Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par krājumu gādās skola un tautas nams

Līga Vīksna

2017. gada 11. augusts 00:00

207

Alūksnes novada domes deputāti jūlija sēdē nolēma likvidēt Pededzes muzeju – muzeja krājumu pārvietos uz Pededzes tautas namu, kas turpinās veikt novadpētniecības un tūrisma darbu, bet materiāli par skolas vēsturi tiks nodoti Pededzes pamatskolai.

Krājumu saglabā, sadarbību attīstīs
Pededzes un Mārkalnes pagastu pārvalžu teritorijas attīstības speciālists Viesturs Zaķis skaidro, ka muzejs ir viena no Pededzes pagasta pārvaldes struktūrvienībām, ko 2008.gadā izveidoja vienā no Pededzes senākajām ēkām, lai saglabātu savdabīgo Pededzes kultūras mantojumu nākamajām paaudzēm. “Šī senatnīgā ēka ir gan muzeja spožums, gan posts, jo arhitektūras formu ziņā tā ir atšķirīga un pamanāma, bet pati ēka ir tehniski sliktā stāvoklī. Muzejs ir iekārtots divās nelielās  telpās, pārējā ēkas daļā ir dzīvokļi. Pededzes pagasta pārvaldei nav finansējuma, lai telpas remontētu – jautājums arī, vai vispār šajā ēkā ir racionāli veikt tādus ieguldījumus. Turklāt muzejs esošajā darbības formā pēdējā laikā ir sevi izsmēlis, nav arī attīstījusies sadarbība ar citām pagasta un novada iestādēm. Tādēļ ir priekšlikums muzeju kā struktūrvienību likvidēt un pievienot tautas namam,” stāsta V.Zaķis.
Viņš uzsver – tas nenozīmē, ka muzeja darbība tiks pārtraukta. “Krājums tiks saglabāts. Novadpētniecības un tūrisma darbus turpinās veikt tautas nams, sadarbojoties ar citām pagasta pārvaldes iestādēm un biedrību “Pededzes nākotne”,” saka V.Zaķis.

Iecere par krievu kultūras māju
Alūksnes novada pašvaldības Kultūras un sporta nodaļas vadītāja Sanita Eglīte stāsta, ka par Pededzes muzeja darbību novadā tiek diskutēts jau pēdējos divus gadus, tādēļ tas nav pēkšņs lēmums. “Gan Pededzes muzejam, gan tautas namam esam lūguši sniegt redzējumu, kāda varētu būs Pededzes muzeja turpmākā attīstība. Mūs šobrīd ļoti apmierina Pededzes tautas nama redzējums par to, kā viņi strādātu šajā jomā. Pededzes muzejs arī nemaz neatbilst Muzeju likuma prasībām – tā ir novadpētniecības krātuve. Mainot darbības veidu, darbība tiks tikai uzlabota,” apgalvo S.Eglīte.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins norāda, ka pededziešiem ir vīzija par krievu kultūras mājas izveidi Pededzē ar krievu krāsni, ko nākotnē vēlas īstenot, atspoguļojot pierobežas dzīvi un radot tūrisma piedāvājumu.

Pededzes zīmols - Masļeņica
Skatot šo jautājumu komitejā, deputāts Druvis Tomsons interesējās, cik Pededzes muzejam gadā bija apmeklētāju, saņemot atbildi: viens līdz divi tūkstoši. S.Eglīte atzīst – tas nav daudz. Lielākais apmeklētāju skaits vērojams Masļeņicas svētku laikā, mazāk – atsevišķās ekskursijās. “Jādomā par papildu piedāvājuma radīšanu, jo apmeklēt tikai muzeju cilvēkiem nav interesanti,” piekrīt S.Eglīte.
Deputāte Maruta Kauliņa uzskata, ka novadpētniecība jāveic, bet, ja nebūs kaut kā unikāla, tad apmeklētājus nepiesaistīs. “Krievu krāsns – vai tas būs tas unikālais? Līdzīgas krāsnis vēl šodien saglabājušās lauku mājās. Pededzes zīmols ir Masļeņica – tam ir pieprasījums un uz to arī vajag koncentrēties. Nebūs tā, ka uz Pededzi brauks visu gadu. Alūksnes muzejam ir jābūt kā galvenajam novada muzejam, kas ir sasaitē ar visiem novada muzejiem un saviem apmeklētājiem dod norādes uz pagastiem, kur arī mums ir unikālas lietas!” prāto M.Kauliņa. S.Eglīte piebilst – viena pati krāsns noteikti nē, bet, ja uz tās gatavo un apmeklētājiem piedāvā krieviem raksturīgos ēdienus, tad tas jau ir ar citu vērtību. “Alūksnes muzejs jau šobrīd ir novada centrālais muzejs. Sadarbībā ar tūrisma informācijas centru tiek īstenota kopīga reklāma un ir savstarpēja informācijas apmaiņa, bet vienmēr var darīt vēl labāk,” saka S.Eglīte.

Krājumu – uz Alūksnes
muzeju
D.Tomsons ierosina Pededzes muzeja krājumu pārvest uz Alūksnes muzeju, kur iekārtot to atsevišķā telpā. “Alūksnes muzejā apmeklētāju tomēr ir vairāk – ja ekspozīcija ieinteresēs, aizbrauks arī līdz Pededzei. Pieļauju, puse alūksniešu to noteikti nav redzējuši! Šādu ekspozīciju uz laiku varētu izvietot Alūksnē,” prāto D.Tomsons. S.Eglīte atzīst, ka tas ir priekšlikums, ko ir vērts pārrunāt ar Alūksnes muzeja vadību.
Muzeja pievienošanu tautas namam plānots pabeigt līdz 30.septembrim. Pededzes muzejā strādā viens darbinieks – vadītāja Inese Volšteine, kurai tagad jāgādā par krājuma nodošanu.
— Līga Vīksna

Kategorijas