Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Jokdari tiksies Zeltiņos

Agita Bērziņa

2017. gada 11. augusts 00:00

4

Sestdien Zeltiņos, leģendārā latviešu Joku Karaļa Edgara Liepiņa dzimtajā pagastā, notiks jau trešais jokdaru festivāls “Vajag tik rakt”. Šoreiz tas pulcēs apmēram 50 jokdarus no Alūksnes, Gulbenes, Apes, Valkas, Brocēnu, Talsu un Beverīnas novadiem. Jokdaru festivāls ir kā cieņas un mīlestības apliecinājums jokdarim Edgaram Liepiņam.

Darbosies praktiski
Jokdaru diena iesākties pulksten 11.00 ar Zeltiņu muzeja apskati Krājumrača (muzeja vadītāja Sandra Magaziņa) vadībā. Muzejā varēs iepazīties ar lietām un materiāliem, kas saistās ar Edgaru Liepiņu. No pulksten 12.00 ikviens jokdaris varēs darboties radoši pie keramiķa Uģa Puzuļa, kuram festivālā dots pseidonīms Zeltrocis. Viņa vadībā ikvienam būs iespēja izveidot keramikas darbu “Mans jokdaris”, ko pasākuma noslēgumā uzdāvināt kādam jokdarim vai paturēt sev par piemiņu. No pulksten 12.00 arī pie Baudrača (mājražotājs Vilis Kļaviņš no Gulbenes novada) varēs apgūt prasmes gatavot latvisko ēdienu brīvā dabā. Zeltiņu tautas nama vadītāja Gunita Paleja teic, ka E.Liepiņam paticis gardi paēst, tādēļ festivāls nav iedomājams bez viņa iecienītākā ēdiena – pupiņu zupas gatavošana. Ikviens pats varēs arī izmēģināt cept maizi uz iesma.

Pats Liepiņa līdzinieks
Vakarā pulksten 19.00 Zeltiņu brīvdabas estrādē pēc Jokdaru Karaļa pavēles “Vajag tik rakt” placī nāks spožākie, drošākie, skanošākie, kustīgākie un lustīgākie racēji jeb jokdari no tautas. No Trapenes ieradīsies Josifs Petjukevičš, kurš esot dikti līdzīgs Edgaram Liepiņam. Vai tā tiešām ir, katrs varēs pārliecināties pats. Būs arī jokdaru grupas vairāku dalībnieku sastāvā no Apes un Alūksnes novadiem. “Katrs festivāls ir unikāls, jo katrreiz tajā piedalās citi dalībnieki. Arī man pašai katrs festivāls ir kā pārsteigums, jo dalībniekus pati iepriekš neesmu satikusi. Katrs dalībnieks ir kā pārsteigums. Tieši tādēļ festivāls ir unikāls un interesants,” teic G.Paleja. Festivāla īpašie viesi būs aktieris un dziedātājs Rihards Lepers, kurš šovā “Izklausies redzēts” atveidoja E.Liepiņu, un atraktīvais akordeonists Māris Balaško.

Sporta svētki visiem
Līdztekus jokdaru festivālam Zeltiņos notiks sporta svētki – Kristera kausa izcīņa volejbolā, individuālās sacensības “Jautrā pieccīņa”. Būs arī radošas aktivitātes bērniem. G.Paleja piebilst, ka darboties pie Zeltroča un Baudrača varēs ikviens svētku dalībnieks un skatītājs. Svētku nedēļas nogale Zeltiņos svētdien turpināsies ar kapusvētkiem Zeltiņu kapsētā un koncertu “Sirdspuksti” Zeltiņu baznīcā. “Svētkus rīkojam laikā, kad Zeltiņos sabrauc visvairāk cilvēku - atbrauc arī ārzemēs dzīvojoši mūsu cilvēki. Ir ļoti daudz viesu, un mums par to liels prieks,” teic G.Paleja.

Kategorijas