Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Baudīsim ķiršu laiku!

Tamāra Ulase

2017. gada 18. augusts 00:00

29

Ik vasaru ar nepacietību gaidu ķiršu laiku. Parasti tas ir jūlija sākums, bet šovasar viss aizkavējies par pāris nedēļām. Manā dārzā parasti ķiršu sārtošanās saplūst ar krāšņo liliju ziedēšanu. Zied lilijas, un ķiršu kociņos sasaucas strazdi, iekārodami jau tā mazo ogu ražu. Bet tas man netraucē katru rītu un vakaru plūkt ķiršogas tieši no zara un negausīgi ēst un ēst, un ēst... Garšīgi! Un veselīgi! Jāapēd pēc iespējas vairāk un ātrāk! Taču vēderā vietas ir par maz un visu ķiršu ražu, protams, apēst nevar. Tāpēc jādomā, ko no tiem pagatavot un kā tos ziemai iekonservēt. Veidojiet krājumus ziemai, ogas var sasaldēt, pagatavot ķiršu sīrupu,  ievārījumu, tos var arī žāvēt.
Protams, ne tikai rabarberu un zemeņu laikā, bet arī ķiršu laikā neizpaliek dažādu kārumu gatavošana. Piedāvāju savus mīļos iepriecināt ar ātri pagatavojamu un garšīgu torti.
   Gan noderēs!
◆ Ķiršus novāc tad, kad tie ir pilnīgi gatavi, jo citādi ogas zaudē savas labās īpašības un sāk nobirt. Ja ķiršus novāc priekšlaikus, tie neturpina gatavoties, ir bezgaršīgāki un ātrāk bojājas.
◆ Lai ķiršus varētu labāk uzglabāt, tie jānovāc ar visiem kātiņiem. Tūlītējai izmantošanai var ogas lasīt arī bez kātiņiem, jo tā iet ātrāk.
◆ Ķiršus nav ieteicams uzglabāt ilgāk par 3 dienām. Ogas vēlams lasīt vai pirkt tarā, kurā tās tiks glabātas, nevis atkārtoti pārbērt no trauka traukā.
◆ Pērkot ķiršus, izvēlieties tādus, kam ir stingri, gaiši un lokani kātiņi. Ja kātiņi ir tumši un lūstoši, tas nozīmē, ka ķirši nav pirmā svaiguma. Ķiršus bez kātiņiem labāk nepirkt.
◆ Svaigas ķiršu ogas ir stingras un gludas, nesaplaisājušas, bez tumšākiem plankumiņiem.
◆ Vislabāk ķiršus uzglabāt ledusskapī plastmasas kārbiņās ar ventilācijai paredzētām atverēm.
◆ Ledusskapī blakus ķiršiem jāizvairās likt produktus ar spēcīgu aromātu, jo ķirši to var uzsūkt.
◆ Saldēšanai vairāk piemēroti tumšas krāsas ķirši, jo tie saglabā labu izskatu. Atkusušas ogas ir mīkstas, piemērotas pīrāgu pildījumam, dažādiem saldajiem ēdieniem un biezeņiem, mērcēm.
◆ Lieti noder arī ķiršu lapas: tās izmanto, skābējot un marinējot gurķus, vārot ērkšķogu ievārījumu (lai padarītu maigāku garšu un piešķirtu skaisti zaļu krāsu), kā arī gatavojot aroniju sīrupu.
◆ Gatavojot ievārījumus, pīrāgus un saldos ēdienus no ķiršiem, kauliņus var pēc vēlēšanās izņemt vai atstāt. Ievārījumam kauliņi piešķir garšas niansi, kas daudziem šķiet tīkama. Līdzīgu efektu var panākt, ja ķiršu ievārījumam bez kauliņiem pievieno nedaudz mandeļu esences.
◆ Ja gatavo pīrāgus, kūciņas vai citus mīklas izstrādājumus, kuros ir svaigi ķirši, reizēm vietā, kur ogas saskaras ar mīklu, veidojas zilgans iekrāsojums. Lai tas neveidotos, mīklu mīca nevis pienā, bet paniņās vai kefīrā vai arī tai pievieno citronu sulu vai mazliet etiķa.

   Ķirši veselībai
◆ Sarkanie ķirši uzlabo veselību. Ķirši satur beta karotīnu, kas ir citrusaugļos un dārzeņos - burkānos un ķirbjos. Beta karotīns ir A vitamīna forma.
◆ Tas ir arī noderīgs arī redzei - novērš ar acīm saistītas veselības problēmas, piemēram, kataraktas un makulas deģenerēšanos.
◆ Ķiršos ir daudz ir C vitamīna, kas ir arī lielisks matiem un ādai. Tas tādēļ, ka abiem vitamīniem piemīt antioksidantu īpašības.
◆ Cilvēka ķermeni no visām pusēm ietekmē kaitīgi toksīni - no smēķēšanas, piesārņojuma, neveselīgas pārtikas, stresa vai pat fizisku vingrinājumu trūkums. Antioksidanti, kas ir ķiršu fitovielās, novērš priekšlaicīgu novecošanos.
◆ Viela melatonīns, kas arī ir ķiršos, uzlabo miegu un ķermeņa diennakts ritmu.
◆ Ķirši ir noderīgi arī diabēta slimniekiem, tā kā tie ierobežo bīstamu slimību komplikācijas.
◆ Ķirši satur dabīgās vielas, kas kavē vēža attīstību. Pētījumos pierādīts – ķirši, vienalga, svaigi, saldēti vai ķiršu sula, satur daudz antioksidantu – vielu, kas organismam palīdz cīnīties pret dažādām slimībām un neitralizē veselībai kaitīgos brīvos radikāļus.
◆ Zinātnieki uzskata – ķirši uzlabo cilvēka psiholoģiskās un garīgās spējas.
◆ Saldo ķiršu sastāvā ir daudz A provitamīna, C un PP vitamīna, kā arī B grupas vitamīni, nikotīnskābe, fosfors, kalcijs, dzelzs. Saldos ķiršus īpaši uzturā iesaka lietot nieru slimniekiem, jo tie stimulē nieru darbību. Sauja saldo ķiršu dienā palīdzēs normalizēt augstu asinsspiedienu. Saldie ķirši vai to sula mazina locītavu sāpes, aktivizē kuņģa darbību, pazemina skābes līmeni kuņģī. Ķirši uzlabo asinsriti un vielmaiņu. Taču jāpatur prātā, ka saldajos ķiršos ir vairāk ogļhidrātu. 100 gramos šo ogu ir 63 kilokalorijas, 16 g ogļhidrātu un 1 g olbaltumvielu.
www.sievietespasaule.lv

  Torte “Ķiršu prieks”
Nepieciešams: mīklai – 3 olas, 150 g cukura, 150 g miltu; krēmam – 250 g saldā krējuma (33-35%), 250 g “Mascarpone” vai klasiskā krēmsiera “Rasa”, 150 g cukura, vaniļas cukurs;  protams, ķirši, ķiršu sīrups un šokolāde.

Gatavošana
Olas sakuļ ar cukuru (5-7 minūtes), pievienot izsijātus miltus, viegli sajauc. Formā ar noņemamām malām ieklāj cepampapīru, ieeļļo un ielej biskvīta mīklu. Ievieto iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cepj 20-25 minūtes, nevirinot cepeškrāsns durvis. Izcepto biskvītu atdzesē, ar kociņu sadursta un piesātina ar ķiršu sīrupu. Es izmantoju ievārījuma želeju, jo gatavoju ar svaigiem ķiršiem, nevis ar kompota ogām vai saldētiem ķiršiem, kā to var darīt ziemā.
Kamēr biskvīts dziest, lasu ķiršus, atbrīvoju no kauliņiem un noklāju biskvītu ar blīvu ogu kārtu.
Nākamais solis ir sagatavot krēmu. Uzmanīgi puto saldo krējumu ar cukuru, lai tas nepārvērstos  sviestā. (Lai saldais krējums labāk putotos, tas jāpatur istabas temperatūrā). Saputotajai krējuma masai pievieno krēmsieru. Ar gatavo krēmu pārklāju ogu kārtojumu. Uz ogām ne pūdercukuru, ne cukuru neberu, jo kūkai salduma pietiek - nesaldās ķiršogas saldajā krēmā ir kā atspirdzinājums. Gatavās kūkas virsmu noklāj ar šokolādes skaidiņām, pārvieto uz ledusskapi uz 3-4 stundām. Vislabāk kūku gatavot iepriekšējā vakarā un baudīt nākamajā dienā.

Uzlējums uz ķiršiem “Vasara Ziemassvētkos”

Ķiršu laikā varam sagatavot vasaras atmiņas ziemas vakariem. Ķiršu smaržu un garšu varam saglabāt, pagatavojot aromātisku un ne pārāk saldu dzērienu no ķiršiem. Tas ne tikai liks pasapņot par aizvadīto vasaru, bet arī sasildīs garajos ziemas vakaros ģimenes svinībās vai draugu pulkā.

Nepieciešams: 2 kilogrami ķiršu, 800 g cukura un 1,5 litri šņabja.

Gatavošana
Ķiršus atkaulo (es atstāju arī kādu kauliņu, lai būtu izteiktāka ķiršu garša) un kārtās ar cukuru saber trīslitru burkā (pa virsu jābūt cukura kārtai). Burku nosien ar marli un uz 5-7 dienām novieto siltā vietā (22-24 grādos), lai burkas saturs fermentētos. Ik pa brīdim jāpārbauda – ja augšpusē ir sula, burku sakrata. Pēc 5-7 dienām burkas saturam pievieno šņabi un uzliek vāku. Notur 15 – 20 dienas. Pēc tam caur marli nokāš un salej pudelēs. Viss! Lai arī cik tas būtu garšīgs un aromātisks, tas tomēr ir alkohols, kas jālieto ar prātu!

Kategorijas