet pērn aizsaulē šādā laika posmā aizgājuši 168 cilvēki. 

Pilsētā mazāk nekā pagastos
Alūksnes novada pašvaldības sagatavotajā pārskatā par sociāli ekonomisko situāciju mūsu novadā norādīts, ka iedzīvotāju blīvums visā Alūksnes novadā ir 10,21 cilvēki uz 1 km2. No tiem 46,1 procents dzīvo Alūksnes pilsētā, bet pārējie 53,9 procenti dzīvo pagastu teritorijās. Novada iedzīvotāji galvenokārt nodarbojas ar lauksaimniecību, mežsaimniecību un dažādu pakalpojumu sniegšanu. Galvenie uzņēmējdarbības veidi novadā ir mežizstrāde, kokapstrāde, celtniecība, mazumtirdzniecība, lauksaimnieciskā ražošana, kravu pārvadājumi pa autoceļiem, automobiļu apkope un remonts. 59 procentus no Alūksnes novada platības aizņem meži, 29 procentus - lauksaimniecībā izmantojamā zeme. Alūksnes pilsētā vairāk koncentrējušies uzņēmumi, kas nodarbojas ar pakalpojumu sniegšanu. Ar strādājošo skaitu virs 50 ir apmēram 6 uzņēmumi.  

Vairākas izglītības iestādes
Lai arī Alūksnes novadu sāpīgi skar izglītības reformas, pastāvošās skolas meklē dažādus risinājumus, kā turēties pretī lielajai skolu likvidācijas mašinērijai. Arī pašā Alūksnē ir vairākas skolas un pirmsskolas izglītības iestādes. Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā šogad mācības 9. un 12.klasē kopumā pabeidzis 91 audzēknis (9.klasi absolvējuši 48 audzēkņi, 12.klasi – 43). Kopumā skolā iepriekšējā mācību gadā zinības apguva 306 audzēkņi, vēl iepriekš - 327 audzēkņi.
Alūksnes novada vidusskolu šogad kopumā absolvējuši 55 audzēkņi (9.klasi 28 audzēkņi, 12.klasi - 27). Kopumā Alūksnes novada vidusskolā šogad mācījies 231 audzēknis, bet pērn skolā zinības guvuši 229 audzēkņi. Alūksnes pilsētas sākumskolā šogad mācību gadu kopumā noslēdza 390 audzēkņi, bet pērn – 383 audzēkņi. Pirmsskolas izglītības iestādē “Sprīdītis” šajā mācību gadā ir  214 bērni, kas ir par 4 bērniem vairāk nekā pērn, savukārt pirmsskolas izglītības iestādē  “Pienenīte” - 141 bērns (pērn – 143 bērni), “Cālī” - 50 bērni (pērn – 49 bērni).
Daudz nevalstisko
organizāciju
Alūksnē reģistrētas gandrīz 90 dažādas nevalstiskās organizācijas un biedrības, kas ir neatsverams atbalsts pilsētvides un tās apkārtnes veidošanā un cilvēku dzīves apstākļu uzlabošanā. Alūksnē darbojas arī Sabiedrības centrs, kurš sniedz mājvietu, kā arī drošu darba vidi dažādām nevalstiskajām organizācijām. Pastāvīgi tajā darbojas 20 organizācijas. Tām organizācijām, kurām darbs ir katru dienu, atvēlētas atsevišķas telpas, bet citu organizāciju pārstāvji var droši izmantot kopīgās telpas. Šajās telpās darboties var arī jebkurš cits cilvēks, kurš piedāvā savas iniciatīvas. Šādu iespēju piedāvā arī Alūksnes Bērnu un jauniešu centrs. Tādējādi šīs ir tikai dažas brīnišķīgas ideju ģenerēšanu un realizāciju vietas. Gluži kā visa Alūksne!
— Diāna Lozko

Kategorijas