Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mazās Fejas izpalīdzīgie draugi

Diāna Lozko

2017. gada 18. augusts 00:00

456

Veterinārās klīnikas “Labākie draugi” āra teritorijā pašreiz atkopjas stirniņa Feja. Nelaime notikusi Bērzkrogā, kur kāds automašīnas vadītājs notrieca stirnu māti, kurai bijuši divi mazi stirnēni. Labas sirds cilvēki mēģinājuši ķert mazos stirnu bērniņus, bet viņiem izdevies noķert tikai vienu, kurš nu atrodas klīnikā “Labākie draugi”. Stirnēnu pēc atkopšanās oktobrī pārvedīs uz Līgatnes dabas parku, kur tas varēs augt un priecāties par dzīvi savvaļā.

Stirniņa priecē ikvienu
Veterinārās klīnikas “Labākie draugi” veterinārārste Signe Gorbāne uzsver, ka stirnēni vieni paši šādā vecumā nespēj izdzīvot mežā, jo viņiem vajadzīgs mammas piens. “Par stirniņu ir jāparūpējas, līdz tā var doties uz Līgatni. Tagad ir jāsasmalcina barība, bet pirms tam stirniņa bija jābaro ar pienu ik pēc trīs stundām, arī naktī. Tā kā stirniņa sākumā pati nemācēja ēst, sešas dienas tai bija tas jāmāca, un tas nebija viegli,” pauž S.Gorbāne. Neņemot vērā dažādās grūtības, stirniņa priecē ikvienu, kurš dodas to aplūkot. “Feja atbrīvo sirsnīgas emocijas pat tādos šķietami stingros cilvēkos. Neesmu redzējusi nevienu cilvēku, kurš, ieraugot Feju, paliktu vienaldzīgs,” teic S.Gorbāne, un teic paldies visiem labajiem cilvēkiem, kuri Fejiņai nes dārzeņus un zaļumus. “Īpaša pateikšanās Valijai Tehtai par to, ka stirniņai ik dienas tiek svaigs kazas piens un Ilutai Jantonei, kura katru rītu ierodas ar lielu zaļumu maisu,” saka S.Gorbāne.

Tas ir jāsaprot
Viņa vēlreiz mudina cilvēkus neaiztikt savvaļas dzīvnieku mazuļus, ja vien nav skaidri zināms, ka mazuļu mamma ir gājusi bojā vai pazudusi uz ilgu laiku. “Tas ir normāli, ka redzam savvaļas dzīvniekus un putnus bez mammām. Viņas ir savā misijā – iegūt sev un bērniem ēdienu, tāpēc māte nebūs klāt bērniem visu laiku. Tas ir jāsaprot,” teic S.Gorbāne. Klīnikā ir uzturējušies vairāki savvaļas dzīvnieku un nesen aprūpēti ir gan vāverēni, gan mazi zaķēni. Klīnikā bijis arī mazs sesks, kuram uz ceļa sabraukta mamma. “Jebkurā gadījumā, pirms jūs ko iesākat, ir jāpiezvana vai nu ornitologam, mežzinim, vai arī veterinārārstam. Noteikti nevajadzētu ņemt savvaļas dzīvnieku mazulīšus un nest tos prom tikai tāpēc, ka tiem klāt nav mammas, bet citādi viss ir kārtībā,” uzsver S.Gorbāne.

Kategorijas