Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sacensības ātrumlaivām

Līga Vīksna

2017. gada 25. augusts 00:00

665

Sestdien un svētdien, 26. un 27.augustā, Alūksnes ezerā notiks sacensības ātrumlaivām - Eiropas čempionāts jauniešiem GT-15 klasē un Latvijas čempionāta posms desmit laivu klasēs. Atšķirībā no citiem gadiem šogad sacensību norise būs nedaudz citādāka.
Sacensībās varētu piedalīties apmēram 70 sportisti ar savām laivām. Abās dienās sacensību vērošana skatītājiem būs bez maksas. Sacensību laikā Alūksnes ezera iekšezerā būs slēgta satiksme citiem ūdens transportlīdzekļiem 26.augustā no pulksten 8.00 līdz 20.00, bet 27.augustā - no pulksten 8.00 līdz 15.00.

Skatītāji citur, trase citādāka
“Skatītājiem jāņem vērā, ka šogad būvniecības darbu dēļ Pilssalā būs ierobežotākas skatīšanās iespējas, tomēr būvobjektam maksimāli tiks atbīdītas to ierobežojošās sētas, lai būtu vairāk vietas skatītājiem. Centrālā skatīšanās vieta šogad būs pludmales teritorijā, kur būs izvietotas tribīnes. Tāpat sacensības varēs vērot no ezera krasta Tempļa kalna parka malā, pie Līkā bērza, “Vējiņā”. Jāpiebilst, ka sakarā ar jaunajām laipām sportisti šogad spēkiem mērosies trasē ar mazliet citādāku konfigurāciju. Tiem, kuri kādu iemeslu dēļ nevarēs klātienē apmeklēt ūdens motosporta sacensības, būs iespējams sekot tām tiešraidē “Live.star.lv”,” stāsta Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.
Sestdienas rītā notiks sportistu treniņbraucieni, bet pulksten 13.00 - sacensību atklāšana Pilssalas jaunajā pludmales teritorijā. Sestdien sacensības ilgs līdz aptuveni pulksten 19.00, kas gan atkarībā no sacensību gaitas un laikapstākļiem var mainīties. Svētdien sacensības sāksies pulksten 10.00 un turpināsies līdz aptuveni 15.00, kad pludmales teritorijā plānota apbalvošanas ceremonija.

Startēs maksimāli kuplā skaitā
Arī Alūksnes ūdens motosporta kluba – biedrības “Nord Ost” komanda gatavojas sacensībām Alūksnē un, kā ierasts, startēs maksimāli kuplā skaitā. “Velkam no garāžām ārā visas laivas! Tā mums ir prestiža lieta! Jāuzsver gan, ka joprojām “Nord Ost” notiek paaudžu maiņa – vecajās klasēs brauks puiši, kuriem tā būs debija Latvijas čempionātā: ūdenssporta vecmeistara Raimonda Špaca dēls Edgars Špacs. Nevis čempionātā, bet sacensībās Alūksnē debitēs mūsu kluba sieviešu kārtas braucējas. Varbūt būsim piesaistījuši arī kādu Vidzemes sportistu – senioru. Paredzams, ka publiski notiks vēsturisks notikums – tehnikas vienības nodošana no viena pilota otram,” atklāj “Nord Ost” valdes priekšsēdētājs Armands Musts.

Mērķis – būt uz pjedestāla
Alūksnes sacensībās startēs visi “Nord Ost” komandas dalībnieki, kuri brauc ar Latvijas licencēm: Roberts Minings jauniešu klasē (GT 15), GT 30 klasē debitēs Monta Melzoba, OSY 400 klasē startēs Kristers Musts, Normunds Sniķers - RN2000 klasē, S 550 klasē debitēs Edgars Špacs ar tēva Raimonda laivu. Ļoti ceram, ka visas licences nokārtos Kristaps Upenieks, kurš brauks arī ar tēta Ginta laivu S 550 klasē. Iespējams, arī Gints Rozenbergs Alūksnē atkal startēs. “Nord Ost” mērķis šosezon bija startēt visos posmos Latvijas čempionātā un cīnīties par pjedestālu klubu komandu konkurencē, un 2.decembrī, kad Alūksnes Kultūras centrā notiks Latvijas Ūdens motosporta federācijas gada noslēguma pasākums, atrasties uz pjedestāla. Šī cerība šobrīd vēl ir cerība, jo pirmos divus posmus punktu ziņā zaudējām. Vai atlikušajos posmos izdosies atgūt nokavēto – laiks rādīs,” saka A.Musts.

Vai apdraudēta pozitīvā slava?
A.Musts secina - slēdzot iekšezeru tā, kā tas pašlaik notiek un vēl veidosies, nozīmē, ka sertificētā ūdens motosporta trase Alūksnes ezerā ir sabojāta. “Šogad jārod citi risinājumi sacensību rīkošanai. Tiesneši modelēs situāciju dabā. Kādi pēc tam būs secinājumi, vai būs kādas sekas - to varēsim uzzināt pēc sacensībām. Piedalīsies starptautiskais komisārs, kurš vērtēs Eiropas čempionātu jauniešiem un veiks specializētu anketēšanu. Ir bažas, ka Pilssalā notiekošo pārmaiņu dēļ netiek sabojāta pirms vairākiem gadiem starptautiski pozitīvi izskanējusī Alūksnes slava, ka Alūksnes ezers ir piemērotākā vieta ūdenssporta sacensību rīkošanai. Vai neesam iešāvuši paši sev kājā, ar kuru speram soli – tas būs atklāts jautājums,” saka A.Musts.

Kategorijas