Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes pilsētā svinēs svētkus

Agita Bērziņa

2017. gada 18. augusts 00:00

280

Šogad Apes pilsētas svētkos, kas notiks no 25. līdz 27.augustam, izzinās un atklās no jauna Rūpniecības ielu. Šī iela, tāpat kā citas Apes ielas, ir bagāta ar stāstiem, notikumiem, cilvēkiem, ģimenēm. Viņu paveikto un pieredzēto vairākās paaudzēs ietērps Ape 89.gadadienas svētku rotā.

Svētki nekad nav vienādi
“Apes svētkus veidojam kā sajūtu svētkus, rādot, kādi cilvēki šeit dzīvo, kādā vidē dzīvojam un kas ir mums apkārt. Katru gadu to visu mēģinām ieraudzīt citā gaismā, saskatīt citas lietas, cilvēkus un notikumus. Katru gadu svētki ir atšķirīgi, protams, ir vienojošās lietas, piemēram, mazo bērnu sveikšana, bet arī tā nekad nevar būt vienāda, jo ir citi bērni, citi vecāki, citi smaidi un emocijas. Svētki nekad nevar sanākt tādi paši kā iepriekšējā gadā,” stāsta Apes tautas nama vadītāja Ilva Sāre.
Svētkos tradicionāli iepazīst tuvāk vienu no pilsētas ielām. “Šogad tā ir Rūpniecības iela, kas laiku laikos ir bijusi svarīga iela un savienojusi pilsētu ar kolhozu. Pilsēta ir ļoti bagāta ar skolotājām, kuras šajā ielā laiku laikos dzīvojušas. Tās ir vairāk nekā 13 skolotājas, kas mūsu bērniem ir mācījušas dažādas dzīves gudrības. Iela bagāta arī ar citiem darbīgiem un strādīgiem cilvēkiem – tur dzīvojuši biškopji, šuvēji, daudzas bijušās maizes ceptuves darbinieces. Šajos svētkos savas sirdis un pagalmu apmeklētājiem atvērs Rūpniecības ielas cilvēki. Daudzi notikumi notiks māju pagalmos,” stāsta I.Sāre.

Atvērs sirdis un pagalmus
Uz jautājumu, vai bija viegli pierunāt māju saimniekus atvērt savas sētas un uzņemt svētku apmeklētājus, I.Sāre atbild, ka saimnieki labprāt atvērs savus pagalmus. “Daudzi Apē ir puķu draugi, kuri brauc pa visu Latviju un staigā pa pagalmiem, tāpēc ar to nebija problēmu. Problēma bija pavisam cita – mums teica, ka cilvēki baidīsies iet pagalmos. Mūs, organizatorus, šāds apgalvojums pārsteidz. Ņemot to vērā, esam raduši kompromisu un piektdien pēc svētbrīža baznīcā svētkus ieskandināsim skvērā pie Apes novada domes ar Iras un Rūtas Dūdumu koncertu, ko bagātinās pianists Jānis Ķirsis. Koncerta sākums - pulksten 19.00,” stāsta I.Sāre.
Svētki romantiskās noskaņās pulksten 21.00 turpināsies Rasmas un Anitas Harju dārzā Rūpniecības ielā 10 ar Santas Sāres-Geržas solokoncertu “Pieskarties pasaulei” pianista Ģirta Ripas un perkusiju meistara Mārča Kalniņa pavadījumā. “Pirms katra notikuma stāstīsim, kādēļ koncerts vai citas aktivitātes notiek tieši tajā pagalmā,” norāda I.Sāre. Pēc koncerta, pulksten 22.30, Teteru ģimenes pagalmā Rūpniecības ielā 11a varēs vērot uguns šovu, bet dejiskos ritmos ar laiku laikos labāko mūziku no skaņuplatēm varēs ļauties Harju ģimenes dārzā. “Anitas un Rasmas ģimenes svētkos bieži skan plates, tādēļ arī svētkos skanēs mūzika no senajām platēm, kuras atskaņos paši mājinieki – Tālis un Rihards,” stāsta I.Sāre. Viņa piebilst, ka piektdienas vakarā visas aktivitātes ir par brīvu, bet cilvēki tiek aicināti ziedot vēsturiskajam vietrādim, kuru visi varētu uzdāvināt savai pilsētai 90 gadu jubilejā.

Vienkopus - vietējie uzņēmēji
Sestdien svētki jau no pulksten 8.00, kā ierasts, iesāksies ar mājražotāju un amatnieku tirdziņu, kas notiks Rūpniecības ielā. I.Sāre vērš uzmanību, ka šogad tirdziņā nevarēs tirgot rūpniecības preces, tā godājot mājražotājus un amatniekus. “Pirmo reizi lielīsimies un izrādīsim savus, Apes novada, mājražotājus, zemniekus, lauksaimniekus, uzņēmējus un amatniekus Apes novada uzņēmēju tirgus placī. Lai tie, kuri atbrauc ciemos pie mums no citām vietām, iepazītu mūsu darbīgos cilvēkus, kuri strādā ar koku, metālu, ražo pārtiku, auž. Būs liela telts, kurā uzņēmējus varēs satikt vienkopus, mēģināt arī pašiem kaut ko izgatavot” stāsta I.Sāre. Cik uzņēmēju būs teltī, šobrīd vēl nav zināms, jo pieteikšanās vēl turpinās. “Pilsētā ir darbīgi cilvēki un daudzās mājās joprojām audzē trušus, aitas, putnus, govis, ponijus, zirgus. Vienā no mājām - Rūpniecības ielā 19 - no pulksten 10.00 varēs izbaudīt lauku sētas burvību,” teic I.Sāre.
Rūpniecības ielā dzīvo arī bijusī Apes novada domes priekšsēdētāja, tagad Saeimas deputāte Astrīda Harju, kura arī atvērs savu sirdi un pagalmu. “Rūpniecības ielā 20 pulksten 11.00 aicinām visus uz rīta kafijas tasi, sarunām un laba vēlējumiem. Šajā sētā dzīvoja arī daiļamata meistare Valija Rubene, kura auda skaistus tautastērpus, linu dvieļus un veda savu produkciju pārdod uz Rīgu lielajās galerijās un izstādēs. Daudzus gadus kopā ar Valiju šajā mājā dzīvoja un saimniekoja Astrīda ar ģimeni, kura to dara arī šobrīd jau bez Valijas. Varēsim redzēt, kā auž jostas, un apskatīt, kādus daiļamata meistares darbus. Tā būs rīta kafija ar sarunām par dzīvi kopā ar mūsu Astrīdu,” stāsta I.Sāre.

Sveiks 29 mazuļus
Pulksten 12.00 Rūpniecības ielā 11a pēc Apes novada domes priekšsēdētāja Jāņa Liberta svētku rīta sveiciena un Apes tautas nama amatierkolektīvu dziesmām un dejām turpat pulksten 13.00 sanāks mazākie Apes novada iedzīvotāji, kuri gada laikā no iepriekšējiem pilsētas svētkiem līdz šiem svētkiem ir piepulcējušies Apes novadam. Šobrīd tie ir 29 bērni, bet, iespējams, vēl kāds paspēs pievienoties sveicamo pulciņam. Neiztrūkstoša Apes pilsētas svētku tradīcija ir mazuļu rāpošanas svētki. Bērniem svētki pulksten 14.00 turpināsies ar Bērnu stundu kopā ar Mārtiņa lielo burbuļu šovu un putu ballīti Rūpniecības ielā 11a. Bērni var nākt ar saviem tukšajiem burbuļu pūšamajiem trauciņiem, kurus pasākumā piepildīs, lai visi kopā sapūstu pilnu pļavu ar burbuļiem. Turpat bērni dīķī varēs vizināties ūdens bumbās. “Tā kā Apē ir daudz jaunu objektu un sakārtotu vietu pilsētā, ļausim tās ikvienam interesentam iepazīt ar veloorientēšanās sacensībām “Braucu es pa mazām ielām”. Vajadzēs atrast kontrolpunktus, kuros būs jāfotografējas un jāatbild uz jautājumiem,” stāsta I.Sāre.

“Prāta laboratorijai” - svētku kārta
Pēcpusdienā, pulksten 13.00, svētki turpināsies Harju ģimenes pagalmā Rūpniecības ielā 10 ar lekciju “Zāles un nezāles manā un tavā dārzā”, ko lasīs Rasma Harju, un keramikas darbu izstādi. Šajā pašā pagalmā jau otro reizi pilsētas svētkos notiks iecienītā erudīcijas spēle “Prāta laboratorija”. Spēlei ziedotā dalības maksa šoreiz tiks novirzīta Apes Svētā Mateja evaņģēliski luteriskajai draudzei dziesmu grāmatu iegādei. Spēles sākums - pulksten 16.00. Spēlei vēl var pieteikties līdz 23.augustam. Visu dienu Rūpniecības ielā 16 varēs apskatīt izstādi “Apes bagātība – dolomīts”.
Svētku dienas noslēgumā, pulksten 20.00, Apes estrādē varēs baudīt skaistu svētku koncertu, ko sniegs leģendārā grupa “Menuets”. Savukārt ballītē līdz rīta gaismai spēlēs mūziķi no Valmieras - “Ballīšu orķestris”.
Visu dienu Apē notiks sportiskas aktivitātes: Loka ielas teritorijā notiks volejbola turnīrs, bet Skolas ielā 4 jau otro gadu Ape piedalīsies sacensībās svaru stieņa spiešanā guļus uz reižu skaitu akcijā “Latvijas spēcīgākā pilsēta”. “Rūpniecības ielā 7 dzīvo viens no Apes “Zelta mopēda” dalībniekiem - Villijs Zaķis, kurš ir specializējies blakusvāģos, bet, tā kā viņi visi ir viena komanda un viens otru atbalsta, cilvēkiem būs iespēja redzēt visus nospodrinātos daudzos Apes “zelta mopēdus” un viņu īpašniekus un, iespējams, izvizināties blakusvāģī,” stāsta I.Sāre.

Maina kapusvētku laikus
Apes svētki svētdien noslēgsies ar kapusvētkiem. “Pēc cilvēku lūguma esam mainījuši kapusvētku laikus. Līdz šim pilsētas kapos svētbrīdi bija pulksten 12.00, bet Meža kapos – pulksten 14.00. Cilvēki grib pēc kapusvētkiem pasēdēt uz soliņa un parunāties, tāpēc šogad mainām kapusvētku sākumu laikus vietām. Vispirms pulksten 12.00 kapusvētku svētbrīdis būs Apes Meža kapsētā, bet pulksten 14.00 - Apes pilsētas kapos,” skaidro I.Sāre.
I.Sāre aicina ikvienu izbaudīt svētkus, arī ģimeņu saimnieces, kuras nereti svētkus pavada, stāvot pie plīts. “Gribētos, lai visi izbaudītu svētkus kopā ar radiem un draugiem un baudītu to, ko esam sagatavojuši. Pilsētas svētki ir liels notikums, kam tērējam vairāk naudas nekā citiem pasākumiem, tādēļ gribētos, lai pašiem iedzīvotājiem šie svētki būtu vajadzīgi. Ir bijušas diskusijas, vai svētki jāsvin katru gadu. Mans arguments – dzīve jāsvin, kamēr esam dzīvi, jāsatiekas, jāpriecājas un jāsmaida otram, kamēr vien esam šajā pasaulē. Svētki būs mīļi!” saka I.Sāre.

— Agita Bērziņa

Kategorijas