Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Plūdi Zeltiņu pagastā

Līga Vīksna

2017. gada 25. augusts 00:00

49

Zeltiņu pagasta iedzīvotāji, uz kuru mājām ved pašvaldības autoceļš Ieviņas – Laimiņas, vakar piedzīvoja lielus plūdus. Gan lielo lietavu dēļ, gan uz ceļa šobrīd notiekošo remontdarbu dēļ ceļa posms vairāku desmitu metru platumā bija pārplūdis. Cilvēki pat ar džipiem nevarēja izbraukt ceļu un iebraukt savu māju pagalmos.
Blakus tekošā Melnupe pārplūdusi, līdzās esošās pļavas tāpat. Uz minētā ceļa pēc Zeltiņu pagasta pārvaldes pasūtījuma SIA “Rubate” nesen sāka ceļa remontdarbus. Vietējie iedzīvotāji atzīst, ka minētā teritorija arī citos gados lielu lietavu laikā pārplūdusi, bet tik traki kā šogad nav bijis. Iedzīvotāji priecājas, ka ceļu remontē, un ir gatavi uz laiku pieciest neērtības, tomēr sirds ir pilna. Meteorologi norāda - Latvijas austrumu novados no trešdienas līdz ceturtdienas vakaram nolija pat vairāk nekā 50 litri ūdens uz kvadrātmetru, kas ir tuvu visa mēneša nokrišņu normai. Vakar Liepnas iedzīvotāji sociālajos medijos ziņoja, ka arī Liepnas pagastā stipri izskaloti ceļi.

Kāpēc izņēma caurtekas?
Ansis Logins dzīvo Alūksnē, bet Zeltiņos viņam ir saimniecība. Viņš vakar uz to brauca strādāt, bet atdūrās pārplūdušā ceļa galā. “Viss tiek izskalots, un nauda ir izmesta, jo malas nav nostiprinātas. Tas nekas, ka šobrīd vēl tikai remontē, - jaunie grāvji nu ir ciet. Vai tad tos raks no jauna? Te apkārt dzīvo daudz cilvēku, atrodas arī lielie uzņēmumi. Ceļu uzsāka remontēt pirms mēneša - darbi notiek fragmentāri. Mēs esam ar mieru pieciest neērtības, šis ceļš ir vajadzīgs, bet tad, kad bija gatavs ceļa rekonstrukcijas projekts, to parakstīja, bet neviens ar mums vairs neapspriedās. Vajadzēja sākt ar noteku sakārtošanu, lai ūdenim būtu, kur aiztecēt. Uzskatu, ka caurteku diametri nav pareizi izplānoti un nespēj uzņemt ūdeni. Tā ir projekta vaina,” stāsta A.Logins. Viņš atzīst, ka šī nav pirmā reize, kad minētais ceļš šajā vietā applūst, jo atrodas ieplakā. “Jā, lietus ir nolijis ļoti daudz, bet kāpēc šajā vietā būvnieki izņēma divas vecās caurtekas? Tad varbūt nebūtu tik traki,” viņš spriež.

Gribētos labāku komunikāciju
Zeltiņu iedzīvotāja Sigita ceļa dēļ arī piedzīvojusi neērtības. “Man ir mazi bērni, mazākajam ir pieci mēneši, vecākajam - divi gadi. Es būtu priecīga, ja kāds būtu pabrīdinājis, ka netiksim ārā no mājām pa šo ceļu. Aizvakar netikām, jo bija remontdarbi, bet vakar netikām plūdu dēļ. Gribētos, lai remontdarbu laikā būtu vismaz kāda zīme pie ceļa izvietota, ka kādu laiku nevarēs izbraukt. Saprotu, protams, ka ir remontdarbi, un saprotu arī, ka stiprā lietū var būt plūdi, bet uzskatu, ka šajā projektā ir kādas problēmas, ja ceļš tik stipri applūst kā nekad. Mūs, iedzīvotājus, sasauca uz apspriedi pirms projekta izveides, bet vēlāk neviens neinformēja. Visi esam priecīgi par ceļa remontu, bet gribētos labāku komunikāciju. Arī slūžas, kuras tika saremontētas, netika attaisītas laikus,” saka Sigita.

Caurteka – kalna galā
“Kalna galā ierok caurteku. Kas tā dara? Iepriekš te bija normālas caurtekas, tās izrāva ārā. Palu laikos te ir bijis traki, bet nekad tik traki! Zeltiņos par lielu naudu tika remontētas slūžas, bet kam tad tās ir vajadzīgas? Ne jau šajā dienā bija jātaisa slūžas vaļā, bet dienu iepriekš! Tagad atkal būs jāiegulda tūkstoši, lai salabotu bojājumus. “Rubate” strādā, bet te ir bardaks! Viņiem jau nevar aizrādīt, jo teiks, ka projekts vēl nav galā. Projekta apspriešana jau ir viegla, bet mēs nezinām visu, ko zināja projektētājs. Var jau būt, ka beigās visu sataisīs un viss būs labi, bet, godīgi sakot, šobrīd tam grūti noticēt,” saka Vilnis Vanags, kurš arī dzīvo Zeltiņos applūdušajā teritorijā.

Šodien – ārkārtas būvsapulce
Zeltiņu, Ilzenes un Alsviķu pagasta pārvalžu vadītāja Ingrīda Sniedze uzsver – neviens nevarēja paredzēt, ka lielo lietavu dēļ radīsies šāda situācija. “Ceļu būvē atbilstoši projektam, pieminētās  caurtekas bija jāizņem. Viena bija jāizņem, jo bija bojāta, bet pat tad, ja būtu abas caurtekas, tās tik un tā neglābtu situāciju, jo nolijis tiešām ir ļoti daudz. Var kritizēt būvniekus un pagasta pārvaldi, bet dabu nevar apturēt. Būvnieks ceturtdien pēcpusdienā uzreiz atbrauca, kad viņu izsaucām, taču situācija ir tāda, kāda ir,” viņa saka un sola, ka tiks rasts pagaidu risinājums, lai ceļš ir caurbraucams. “Runāsim ar vietējiem zemniekiem, kuriem ir tehnika. Skaidrs, ka šo ceļu nevar tagad izbraukt ar vieglajām automašīnām. Konsultējāmies ar būvniekiem, kuri būvēja slūžas - viņi teica, ka nedrīkst pirms laika raut vaļā slūžas, jo tad var applūdināt citas teritorijas. Slūžas tika atvērtas jau trešdienas vakarā. Pagasta darbinieki dara, ko var,” skaidro I.Sniedze.
Viņa uzsver – par to, ka ceļa remontdarbu laikā būs apgrūtinoši apstākļi, iepriekš sabiedrība tika informēta caur medijiem. “Būvnieks nevar apstaigāt visus māju iedzīvotājus un pateikt, kurā laikā kas tiks darīts. Šodien mums notiek ārkārtas būvsapulce un spriedīsim, ko darīt. Zeltiņu pagastā pirmo reizi ir situācija, kad būvdarbu laikā notiek šāda dabas stihija,” saka I.Sniedze.
Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas