Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientieristiem - lielisks starpposms

Didzis Bauers

2017. gada 18. augusts 00:00

4

12. un 13.augustā Kocēnu novada Kocēnu pagasta “Dukuļos” aizvadīts Valmieras orientēšanās čempionāts. Tajā piedalījās apmēram 400 orientieristi. Par uzvarētājiem spēcīgākajā elites grupā kopvērtējumā kļuva “Alūksne/Ape OK” pārstāvis novadnieks Edgars Bertuks, bet Jānis Kūms izcīnīja 4.vietu. No pārējiem alūksniešiem uz goda pjedestāla kāpa arī Vilnis Veļķeris V60 grupā – 3.vieta kopvērtējumā. V12 grupā uzreiz aiz goda pjedestāla finišēja Uvis Sproģis. 5.vietā V45 grupā - Atis Kalējs.

Visu izšķir kopvērtējums
Sacensību pirmajā dienā dalībnieki veica vidējo distanci, bet otrajā dienā - garo distanci. Vīru elitē vidējā distancē norisinājās spraiga cīņa, līdz ar to noslēgumā – blīvi rezultāti. Spēcīgākais 18 sportistu konkurencē izrādījās Mārtiņš Sirmais (“Auseklis IK”). Viņš 6,64 kilometrus garo distanci veica 43 minūtēs 46 sekundēs, pārspējot 2.vietas ieguvēju E.Bertuku par 23 sekundēm. Savukārt 3.vietā ierindojās Artūrs Pauliņš (“Azimuts OK-Sm BJSS”), atpaliekot no līdera 37 sekundes. 8.vietā finišēja Jānis Kūms, no uzvarētāja atpaliekot 6 minūtes.
Otrās dienas garajā distancē M.Sirmais nepiedalījās, viņš arī izstājās no cīņas par uzvaru kopvērtējumā. Pirmo vietu 13 kilometru garajā distancē ieguva E.Bertuks, finišējot pēc 1 stundas 23 minūtēm un 6 sekundēm, nodrošinot sev arī līdera godu kopvērtējumā. 2.vietā ierindojās Jānis Krūmiņš (“Briksnis SK”), bet nieka 8 sekundes šķīra A.Pauliņu no 3.vietas garajā distancē, kuru, savukārt, nosargāja Jānis Kūms (“Alūksne-Ape OK”). Šīs 8 sekundes gan nebija izšķirošas J.Kūmam cīņā par vietu uz goda pjedestāla kopvērtējumā, jo pirmajā dienā sasniegtais rezultāts krietni atpalika no līderu uzrādītā laika. Jāatzīmē, ka Edgaram nav izdevies izārstēt iepriekšējo kājas muskuļa traumu un skrien viņš ar diskomfortu, bet tas neliedz uzrādīt lielisku rezultātu. 

Novadnieki startēs arī Pasaules kausā
Sacensība Kocēnos bija pēdējās sacensības pirms Pasaules kausa un praktiski sagatavošanās tām. Jāatzīmē, ka kausa izcīņa Latvijā būs pēc ļoti liela pārtraukuma, un ņemot vērā, ka nākamgad Latvijā notiks Pasaules čempionāts, tad visi gribēja sacensības, kas būs līdzīgas apvidū. Jau ir nosaukts Latvijas pieaugušo izlases sastāvs Pasaules kausa orientēšanās sportā (WCUP) trešajam posmam, kas no 24. līdz 27.augustam notiks Cēsu apkārtnē. Starp kandidātiem ir arī mūsu Edgars Bertuks, kurš startēs vidējā distancē un stafetē, kā arī Jānis Kūms startēs stafetē. Pasaules kausa posmā orientieristi sacentīsies trīs distancēs - vidējā (25.08.), stafetē (26.08.) un sprintā (27.08.). Pēc izlases trenera domām, lielākā cerība uz panākumiem mūsu sportistiem ir stafetē. Jācer arī uz labu vietu E.Bertukam individuālajā distancē, kas Pasaules čempionātā dos labāku starta vietu.

Jau 35.gads zaļajā stadionā
Kluba “Alūksne/Ape OK” biedri startē jau kopš agra pavasara un šosezon aizvada 35.sezonu, kaut orientēšanās pirmsākumi atrodami pirms 50 gadiem. Sezona rit pēc kalendārā plāna. Klubs ir piedalījies vairākos Latvijas čempionāta posmos sprintā un garajā distancē. Pēc dalībnieku skaita klubu var pielīdzināt vidējam valstī. Lielākais mīnuss alūksniešiem ir tas, ka nav orientēšanās pulciņa sporta skolā, kurā varētu audzināt jauno maiņu. Pašreiz īpaši spožu sportistu kluba rindās nav, bet tie, kas ir, pierāda, ka var iekļūt jaunatnes izlasē, būt labākie savās vecuma grupās. Jauniešiem līderis ir Uvis Sproģis, kurš bieži ir uz goda pjedestāla. Austris Kalniņš ir nākamais starp labākajiem, kurš jau ir piemērījis izlases kreklu. Abi ir no Gaujienas, un lielākais nopelns tajā, ka jaunieši gūst panākumus, ir viņu vecākiem.
Jāatzīmē, ka Gaujienā pagājušajā nedēļā notika orientieristu treniņnometne, kurā piedalījās vairāk nekā 20 jaunieši, kuri tika iepazīstināti ar šo sporta veidu. Klubs cer, ka, veicot šādas aktivitātes, tiks palielināts interesentu pulks. Līdzīgas aktivitātes tiek organizētas arī Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā, kur notika telpu orientēšanās un sprinta sacensības. Ļoti slikti klājas ar meiteņu piesaisti šajā sporta veidā. Jāatzīmē, ka ar vietējā orientēšanās kluba „Alūksne/Ape” tradicionālajām sacensībām „Horizonts” savas sportiskās gaitas ir uzsākuši gan Edgars Bertuks, gan Jānis Kūms, gan brāļi Dandeni. Ne tikai skrējēji, bet arī veloorientēšanās ir klubā lieliskā līmenī. Edgars Krūmiņš ir ieguldījis lielu darbu tā popularizēšanā. Viņam šogad labi starti Latvijas līmenī, bet neizdodas aizķerties starp labākajiem Pasaules kausos.

„Horizontam” atlikuši vēl pieci posmi
Pašreiz 2017.gada orientēšanās sacensību seriālā „Horizonts” vēl ir atlikuši pieci rudens posmi, no kuriem viens vai divi ies vēl novada čempionāta ieskaitē. Šogad ir eksperiments - citādāka vērtēšana kopvērtējumā, un sacensību organizatori ar nepacietību gaida, kādas būs atsauksmes sezonas beigās. Tiem, kuriem rit spraiga cīņa kopvērtējumā, ir ļoti jāsasparojas, jo sacensību vietas ir palikušas vienas no interesantākajām. Organizatori aicina pēc vasaras atpūtas pieslēgties atkal sacensībām un izbaudīt atlikušos posmus ar karti un kompasu rokās lieliskās fiziskajās aktivitātēs. Šogad gan nav tā labākā sezona apmeklētības ziņā, ja salīdzina ar pagājušo gadu. Sacensības apmeklē gan Gulbenes, gan Smiltenes un Igaunijas klubu sportisti, kas liek organizatoriem īpaši labi sagatavot trases un kartes. Jāatzīmē, ka arī augstas klases sportisti ir iecienījuši mūsu apvidu kā labu treniņu vietu un šeit notiek viņu nometnes.

Iespēja pamēģināt
Klubs startēs septembra vidu arī klubu stafetēs, kurās vienmēr ir bijuši labāko desmitniekā un pat trijniekā. Šogad ir paredzēts noteikti startēt ar vienu komandu, bet, ja izdosies nokomplektēt, tad arī būs otrā. Septembrī klubs arī vēlas noorganizēt veloorientēšanās sacensības Mežiniekos. Alūksniešiem vēl plānā ir skriešanas izturības skrējiens – rogainings 4 un 6 stundu garumā, kas notiks jau otro gadu - “Marienburgas zelta rudens”. Šogad sacensību vieta izvēlēta Alūksnes un novada popularizēšanai: sacensību centrs būs pašā pilsētas sirdī – Alūksnes Valsts ģimnāzijas teritorijā. Distances būs uz Mežinieku un Dūņezera pusi un tad pretēji - uz atpūtas kompleksu “Jaunsētas”, veco kempingu.

“Alūksne/Ape OK” klubs šogad realizē LEADER projektu „Jaunu orientēšanās sporta veidu popularizēšana un ieviešana novadā”, ko atbalstīja Alūksnes Lauku partnerība. Projekta ietvaros klubs būs ieguvis savā īpašumā meža orientēšanās inventāra komplektu, tajā skaitā elektronisko laika fiksēšanas iekārtu “Sportident”, atbilstošu programmu un iekārtas sporta karšu sagatavošanai, drukāšanai un rezultātu apstrādei sacensību vietā, veloorientēšanās sporta karti un nepieciešamo aprīkojumu sacensību centra iekārtošanai. Veloorientēšanās karte būs lejupielādējama kluba mājas lapā “www.aluksneok.lv”, lai to varētu izmantot visi interesenti.  Projekta kopējās izmaksas ir 10 680,84 eiro, no kuriem publiskais finansējums ir 9612,76 eiro, Alūksnes novada pašvaldības līdzfinansējums ir 1000 eiro. Pirmā veloorientēšanās aktivitāte visiem interesentiem notiks  24.septembrī sporta centrā “Mežinieki”.

Kategorijas