Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izrotāt dzīves skaistāko dienu

Diāna Lozko

2017. gada 18. augusts 00:00

109

Līga Petenko nāk no Jēkabpils, taču viņa bieži viesojas Alūksnē, kā arī ar šo pilsētu viņu saista kāds īpašs un romantisks notikums. Līga šogad ieguvusi kāzu floristes diplomu un darinājusi kāzu pušķi skaistajā dzīves brīdī arī savai draudzenei no Alūksnes.

Alūksne - mīlestības rašanās pilsēta
Līgai īpaši sirsnīgas atmiņas saistās ar vietu pie Alūksnes Jaunās pils strūklakām. “Viesojos reiz Alūksnē kristīgajā pasākumā “Jauniešu dienas”. Uzaicināju uz tām arī sev pazīstamu puisi Ēriku. Tā nu sanāca, ka sēdējām uz kāda no šī parciņa soliņiem, kuru tagad dēvējam par savu soliņu, un ilgi runājāmies. Tad es sapratu – viņš ir mans īstais! Tik stingru pārliecību sevī nekad iepriekš nebiju jutusi,” stāsta Līga. Ar Ēriku viņa neilgi pēc tam arī apprecējusies, un Alūksne viņiem abiem saistās ar ļoti siltām atmiņām, lai arī neviens no viņiem šeit nedzīvo. Alūksnē viņi palaikam viesojas arī pie saviem draugiem un atzīst, ka Alūksne vienmēr paliks viņu iedvesmas un mīlestības rašanās pilsēta.
Līga strādā mērniecības jomā, bet šogad ieguvusi kāzu floristes diplomu un līdz ar to piepildījusi sen izloloto sapni. “Mans ceļš uz floristiku aizsākās jau bērnībā. Manai vecmāmiņai ļoti patīk audzēt puķes, un šo mīlestību uz puķēm laikam esmu mantojusi no viņas. Jau bērnībā veidoju pušķīšus no puķu dobēs esošajiem ziediem un augiem. Vēlāk, kad tika dāvināti floristikas veikalos veidotie pušķi, pēc to novīšanas izjaucu visu, skatījos, kā veidoti karkasi, kā saliktas puķes, un centos atkārtot to pati. Tāpat arī, veidojot pušķus, sapratu, kuras puķes ilgi stāv, kuras uzreiz novīst. Tā, īsumā sakot, floristika manā dzīvē ienāca ar mīlestību uz puķēm un eksperimentēšanu,” stāsta Līga.
Vispirms viņa palīdzējusi dekorēt kāzas saviem draugiem, līdz nolēmusi arī iegūt izglītību un mācīties četru mēnešu kāzu floristikas kursos Rīgā, floristikas darbnīcā “Ziedulaiva”. “Šo kursu laikā sapratu, ka floristika ir mana sirdslieta, tādēļ ceru, ka kādreiz tā no hobija līmeņa pāraugs par manu pastāvīgu darbu,” teic Līga.

Modē dekori no dažādiem zaļumiem
Florista darbs nav viegls, kā tas varētu šķist no malas. “Florista darba specifika ir tāda, ka tās ir negulētas naktis un darbs ir milzīgā steigā, jo apjomi parasti ir lieli, bet, tā kā darbs notiek ar dzīvajiem ziediem, tad laika, protams, ir maz. Vēl, atšķirībā no apsveikumu pušķiem, līgavu pušķi pēc atdošanas pasūtītājam nav paredzēti likšanai ūdenī. Līgavu pušķus var veidot ļoti dažādās tehnikās – gan dzīvajos kātos, gan teipētos (katrs zieda kātiņš apstrādāts ar speciālu lenti, kas neļauj zaudēt mitrumu visas dienas garumā), gan līmētos. Protams, var arī visas šīs tehnikas kombinēt. Arī mašīnas dekori jāveido tādi, lai tie neaizietu pa gaisu vējā. Visam skaistajam ir jābūt arī funkcionālam,” pauž Līga.
Šogad modē ir pušķi un dekori no dažādiem zaļumiem, augiem, un ziedu pušķos paliek aizvien mazāk. “Varbūt nevajadzētu vasaras karstumā, kad ārā ir apmēram 30 grādi, izvēlēties līmētos pušķus. Lai arī cik tie brīnišķīgi izskatītos, karstajā saulē tie ātri vien būs pagalam,” teic Līga. Lai arī līgavas puķu pušķī vienmēr aktuālas ir rozes, viņa priecājas, ja pušķos var ienest dažādus gadalaikus. “Piemēram, mans brālis laulājās viršu laikā un viņa sieva izvēlējās viršu pušķi un viršu dekorus. Ja pavasarī tradicionālajos līgavu pušķos nedaudz ieliek, piemēram, maijpuķītes, uzreiz būs jūtams, kādā gadalaikā notikušas kāzas,” teic Līga.

Priecātos dekorēt kāzas Alūksnes pusē
Līgai ļoti patīk strādāt ar lauvmutītēm, jo tās ir ļoti skaistas un no tām var izveidot apjomīgus dekorus, kuri izskatās ļoti eleganti. “Rozes, protams, vienmēr piešķirs svinīguma noskaņu. Ļoti izturīgas ir kallas un ilgi dzīvo. Grūtāk, protams, ir strādāt ar pļavas ziediem, rudzupuķēm un citiem trausliem ziediņiem, kuri ātri novīst vai kuriem ir mīksti kāti,” teic Līga. Viņa uzsver, ja arī kāds dekors līgavai vai līgavainim nepatīk, to vienmēr var izrunāt, sarežģītāk gan ir sastrādāties ar viesu namu un automašīnu īpašniekiem. “Bija viesu nams, kurā dekorēju zāli. Atnāca īpašniece un pateica, ka līdz pulksten 14.00 man jau viss ir jāpabeidz, lai gan iepriekš bija sarunāts, ka varēšu visu izdekorēt līdz pulksten 17.00. Labi, ka līdzi bija māsīca, jo viena noteikti nebūtu iekļāvusies laikā. Arī automašīnu īpašnieki ļoti uztraucas, lai neko nesaskrāpētu, lai piesūcekņi krāsu nenorautu un tā tālāk. Tas viss, protams, ir saprotams, tādēļ, veidojot mašīnas dekorus, ir jābūt īpaši piesardzīgiem,” uzsver floriste.
Viņa ir novērojusi, ka pēdējā laikā līgavas un līgavaiņi vēlas kaut ko nebijušu, kaut ko, ar ko atšķirties. “Tas ir skaisti, un tas ir izaicinājums mums, floristiem. Tā ir arī iespējas gūt pieredzi un izaugsmi. Es noteikti piekristu darboties arī ārpus savas pilsētas un noteikti būtu priecīga dekorēt kādas kāzas Alūksnes pusē. Alūksne man ir ļoti mīļa pilsēta, un, manuprāt, tā ir skaistākā Latvijas pilsēta, kurā vienmēr gribas atgriezties,” teic Līga.

— Diāna Lozko

Kategorijas