Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tūristu galamērķis – gleznainā Alūksne

Diāna Lozko

2017. gada 4. augusts 00:00

1911

Alūksne ar katru gadu kļūs aizvien iecienītāks tūristu galamērķis. Šeit viesojas gan cilvēki no ārzemēm, gan arī paši latvieši, kuri nolēmuši apceļot savu dzimto zemi, un Alūksnei ir, ko piedāvāt gan aktīvas atpūtas, gan miera meklētājiem. Kāda ir mūsu Alūksne, raugoties tūrista acīm – par to šajā rakstā!

Aizvien vairāk tūristu
Alūksnes tūrisma informācijas centra tūrisma informācijas speciāliste Vita Dravniece stāsta, ka Alūksni ik gadu apmeklē aizvien vairāk tūristu. “Uzskaitām tos tūristus, kuri iegriežas tūrisma informācijas centrā, bet vēl ir arī tādi, kuri vienkārši viesojas Alūksnē, apmeklē skatu torni vai arī citus objektus. Pagājušajā mēnesī vien tūrisma centrā iegriezās aptuveni 1200 cilvēku. Pērn visa gada laikā Alūksnē viesojās 7183 tūristi, kuri iegriezušies arī tūrisma centrā. Salīdzinājumam - 2015.gadā Alūksnē iegriezās vien aptuveni mazliet vairāk par 4000 tūristiem. Pārsvarā tūristi brauc no Igaunijas, Lietuvas, kā arī no Somijas un Vācijas. Daudzi cilvēki brauc arī no citām Latvijas pilsētām,” teic V.Dravniece.
Iecienītākās tūristu vietas ir zināmākie apskates objekti Alūksnē – Pilssala, Tempļa kalns, Jaunā pils, dabas muzejs “Vides labirinti”, skatu tornis. “Cilvēki ļoti interesējas arī par atpūtu uz Alūksnes ezera. Tūristu pieplūdumu pilsētai sniedz arī lielie pasākumi, piemēram, tūrisma rallijs, taku skrējiens “Stirnu buks”, Vītolu dienas un citi,” teic V.Dravniece.

Alūksnē gādā par bērniem
Šogad Alūksni apciemot nolēma arī Ķekavas novada iedzīvotāja Ieva Krastiņa. “Atbraucām kopā ar bērniem. Nekad agrāk šeit nebiju bijusi, bet jau pirms kāda laika dzirdēju, ka Alūksne ir ļoti skaista. Tā kā plānojam ar ģimeni apceļot visu Latviju, nolēmām, kāpēc gan neatbraukt arī uz šejieni,” teic I.Krastiņa. Viņa atzīst, ka nokļūšana līdz Alūksnei un pārvietošanās pa pilsētu ir ļoti viegla, ja ir pieejama GPS sistēma. “Pirmie iespaidi ir ļoti pozitīvi! Paliku viesnīcā “Jolanta”, cilvēki bija ļoti pretimnākoši un atsaucīgi. Alūksnē vispār ir ļoti jauki cilvēki! Arī jaunieši un bērni, kuri citviet varbūt ir redzēti nepieklājīgi, šeit ir ļoti atsaucīgi. Man tiešām bija liels pārsteigums par to, cik ļoti cilvēki šeit ir atvērti!” stāsta I.Krastiņa. Viņa ir priecīga arī par to, ka Alūksne domā par jaunāko paaudzi un Pilssalā ir brīnišķīgs rotaļlaukums, kurš ir ļoti sakopts. “Tur viss izskatās jauns un svaigs. Ir patīkami, ka šeit padomāts par visām vecuma grupām. Maniem dēlēniem ir 3 un 5 gadi, bet abiem tur bija interesanti un katrs atrada sev ko piemērotu,” pauž I.Krastiņa.
Ļoti skaisti un relaksējoši
Lai arī kopējais iespaids par Alūksni ir ļoti pozitīvs, I.Krastiņa atzīst, ka pamanījusi arī kādu mīnusu. Ja ir vēlme šķērsot O.Vācieša ielu no autoostas uz Alūksnes Jauno pili, to nemaz tik droši nevar izdarīt intensīvas satiksmes laikā, jo ielas garumā nav gājēju pārejas. “Tas bija tāds vienīgais mīnusiņš, ko pamanīju, taču Alūksne tiešām ir skaista, un to, ka tā ir sakopta, var redzēt uzreiz, iebraucot pilsētā. Alūksnei kā ļoti laba reklāma nostrādā cilvēki, kuri runā par to, ka šeit ir ļoti skaisti un sakopti. Pirmais iespaids tik tiešām ir tāds! Arī ezers ir skaists, un šī vide ļauj atslābt no visa skrējiena,” stāsta I.Krastiņa.

Pilsētai skaists noformējums!
Gulbeniete Pārsla Konrāde kopā ar meitu un mazmeitiņām viesojās Alūksnē pirms divām nedēļām. “Alūksnīte ir ļoti skaista! Tiesa gan, sestdien bija slēgts dabas muzejs “Vides labirinti”. Par to gan saskumām, jo šādu informāciju neatradām muzeja mājaslapā internetā... Redzējām, ka pie muzeja durvīm stāv arī cilvēki no Rīgas un ir sarūgtināti, ka netiek iekšā. Diemžēl šajā dienā netikām arī izbraukt ar kuģīti “Marienburg”, jo nebija vairs brīvu vietu,” stāsta gulbeniete. Alūksni izdevies aplūkot no skatu torņa, kā arī uzkāpts Tempļa kalnā. “Aplūkojām rotondu, Saules tiltu un pārgājām pār jauno gājēju tiltu. Tā arī gan nesapratām, kur tieši piestāj kuģītis “Marienburg”, jo pietrūka kādu norāžu. Tieši tas pats attiecas uz plostu “Kaija”. Gribētos vismaz kādu informatīvu stendu pirms ieejas Pilssalā, kur varētu uzzināt par izklaides iespējām,” atzīst P.Konrāde. Arī viņa uzsver, ka vajadzētu gājēju pārejas, lai ar bērniem droši varētu pāriet pāri ielai uz Pilssalas pusi vai uz Jauno pili. Gulbeniete atzinīgi novērtē skaisto pilsētas noformējumu, īpaši daudzās strūklakas, un uzteic pie ietvju margām sakārtos ziedu maisiņus, kur puķes zied īpaši skaisti. “Vēl man patika pašvaldības izvietotais uzraksts Pilssalā, ka rit remontdarbi un nepieciešams vien mazliet pacietības, jo būvdarbi notiek labākai rītdienai. Tas nudien bija mīļi,” teic P.Konrāde.

Alūksne ir ļoti draudzīga
Šogad Alūksnē viesojies arī Igors Niemijski no Polijas, kurš šeit atbraucis kādā jauniešu apmaiņas projektā. “Man Alūksne atgādina manu dzimto pilsētu Sepulno Krajeņske, jo arī tur ir liels ezers, kurā tikpat skaisti atspīd mākoņi. Pirmais, kas man uzreiz saistās ar Alūksni, ir autovadītāju apstāšanās pirms gājēju pārejām. Polijā tā citreiz nudien nav un ir diezgan ilgi jāgaida, kamēr kāds tevi palaidīs,” stāsta jaunietis. Viņu kā lielu dabisko tēju cienītāju fascinējusi arī šejienes daba un tas, ka daudzi vietējie augi pārtop tējā. “Uzskatu, ka Alūksne ir ļoti draudzīga pilsēta un tajā ir daudz cilvēku, kuriem ir savi hobiji un intereses. Un, protams, vēl man patika skatu tornis, no kura paveras skaista ainava un var redzēt visu notiekošo,” pauž I.Niemijski. Lietainā vasara viņu sākotnēji nav priecējusi, taču vēlāk tā sākusi atgādināt stāstus no Tūves Jansones grāmatām par troļļiem Muminiem un viņam nekas nav bijis pret arī tam, ka Alūksni pārsvarā izdevies baudīt lietainā laikā. “Atgriežoties mājās, dzirdēju, ka cilvēki sūdzas par laiku, kaut arī pie mums jau ir daudz siltāk. Es tikai nosmaidīju un atcerējos par Alūksni un cilvēkiem, kurus tur satiku,” teic I.Niemijski.
— Teksts un foto: Diāna Lozko

Kategorijas