Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pirmo reizi – prezentāciju telts “Radīts Alūksnē”

Diāna Lozko

2017. gada 4. augusts 00:00

140

Pirmo reizi Alūksnes pilsētas svētku laikā rītdien no pulksten 9.00 Radošajā dārzā (starp strūklakām un Ledus pagrabu) būs atvērta Alūksnes novada uzņēmēju prezentācijas telts “Radīts Alūksnē”. Tajā uzņēmēji varēs atraktīvi prezentēt savu produkciju un pakalpojumus svētku apmeklētājiem.

Ir uzņēmīgi cilvēki
Alūksnes novada uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Māra Saldābola informē, ka teltī būs pārstāvēti šādi uzņēmumi: SIA “Dzīpari S”, SIA “Alta S”, SIA “Valrito”, SIA “JM Grupa”, SIA “Stick with us”, SIA “Reģionu Mediji” Alūksnes un Apes novadu laikraksts “Alūksnes Ziņas”, z/s “Aguce”, SIA “Jaungrēveles”, SIA “Apkārt pasaulei”, Alūksnes tūrisma informācijas centrs, kā arī uzņēmēji Roberts Korulis, Dace Kangsepa, Elita Salaka, Māra Saldābola, Sanita Prazņicāne, Maija Strautiņa un Artūrs Mollers. “Mums ir dažādi uzņēmēji - ne tikai tādi, kuri braukā regulāri pa tirdziņiem. Ir arī cilvēki, kuri nav bijuši tirgoties amatnieku tirdziņos, un šī būs laba iespēja ne tikai viņiem sevi parādīt, bet arī pārējiem redzēt to, kādi pie mums ir uzņēmīgi cilvēki,” teic M.Saldābola. Teltī būs sastopami gan ilgstoši strādājoši, gan nesen darbību uzsākuši uzņēmumi, kā arī rokdarbu darinātāji. “Gribam parādīt šo dažādību - mums ir, ar ko lepoties,” uzsver M.Saldābola. Piebilstams, ka visi tie, kuri iegādāsies kādu preci šajā teltī no vietējiem uzņēmējiem, piedalīsies svētku loterijā. “Skatīsimies, kāda būs atsaucība no apkārtējiem un pašiem uzņēmējiem, un tad izvērtēsim, vai šāda telts izvietošana varētu kļūt par ikgadēju tradīciju,” saka M.Saldābola.
Pieņem kā izaicinājumu
Viena no rokdarbniecēm, kura šajā teltī izrādīs savus darinājumus, ir alūksniete Dace Kangsepa. “Pēc profesijas esmu šuvēja un deviņus gadus nostrādāju audumu veikalā, kur šuvām arī aizkarus un bija daudz radošā darba. Vēlāk notika štatu samazināšanās, tad nu bija jādomā, ko pati varu darīt,” stāsta D.Kangsepa. Viņa atzīst, ka nopelnīt ar savu arodu var, taču ne pietiekami, tādēļ ir uzsākts papildu darbs tirdzniecības jomā. Diemžēl šāda realitāte skar daudzus amatniekus un rokdarbniekus, jo Latvijā viņu precēm nav liela noieta. “Pēc šūšanas gribējās pamēģināt ko jaunu un sāku pērļot. Draudzene aizveda manas rotas uz Zviedriju, kur tās arī pārdeva. Mēģināju dažus darbiņus pārdot arī Latvijas tirgū, bet sapratu, ka šeit nav tāda noieta. Tad nācās domāt, ko vēl es varētu darīt. Tieši šajā laikā arī sanāca tā, ka kāda man ļoti tuva radiniece atdāvināja savu adāmmašīnu. Pieņēmu to kā savu izaicinājumu,” viņa stāsta.

Mērķis – produkts nevis peļņa
D.Kangsepa ada dažādas lietas, bet pārsvarā top cepures gan pieaugušajiem, gan mazajiem ķipariem. “Man ļoti iepatikās adīt un kļuvu arī par saimnieciskās darbības veicēju. Jāatzīst gan, ka adījumi vairāk ir sezonas prece, kurai noiets pārsvarā ir ziemā. Ziemassvētku tirdziņā šīs lietas labprāt pērk, taču, pavasara tirdziņiem sākoties, adījumus neviens īsti nevēlas,” atzīst D.Kangsepa. Viņa uzsver, ka ir jāmīl savs darbs un galvenajam mērķim ir jābūt pašam produktam, nevis domai, cik ar to varēs nopelnīt. “Nekas labs nesanāks, ja gribēsi tikai peļņu. Ir jābūt radošam un jāatrod arī pareizā niša, kurā darboties un kura cilvēkiem būtu nepieciešama,” teic D.Kangsepa. Viņa ļoti pozitīvi vērtē uzņēmēju prezentācijas telts “Radīts Alūksnē” ideju. “Šī ir ļoti jauka ideja, tā ir lieliska iespēja pašiem alūksniešiem. Jūtu aizvien vairāk to, ka arī ar radošajiem cilvēkiem, viņu veikumu arvien vairāk rēķinās. Ir labi sajust arī kopības atmosfēru. Protams, pamatdarbs neļauj visu laiku veltīt radošajam darbam, un tas ir mīnuss, taču noteikti nevajadzētu izslīdēt no šīs aprites,” atzīst D.Kangsepa.

— Teksts un foto: Diāna Lozko

Kategorijas