Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazmājiņu vajāšana

Diāna Lozko

2017. gada 11. augusts 00:00

385

Lai gan jau kopš 1.jūlija spēkā stājušies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas sagatavotie noteikumi decentralizēto kanalizācijas sistēmu, tas ir, individuālo notekūdeņu attīrīšanas iekārtu, septiķu un krājtvertņu reģistrācijai un apsaimniekošanai, ne privātmāju īpašnieki, ne pašvaldības nesteidz tos īstenot. Lai gan jauno noteikumu mērķis ir cēls – mazināt grodu aku un citu ūdens ņemšanas vietu piesārņojuma risku, ko rada notekūdeņi no ēkām, kas nav pieslēgtas centralizētajām kanalizācijas sistēmām, tomēr ateju reģistrācija vien nenodrošinās, ka neattīrīti notekūdeņi netiek novadīti vidē. Vides aizsardzības interesēs primāri ir izvirzīt prasības decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanai apdzīvotās vietās, kur lokālās notekūdeņu attīrīšanas iekārtas, septiķi un krājtvertnes koncentrētas salīdzinoši nelielā, blīvi apbūvētā teritorijā un var ietekmēt ne vien virszemes un pazemes ūdeņu kvalitāti, bet arī dzeramā ūdens kvalitāti lokālajās ūdensapgādes sistēmās, radot draudus cilvēku veselībai. Lauku teritorijā (viensētās) izmantotās decentralizētās kanalizācijas sistēmas rada lokālu ietekmi uz vidi un nerada piesārņojuma risku citu ūdens lietotāju izmantotajām dzeramā ūdens ieguves vietām.

Daiga Vītola, Mārkalnes un Pededzes pagastu pārvaldes vadītāja:
Jāpaskaidro, kāpēc tas ir jādara
Protams, lauku teritorijā ir daudz šādu mazmājiņu un būs cilvēki, kuri veiks reģistrāciju, bet būs arī tādi, kuri to negribēs darīt. Diemžēl finansiālā situācija ir tāda, kāda tā ir, un ir skumji, ka naudu dažādās nozarēs prasa aizvien no parastajiem iedzīvotājiem. Esmu par to, lai daba būtu tīra un mēs to piesārņotu mazāk. Es gan nedomāju, ka šis ir lielākais dabas piesārņošanas iemesls. Cilvēki vienkārši ir pieraduši pie tā, ka šādas āra tualetes pastāv un tās nebija jāreģistrē. Ir jāveic skaidrojošais darbs un jāpaskaidro cilvēkiem, kāpēc tad tas ir jādara. Cilvēki būs atsaucīgi, ja viņi izpratīs to, kāpēc šādām pārmaiņām jānotiek. Kanalizācijas ievilkšana prasa lielus izdevumus, bet ne visiem būs tāda iespēja, tieši tādēļ arī daudzi cilvēki ir sašutuši.

Egija Ozoliņa, alūksniete:
Ierīkot kanalizāciju nav lēti
Jāatzīst, ka nebiju par šo jaunumu dzirdējusi. Dzīvoju privātmājā un uzskatu, ka šādu likumu ir izdevīgi izdomāt politiķiem, kuri meklē aizvien jaunus veidus, kā atmazgāt naudu. Neuzskatu, ka arī vides drošības arguments ir spēcīgs. Nesen arī raidījumā “Bez tabu” redzēju sižetu, kurā stāstīja par to, ka valsts jau gadiem nevar izdarīt neko ar to, ka cilvēki dzīvo piesārņotā vidē. Sižetā bija stāsts par kādu pilsētiņu, kurā naftas pārstrādes uzņēmums rada smaku pilsētā. Un tas tad nav slikti? Pat jāsmejas un jādomā, ka drīz arī dārzā augošiem āboliem un ķiršiem uzliks nodokli! Ierīkot kanalizāciju nav lēti, un tad jau valsts varētu palīdzēt ierīkot to daudzajiem pensionāriem, kuru māju pagalmos ir sausās tualetes. Pensijas jau neviens nepaaugstinās, bet, lūk, sodīs, ja nereģistrēs mazmājiņu. Tiem cilvēkiem, kuriem ir sirsniņmājas, drīz vajadzēs vienkārši iet mežā, bet tur arī gan jau kāds varēs uzlikt sodu.

Pāvels Melnis, ekoloģiskā
dzīvesveida popularizētājs:
Modē ienāk komposta tualetes
Esmu priecīgs, ka neesmu ciemata vai pilsētas iedzīvotājs un uz mani pagaidām šī norma neattiecas. Tiesa gan, mani uztrauc augsnes piesārņošana, un es jebkurā gadījumā izvēlētos tādus risinājumus, lai nebūtu jādzer piesārņots ūdens. Kaut vai iet uz lauka ar lāpstu un lazdu lapām. Bet tagad modē ienāk komposta tualetes jeb separetes. Piemēram, skandināvi cenšas veicināt izpratni par to, ka cilvēka izkārnījumi nav nekas nedabisks. Labāk tos ar nelielu piepūli pārvērst videi pieņemamā veidā, nevis pavirši novadīt ūdeņos. Vasaras mājās un vasarnīcās ierīkotās sausās tualetes likušas uz šo izaicinājumu skatīties ar izdomu un veidot racionālu iznākumu — visbiežāk kompostu, kuru veiksmīgi izmanto augsnes auglības paaugstināšanai. Biotualete ir higiēnisks risinājums, jo tajā ir hermētiski noslēgts rezervuārs, kurā uzkrājas atkritumi. Smaku likvidēšanai biotualetē izmanto īpašu preparātu, kas īsteno arī atkritumu bioloģisko apstrādi. Cik sapratu, tās nav jāreģistrē un to uzstādīšanai nebūs jāņem obligāts pakalpojums.


Kategorijas