Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sāk vērtēt kapitālsabiedrības

Agita Bērziņa

2017. gada 11. augusts 00:00

290

Pagājušajā nedēļā uz pirmo tikšanos sanāca darba grupa, kas izvērtēs Alūksnes novada pašvaldībai piederošo kapitālsabiedrību darbu. Pašvaldībai pilnībā pieder kapitālsabiedrības “Alūksnes nami”, “Rūpe”, “Simone”, bet kapitāldaļas ir “Alūksnes slimnīcā” (81,92%), “AP Kaudzītes” (28,23%), “Gulbenes – Alūksnes bānītī” (9,09%) un “Alūksnes primārās veselības aprūpes centrā” (9,99%).
Rīkojumu par darba grupas izveidi izdevis domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis, un tās sastāvā no katra domē ievēlētā saraksta ir viens pārstāvis: Modris Lazdekalns (“Zaļo un Zemnieku savienība”), Laimonis Sīpols (“Vidzemes partija”), Ainars Melders (“Alūksne un novads - mūsu zeme”), Dzindars Adlers (“Vienotība”), Līga Langrate (“Visu Latvijai!” – “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”). Darba grupā ir arī pašvaldības atbildīgais darbinieks par sadarbību ar komercsabiedrībām Arturs Upīts. Darba grupā nav domes priekšsēdētāja, kurš atbild par komercsabiedrībām. Darba grupas vadītājs, domes priekšsēdētāja vietnieks Dzintars Adlers uzskata, ka tas nav slikti, jo darba grupa var sniegt svaigu skatījumu.

Būs cits atkritumu apsaimniekotājs
“Pašvaldībai nav jānodarbojas ar komerciju un pašvaldībai kapitālsabiedrībām nav jāpieder. Kāpēc? Pirmkārt, tas ir atrunāts likumā, otrkārt – pašvaldībai ir jārada labi apstākļi, jāveido infrastruktūra, lai komercija varētu ļoti veiksmīgi darboties pašvaldības teritorijā. Visas pašvaldības komercsabiedrības Alūksnē ir izveidotas Latvijas atmodas laika sākumā, kad komercija nebija tik labi attīstīta. Ir ļoti labs piemērs – pašvaldība izsludināja iepirkumu atkritumu savākšanai, kā rezultātā atklātajā konkursā parādījās, ka lētākais piedāvājums bija gandrīz divas reizes lētāks nekā “Rūpes”! Nav jāvaino “Rūpe”, vienkārši ir privātas sabiedrības ar šauru specializāciju, kas spēj piedāvāt labu cenu pakalpojumam. Tas apstiprina manis teikto – pašvaldībai nav jānodarbojas ar komerciju,” norāda Dz.Adlers. Kurš būs jaunais atkritumu apsaimniekotājs Alūksnes novadā, Dz.Adlers gan vēl neatklāj, jo nav noslēgti līgumi.

Vai “Simone” jāpārdod?
Vērtējot kapitālsabiedrību darbu, vairāk jautājumu un diskusiju bijis par tām, kuras pašvaldībai pieder pilnībā. “Izvērtējot “Simones” bilanci un stratēģiju, secinājām, ka “Simonei” jāturpina strādāt. Jāpiesaista jauni klienti un jāuzlabo kvalitāte, jāmodernizējas, kas jau šobrīd tiek darīts. Pašvaldība uzņēmumā ieguldījusi pietiekami lielu investīciju - 3,3 miljonus eiro, diskutējām kā varētu nākotnē atgūt šo ieguldījumu,” skaidro Dz.Adlers. Vai “Simoni” plānots pārdot? “Vienmēr esam bažīgi, kā būs, kad pārdos, un vai iedzīvotājs nezaudēs. Ja būtu ļoti pārliecināti, ka tarifs nemainīsies, tad labprāt atgūtu šos 3,3 miljonus un ieguldītu citā pašvaldības infrastruktūrā. Jā, par to diskutējām, bet pašreiz nekādu lēmumu šajā virzienā nepieņemsim,” norāda Dz.Adlers.

“Alūksnes namiem” - slikti rādītāji
Vissliktākajā situācijā atrodas “Alūksnes nami”. “Bilancē nav tā labākā aina, kas mums visiem lika aizdomāties. Kā uzlabot situāciju, nākamreiz jautāsim iestādes vadītājam. Katrā ziņā nepieciešami kardināli uzlabojumi - gan finanšu jomā, gan praktiskā pakalpojumu sniegšanu iedzīvotājiem, jo nereti uz pašvaldību iedzīvotāji nāk ar sūdzībām, ka nav saprotama darbu aktēšana un citas lietas,” norāda Dz.Adlers. 

“Rūpei” - tikai ūdenssaimniecība
“Ir skaidrs, ka ”Rūpe” nākotnē sniegs tikai ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumus, kas visiem likās stratēģiski svarīgi, tādēļ jāturpina strādāt. Jāuzlabo kvalitāte, darba kultūra un jāpiesaista jauni klienti, īpaši tajās teritorijās, kur ir izbūvēti jauni maģistrālie ūdensvadi. Ja “Rūpe” neapsaimniekos atkritumus, tad jādomā, cik lietderīgi nākotnē  turēt kapitāldaļas SIA “AP Kaudzītes” atkritumu poligonā. Pašvaldība ir tur investējusi, bet nesaskatām jēgu tur turēt kapitāldaļas, kas nedod nekādu lielu efektu. Poligons ir izveidots un darbojas,” norāda Dz.Adlers. Kā būs ar “Gulbenes – Alūksnes bānīti”? “Bānītis mūsu teritorijā ir vairāk kā kultūrvēsturiskais mantojums un vienlaikus pārvadā pasažierus. Mums ir lieli plāni tūrisma attīstībā, tādēļ daļas jāpatur, lai varam pacīnīties par maršruta saglabāšanu un popularizēšanu. Kamēr ir daļas, tikmēr vēl esam zinoši par plāniem un varam ko ieteikt,” uzskata Dz.Adlers.

Apvienot nevajag
Alūksnes slimnīca ir pašvaldībai stratēģiski svarīga iestāde. “Nākamajā tikšanās reizē ar iestādes vadītāju Marutu Kauliņu pārrunāsim slimnīcas komerciālo darbību – lai uzlabotu veselības pakalpojumu sniegšanu mūsu iedzīvotājiem, kā to varētu izdarīt un ko vispār varam darīt, jo daudz ko nosaka Veselības ministrija. Vai, piemēram, mums ir iespēja izveidot jaunus pakalpojumus, lai tiem, kuri ir gatavi maksāt, nav jāstāv mēnešiem garās rindās? Vai to drīkst, nezinām, tādēļ jautāsim M.Kauliņai,” skaidro Dz.Adlers. Izskanējis priekšlikums “Alūksnes primārās veselības aprūpes centra” pašvaldībai piederošās daļas nodot slimnīcas pārziņā. “Tas liekas loģisks risinājums – sasaistīt šīs divas iestādes,” norāda Dz.Adlers.
Vai komercsabiedrības būtu jāapvieno, par ko runāja arī pirms vēlēšanām? “Jāsaprot, kāds būtu efekts. Jā, trīs vietā būs viens vadītājs, bet jomas ir dažādas, tādēļ būs vajadzīgi apakšvadītāji. Pakalpojumi ir atsevišķi uzskaitāmi priekš sabiedrisko pakalpojumu regulatora, lai noteiktu tarifu, tātad grāmatvedības ir atsevišķas. Nesaskatu lielu efektu. Pluss varētu būt tas, ka būtu viena tehniskā bāze. Jautājums ir atklāts,” norāda Dz.Adlers.

Jāzina, kā strādā
Deputāte L.Langrate darba grupas izveidi vērtē pozitīvi. “Ja gribam kapitālsabiedrības vadīt veiksmīgi, ir jāpārzina uzņēmumu stratēģijas un finanšu rādītāji, ko tad arī vērtējam darba grupā. Līdz šim nepietiekamas atklātības dēļ iedzīvotājiem ir neskaidrības par kapitālsabiedrību darbu. Darām to iedzīvotāju interesēs. Katram uzņēmumam situācija ir citāda. Uzņēmumu vadītājiem ir diezgan liela rīcības brīvība. Šobrīd vēl nekādus secinājumus nevar izdarīt, jo notikusi tikai pirmā tikšanās,” norāda L.Langrate. 
Viņa atzīst - kādus uzņēmumus nākotnē varētu skart izmaiņas, taču pirmajā tikšanās reizē nekas netika lemts. “Ja pirms 10 gadiem uzņēmumi neizmantoja elektroniskās vadības sistēmas, tad šobrīd viss ir saslēgts vienotā sistēmā un tas ir iespējams. Manuprāt, cilvēkiem būtu ērtāk, ja iestāde būtu viena. Taču uzņēmumu apvienošana nedrīkst būt sasteigts lēmums. Daudz ko noteiks pašu vadītāju viedoklis, kādu redz uzņēmuma nākotni. Ir jāpatur iedzīvotājiem stratēģiski svarīgi uzņēmumi, bet  uz komercdarbību vērstus uzņēmumus pārdot varētu. Pašvaldības uzņēmumi nepelna, bet atbildība vienalga tiek prasīta. Neviens uzņēmums nevar lielīties ar miljonu peļņu,” norāda L.Langrate.

Jautājumu ir daudz
“Kādēļ komisija izveidota, iemeslus nezinu, bet esmu priecīgs, ka tāda ir. Četrus gadus nezinājām, ko uzņēmumi dara. Redzot bilances, jautājumu ir daudz. Stratēģijas un vīzijas nebija nevienam uzņēmumam. Ikdienas darbu dara, bet nākotnes redzējuma nav,” norāda deputāts A.Melders. Viņaprāt, pašvaldībai jāvērtē, vai paturēt daļas tādos uzņēmumos kā “AP Kaudzītes” un “Gulbenes – Alūksnes bānītis”. “Poligons veiksmīgi strādā, misija ir izpildīta, un nākotnē, lai attīstītos, jāinvestē vēl. Manā skatījumā, jāpārdod daļas. Bānītis nekalpo par labu Alūksnei, tikai Gulbenei. Pašreizējā veidolā pienesuma pilsētai nav. Tūristiem kursēšanas laiki nav ērti. Ja nākotnē nekas nemainīsies, no daļām jāatsakās,” norāda A.Melders. Līdzīgi viņš domā arī par “Simoni”. “Esam investējuši lielu naudu siltumapgādē, bet tas skar tikai vienu daļu pilsētas iedzīvotāju. Vajadzēja izmantot iespēju pirms pāris gadiem uzņēmumu pārdot. Jādomā, kā nākotnē atgriezt ieguldīto. “Alūksnes namu” situācija ir bēdīga – finanšu rādītāji ir slikti. Kāpēc tā izveidojies, grūti spriest. Varbūt pašvaldība nav pietiekami stiprinājusi “Alūksnes namus”. “Alūksnes namiem” jāuztur liels pašvaldības dzīvojamais fonds,” norāda deputāts.

Atsakās publiski komentēt
M.Lazdekalns atsakās šobrīd publiski komentēt situāciju kapitālsabiedrībās, līdz darba grupa nav pilnībā pabeigusi darbu. Savukārt L.Sīpols dalās dzirdētajā, bet personīgu vērtējumu neizsaka. Arī L.Sīpols domā, ka “AP Kaudzītēs” pašvaldībai varētu nebūt daļas, taču stratēģiski svarīgie uzņēmumi gan jāpatur.
Nākamā darba grupas tikšanās notiks mēneša laikā, un tajā piedalīsies kapitālsabiedrību vadītāji. Darba grupa savu vērtējumu pašvaldības vadītājam iesniegs divu mēnešu laikā.
— Agita Bērziņa

Kategorijas