Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pamēģini apsteigt tvaiku!

Didzis Bauers

2017. gada 12. augusts 15:39

548

Ar startu Gulbenē un finišu Alūksnē 26.augustā norisināsies riteņbraukšanas sacensības “Bānīša kauss 2017 jeb Apsteidz tvaiku!”, kurās pirmo reizi vēsturē tiks noskaidrots, kas ir ātrāks – tvaika vilciens vai riteņbraucējs.

Gan interesanta distance, gan atpūta
Ar šīm sacensībām tiks popularizēts gan unikālais vēstures mantojums – Gulbenes-Alūksnes bānītis un 33 kilometrus garā šaursliežu dzelzceļa līnija starp Gulbeni un Alūksni, kurā joprojām norit regulāri pasažieru pārvadājumi, gan arī veselīgs dzīvesveids un interesantas brīvā laika pavadīšanas iespējas. Bānītis ceļā no Gulbenes līdz Alūksnei pavadīs 1,45 stundas. Sacensību laikā reizē ar tvaika lokomotīvi “Ferdinands” pulksten 13.00 ceļā dosies arī velobraucēji un centīsies noskaidrot, cik ilgā laikā viņi var veikt maršrutu Gulbene-Alūksne, tiesa gan – pa ceļiem un celiņiem, kas ved netālu no sliežu ceļiem.
Sacensībās aicināts piedalīties ikviens interesents, kas aizraujas ar riteņbraukšanu – gan riteņbraukšanas profesionāļi, gan amatieri, gan arī aktīvas ģimenes no visas Latvijas. Īpašas sacensības paredzētas bērniem un pusaudžiem Gulbenes dzelzceļa stacijā pirms galveno sacensību starta. Galvenajā distancē “Bānīša kauss 2017 jeb Apsteidz tvaiku!” aicināti startēt dalībnieki, sākot no 14 gadiem un līdz pat sirmam vecumam. Sacensības vadīs satiksmes drošības eksperts un televīzijas personība Pauls Timrots. Bagātīgu pozitīvu emociju devu pasākuma laikā saņems ikviens dalībnieks, bet sacensību uzvarētāji tiks apbalvoti ar vērtīgām balvām. Pēc finiša Alūksnes stacijā bānīša “laupītāji” visus dalībniekus cienās ar pašu gatavoto “Laupītāju biezputru”.

Grib ieviest unikālu tradīciju
Biedrības “Velo Rīts” projekts “Bānīša kauss 2017 “Apsteidz tvaiku””, kas tika organizēts sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldības aģentūru “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” un Alūksnes novada pašvaldību, jau kopš pavasara piedalās projektu konkursā “LMT Latvijai 2017” kā ideja, un pašreiz ir nokļuvis finālā, saņēmis finansējumu un tiek izstrādātas medaļu un diplomu skices. Abas kaimiņu pašvaldības ir nolēmušas izveidot par unikālu tradīciju sacensības, par vadmotīvu izvēloties mūsu mīļo mazbānīti. Ideja tapusi no tā, ka senās dienās soļotāji un skrējēji esot varējuši pacīnīties ar bānīti.

Interese – ļoti liela
Alūksnes novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris stāsta, ka pašreiz interese par pasākumu ir ļoti liela. “Ir sākusies pieteikšanās. Vērosim, kā sacensības notiks - nākamgad ir doma veidot braucienu ar startu Alūksnē un distanci pretējā virzienā. Trase tiek plānota diezgan gara – aptuveni 48 kilometri. Tā būs maksimāli pietuvināta bānīša sliedēm un pieturām tā, lai braucēji bānītī varētu redzēt riteņbraucējus, gan arī riteņbraucēji orientētos, kur atrodas bānītis, tam signalizējot,” stāsta V.Veļķeris.
Viņš norāda - līdzjutēji Alūksnes novadā varēs just līdzi notiekošajam gan ar bungām, gan ar ziediem. Pirmā vieta, kur braucēji parādīsies mūsu novadā, būs Jaunannas ciems. “Šķērsojot ceļu Alūksne - Litene, tālāk trase vīsies gar Ezeriņu kapiem un tad uz Annu, kur būs paredzēts atspirdzinājumu punkts pretī pašvaldības ēkai. Tālāk būs grūtākais posms, kad, sasniedzot Alūksnes augstieni, pacēlums būs 200 metri. Netālu no dzelzceļa pārbrauktuves braucēji uzbrauks uz ceļa Alūksne - Litene un pa to veiks nelielu gabalu. Braucējiem jāņem vērā, ka jāievēro ceļu satiksmes noteikumi, jo satiksme netiks apturēta, bet tikai piebremzēta. Dalībniekiem jābūt maksimāla uzmanīgiem! Tālāk pie pārbrauktuves braucēji griezīsies pa labi un dosies Dūņezera virzienā. Pēc tam atkal braucējiem nopietns pārbaudījums būs kāpums līdz Alūksnes novada vidusskolai, gar kuru brauks līdz Valkas ielai, tad sekos brauciens pa Helēnas, Annas, Brīvības, Merķeļa un Viestura ielu. Tad braucēji nonāks pie sliedēm un atliks 120 metri līdz finišam, kas būs pretī stacijas šķūnim. Būs sagaidīšana, muzikālā daļa ar grupu “Putukvass”, bufetes un apbalvošana,” viņš stāsta.
Svarīgi, ka vilciens gaidīs dalībniekus un būs iespēja uzlikt uz tā velosipēdus un atgriezties Gulbenē pie sava autotransporta. Bānītis brauks arī vakara ikdienas reisā, kad arī būs iespēja to izdarīt un nokļūt Gulbenē.

Organizatori aicina izmēģināt spēkus
Savu dalību sacensībām velobraucējiem ir iespēja pieteikt līdz 21.augusta pulksten 23.59, aizpildot pieteikuma anketu mājaslapā “www.velorits.lv”. Pasākuma organizatori mudina dalībniekus jau laikus pieteikties un samaksāt dalības maksu, jo sacensību dienā reģistrācijas maksa būs lielāka.
Tiek gaidīti arī labākie Latvijas kalnu riteņbraucēji, piemēram, novadnieki Oskars Muižnieks, Reinis Markss, Rolands Zarītis, arī Andris Vosekalns, kuri, pēc organizatoru aplēsēm, varētu apsteigt bānīti un pacīnīties par naudas balvām.
Jāatgādina, ka līdztekus šīm sacensībām norisināsies arī Latvijas un Eiropas čempionāts ūdens motosportā, kurš notiks Pilssalā, un sporta draugiem būs iespēja lieliskā atmosfērā pavadīt šo dienu.

Kategorijas