Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sakopj, rāda un lepojas!

Agita Bērziņa

2017. gada 11. augusts 00:00

96

Alūksnes pilsētas svētku laikā apbalvoja Alūksnes novada pašvaldības rīkotā konkursa “Sakop, rādi, lepojies” laureātus. Konkursu “Sakop, rādi, lepojies” pašvaldība organizē reizi trīs gados, vērtējot sakoptākos privātīpašumus visā novada teritorijā. Šogad konkursam kopumā bija pašu vai sabiedrības pieteikti 15 sakopti īpašumi.

Dāvā naudas balvas
Konkursa 1.vietas ieguvēji saņēma īpašas plāksnes par piedalīšanos konkursā, kuras varēs izvietot pie savas mājas vai citviet sētā, un 150 eiro. 2.vietas ieguvēji saņēma 100 eiro, 3.vietas – 50 eiro. Īpašo specbalvu ieguvēji saņēma dāvanu kartes no dārzkopības uzņēmuma “Sprogas” 30 eiro vērtībā. Novada izpilddirektore un konkursa vērtēšanas komisijas priekšsēdētāja Janīna Čugunova, uzrunājot konkursa dalībniekus, teica, ka katra māja kā mazs mozaīkas gabaliņš veido Alūksnes novada karti. “Visas žūrijas komisijas vārdā varu teikt, ka žūrija pavadīja trīs emocionāli ļoti bagātas dienas, iepazīstoties ar sakoptāko sētu saimniekiem, aplūkojot un novērtējot paveikto. Lai arī turpmāk būtu ļoti skaistas sētas, ar pārdrošām idejām, lai pietiek spēka un izturības visas idejas realizēt un lai pēc trīs gadiem, vērtējot nākamo konkursu, atkal būtu neaizmirstami pārsteigumi. Paldies visiem par darbu!” teica J.Čugunova.

Piešķir specbalvas
Nominācijā “Sakoptākās Alūksnes novada lauku sētas” žūrija vērtēja astoņas sētas. 3.vietu ieguva divas saimniecības – Alda Līča “Sauleskalns” Mārkalnes pagastā un Gunta Meistera “Meisteri” Jaunlaicenes pagastā. 2.vietu piešķīra Ņinai Duganei “Burtniekos” Zeltiņu pagastā, bet uzvaru nominācijā svinēja Maija Skaliņa “Kopmaņos” Malienas pagastā. Īpašo specbalvu kā dzīvīgākā lauku sēta ieguva Kristīnes Zābakas īpašums “Ziedugravas” Jaunalūksnes pagastā, specbalvu kā ainaviskākā lauku sēta – Evita Drozdova un Guntis Bērziņš “Slokās” Veclaicenes pagastā, specbalvu kā dabiskākā lauku sēta – Ilgvars un Rasma Semaņi “Sauliķos” Jaunalūksnes pagastā, bet kā latviskākā lauku sētas īpašniece balvu saņēma Silvija Graudiņa “Ilgupēs” Veclaicenes pagastā.
Nominācijā “Sakoptākā Alūksnes novada individuālās mājas vai vasarnīcas apkārtne” komisija apciemoja četras mājas. 3.vietu ieguva Agris Sloģis “Zīlītēs” Jaunalūksnes pagasta Bejā, 2.vietu žūrija nepiešķīra, taču tā vietā divu sētu saimniekus godināja kā 1.vietas ieguvējus – Inesi, Raivo Kaulakanus un Uģi Tuču Torņa ielā 65 Alūksnē un Dagniju un Andri Kļaviņus “Pullanā 110” Alsviķu pagasta Pullanā. Speciālbalvu kā gaišākais dārzs saņēma Ija un Normunds Gražanski “Gundegās” Mālupes pagastā.

Piesakās kūtri
Nominācijai “Sakoptākā Alūksnes novada daudzdzīvokļu mājas apkārtne” šogad bija pieteiktas vien divas daudzdzīvokļu mājas no Liepnas pagasta. Diemžēl savu sakopto un izdaiļoto apkārtni konkursa komisijai rādīt nebija vēlējusies neviena no Alūksnes pilsētas daudzdzīvokļu mājām. Abas daudzdzīvokļu mājas ieguva 1.vietas balvu - “Seda 1” (mājas vecākā Inese Sniedzāne) un “Seda 2” (mājas vecākais Ilgonis Pugejs).
Nominācijā “Sakoptākā Alūksnes novada komercobjekta teritorija” konkursa komisijai vērtēšanai bija pieteikts tikai viens īpašums - SIA “JM Grupa” komercobjekts Kolberģī, Jaunalūksnes pagastā, kas saņēma specbalvu. 
Konkursam iesaka citi
Laikraksta uzrunātie konkursa dalībnieki atzīst, ka šāds konkurs novadā ir nepieciešams un arī citu sētu īpašniekiem nevajadzētu baidīties rādīt savu veikumu. I.Kaulakanei un U.Tučam iegūtā uzvara ir liels pārsteigums. “Nebijām domājuši, ka uzvarēsim. Paši konkursam nepieteicāmies un nebijām domājuši to darīt, bet mūs pieteica citi. Konkurss ir vajadzīgs, lai mūsu Alūksne būtu skaista, priecētu apkārtējos cilvēkus, ar skaistumu radītu pozitīvu gaisotni. Dzīvojam tik brīnišķīgā pilsētā kā Alūksne! Viss ir pašu rokās. Cik mīlēsim un kopsim to, tik arī būs,” teic uzvarētāji. Arī D. un A.Kļaviņi par uzvaru ir priecīgi. “Balva ir pelnīta. Priecājos, ka mūsu komandas darbs ir novērtēts. Konkurss ir vajadzīgs, jo tas dod iedvesmu. Novads ir ļoti sakopts, tikai mēs paši to nemākam novērtēt. Citiem novēlam nebaidīties un piedalīties konkursā, jo ir daudz sakoptu sētu, kas netiek novērtētas, jo konkursā nepiedalās,” teic Kļaviņi. Tam piekrīt arī I.Kaulakane, sakot, ka darbs prasa lielas pūles un rūpes, tādēļ jāļauj to ieraudzīt. “Ieteikums līdzcilvēkiem – ejot garām, novērtēt to, kas ir apkārt. Ja redzi, ka ir skaisti, pieteikt konkursam. Būt aktīvākiem,” saka U.Tučs. I.Kaulakane un U.Tučs teic sirsnīgu paldies žūrijai, kura ievēroja un novērtēja novada sakoptās sētas.

Prieks un atpūta
I. un R. Semaņi atzīst, ka pašiem ļoti patīk sava lauku sēta, bet konkursam paši nav pieteikušies. To izdarījuši kādi draugi vai radi, kuriem viņu lauku sēta patikusies. “Alūksnes novads ir ļoti skaists! Visi mani draugi un radi, kas brauc, priecājas par šo skaisto, sakopto un burvīgo mazo pilsētiņu lielā un skaistā ezera krastā. Mūsu sēta ir mūsu prieks, vasaras atpūta. Katru rītu sasveicināmies ar puķītēm, vakarā, staigājot ar tējas krūzi rokās, pārskatām savu dārzu. Vīrs vairāk rūpējas par saviem 13 dīķīšiem, zivtiņām. Mums pašiem liekas, ka lauku sēta ir ļoti jauka, jo ir ainaviski skaistā vietā – ar pakalniem, ielejām, skaistām pļavām, dīķiem, pašu stādītiem vītoliem. Katru rītu un vakaru priecājamies par dabu, saulrietu, mēnesi,” teic R.Semane. Viņa norāda, ka sētu nevajag kopt speciāli kādam konkursam, bet skaistums jārada savam un tuvinieku priekam.
Gunta Kolotilina no daudzdzīvokļu mājās Liepnā “Seda 1” teic, ka daudzdzīvokļu mājas novadā ir diezgan sakoptas. “Novada teritorija ir ļoti sakopta, ar katru gadu kļūst arvien skaistāk un skaistāk. Mēs cenšamies pašas sava prieka pēc. Visi mājas iedzīvotāji ir draudzīgi, tādēļ viegli vienojamies, ko un kā darīsim vai veidosim,” viņa atklāj.

—  Teksts un foto Agita Bērziņa

Kategorijas