Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Nord Ost” izglīto bērnus

Līga Vīksna

2017. gada 25. augusts 00:00

193

Alūksnes ūdens motosporta klubs – biedrība “Nord Ost” pirmo reizi Alūksnē īsteno projektu “Mēs – Alūksnes ezera bērni”. Tā laikā bērniem bija iespēja gūt teorētiskas un praktiskas iemaņas par ūdens mehāniskajiem transportlīdzekļiem, pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu, mezglu siešanu un citu noderīgu informāciju.

Iegūst inventāru, rīko
apmācības
Trīs dienas pagājušās nedēļas nogalē Ziemeru pagasta lauku tūrisma un atpūtas centrā “Jaunsētas” Alūksnes ezera krastā tikās “Nord Ost” pārstāvji, sertificēti treneri un bērni, lai īstenotu projekta aktivitātes. Teorētiskās zināšanas par ūdens mehāniskajiem transportlīdzekļiem un pirmajām iemaņām sniedza treneris Reinis Paegle; praktiskās iemaņas braukšanā, mezglu siešanā – R.Paegle, Normunds Sniķers, Ilmārs Melzobs, Mairis Kļava, Kristers Musts, Monta Melzoba; pirmās palīdzības sniegšanu – Antra Sniķere. Noslēgumā bija arī apgūto prasmju pārbaude un dalībnieka apliecību pasniegšana.
Kluba – biedrības “Nord Ost” valdes priekšsēdētājs Armands Musts norāda, ka šādas nodarbības bērniem ar izstrādātu metodiku, turklāt arī bērniem, kuriem nav priekšstata par laivām, ar drošības apmācību un piesaistot instruktorus, notika pirmo reizi. “Šo projektu mēs aizsākām jau pērn caur Alūksnes novada pašvaldību. Piesaistot finansējumu caur projektu, esam “Nord Ost” vajadzībām iegādājušies lielu telti, kas ļauj mums būt mobiliem un uzsliet to Alūksnes ezera krastā jebkurā vietā vai citur, piemēram, izbraukumu laikā. Piedalījāmies arī Lauku atbalsta dienesta projektu konkursā, piesaistot papildu finansējumu, par kuru iegādātas 12 drošības vestes, 8 aizsargķiveres, iegādāti peldošie pontoni, ar ko varam noklāt 80 kvadrātmetrus, 26 krāsainas bojas. Protams, organizētas arī apmācības,” stāsta A.Musts.

Notiks arī citugad
Viņš neslēpj, ka apmācības bērniem sākotnēji bija plānotas agrāk, bet objektīvu iemeslu dēļ notika no 17. līdz 19.augustam, jo “Nord Ost” komanda aktīvi piedalījās sacensībās un citās norisēs. “Atradām laiku starp Baltijas čempionātu un sacensībām Alūksnes ezerā. Maijā “Nord Ost” piedalījās Alūksnes un Apes novadu skolu tehniskās jaunrades dienās ģimnāzijā, kur prezentējām klubu un šīs apmācības. Toreiz pieteicās vairāk nekā desmit bērni, bet apmācības izgāja desmit. Šāds bērnu skaits ļāva nodrošināt individuālu pieeju. Mērķis bija sniegt bērniem praktiskas zināšanas, kas noder arī ikdienā. Tas nenozīmē, ka visi šie bērni tagad būs ūdenssportisti. Audzinām jaunos cilvēkus, lai viņi prot apieties ar ūdens mehāniskajiem transportlīdzekļiem, zina, kā sniegt palīdzību, izprot, kas notiek uz ūdens un krastā – lai neapjūk. Ir bijušas arī sarunas ar Alūksnes Bērnu un jauniešu centra vadītāju Evu Aizupi, kura atzina – šāda veida nodarbības līdz šim ir kā baltais plankums, ko “Nord Ost” tagad veiksmīgi aizpilda. Nākamgad mūsu kluba aktivitātes tiks iekļautas jauniešu centra vasaras nodarbību plānā un veidosim jaunu bērnu grupu, kurus labprāt atkal apmācīsim. Ja kādam no šiem bērniem būs lielāka interese un vēlme trenēties, tās jau būs individuālas sarunas ar vecākiem,” stāsta A.Musts.

Trenējas “Jaunsētās”
Projekta laikā klubs ieguvis ļoti noderīgu inventāru, kas ļaus turpmāk darboties vēl plašāk un piedalīties līdzīgā vasaras nometnē arī nacionālā līmenī, jo “Nord Ost” tagad tam ir nodrošinājums. ““Nord Ost” saka lielu paldies “Jaunsētu” saimniekam Druvim Tomsonam par atbalstu Alūksnes ūdens motosportistiem – ne tikai nodarbību īstenošanai, bet visas vasaras garumā sportistiem, kuri šeit varēja braukt un trenēties, ņemot vērā apstākļus, kādi šobrīd radīti Alūksnes Pilssalā, Alūksnes ezera iekšezerā. “Jaunsētās” ir atbilstoša infrastruktūra, pieeja ezera krastam – tur nav problēmu noorganizēt arī Latvijas čempionātu ūdens motosportā. Alūksnes ezeram ir alternatīvas,” saka A.Musts.
Kluba “Nord Ost” pārstāvis Ilmārs Melzobs uzsver, ka trīs dienas aizvadītas, nostiprinot un pārbaudot zināšanas. “Nodarbības vadīja profesionāli un sertificēti treneri. Prieks, ka starp dalībniekiem nav neviena, kurš būtu vīlies nodarbību procesā. Ļoti liela interese no bērniem bija par pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanu, par braukšanu. Pirmās nodarbības būs aizvadītas. Ceram, ka atsauksmes “aizies tautās” un nākamgad iesākto varēsim veiksmīgi turpināt,” stāsta I.Melzobs. 

Apgūst pamatlietas
Treneris R.Paegle atzīst, ka mazie alūksnieši bija ļoti zinātkāri. “Man kā Bauskas komandas trenerim un kā Latvijas izlases trenerim šis bija pirmais šāda veida pasākums, kad īsā laikā bija jāapmāca salīdzinoši daudz bērnu. Manuprāt, tas izdevās ļoti labi – katrs no bērniem jau ir gatavs kārtīgiem treniņiem, jo pamatlietas apgūtas. Šie būs bērni, kuri varēs saviem draugiem stāstīt par drošību uz ūdens un to, ka vestes vajag obligāti – ja ir veste, tad var izglābt. Nodarbībās bērni guva daudz vērtīgas informācijas par lietām, kas viņiem, dzīvojot pilsētā pie ezera, būtu jāzina. Pati braukšana ar laivu pieaugušā pavadībā arī veicās diezgan labi, mācījāmies braukt pa sacensību trasi, apbraukt bojas – daudziem izdevās patiesi labi braucieni. Tāpat arī mezglu siešanas prasmes dzīvē noteikti noderēs. Bērniem jābūt priecīgiem, ka viņiem bija iespēja piedalīties šādā projektā,” saka R.Paegle un novēl kādam no nodarbību dalībniekiem nākamgad jau startēt lielajās sacensībās.

Kategorijas