Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina uz Pļaujas svētkiem

Diāna Lozko

2017. gada 1. septembris 00:00

29

Septembra otrajā sestdienā, 9.septembrī, pulksten 11.00 Alūksnes novada Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejs aicina uz ikgadējiem Pļaujas svētkiem, kad ikviens apmeklētājs Vidzemes zemnieku lauku sētā varēs gan vērot, gan līdzdarboties dažādu lauku darbu darīšanā.

Ēvelēs, skābēs, virpos un
ne tikai!
Šoreiz Pļaujas svētku moto ir “Rudentiņš bagāts vīrs” un ikviens svētku apmeklētājs varēs iesaistīties dažādās aktivitātēs. “Notiks gan maizes cepšana, gan kāpostu ēvelēšana, skābēšana, gan linu apstrāde, labības kulšana un citas aktivitātes. Zirgu inventāra šķūnī varēs piedalīties ādas apstrādes darbnīcā un zirglietu darināšanā, kā arī aplūkot Alūksnes novada mazpulku darbus. Ratnīcā notiks karošu grebšana un koka virpošana, bet atrakciju laukumā notiks amatnieku un mājražotāju andele, kā arī vizināšanās ar zirgiem. Neiztrūkstoša Pļaujas svētku tradīcija ir umurkumurs – augstā stabā rāpšanās pēc dažādām dāvanām. Ikviens drosminieks varēs pārbaudīt savas spējas jau pulksten 13.00. Plašajā svētku programmā piedalīsies dažādu darbu un amatu pratēji no Vidzemes un Latgales, biedrība “Astes un Ūsas”, Jaunlaicenes folkloras kopa “Putnis”, Medņevas folkloras kopa, Briežuciema etnogrāfiskais ansamblis un citi radoši un prasmīgi ļaudis,” stāsta Ates muzeja vadītāja Janita Šolina.

31 gads kopš pirmajiem svētkiem
Svētku laikā varēs vērot arī dažādas izstādes un amatnieku veikumus. Šajā dienā arī bērniem būs, ko darīt un redzēt. Laidara nojumē biedrība “Bērnu ballītes “Pigori”” rīkos radošās darbnīcas. Notiks arī puļķu maizes cepšana un zemnieku saimniecības “Lejas” medus sviešana. Nogāzē pie akas ikviens interesents varēs darboties kopā ar floristi Dinu Semjonovu, bet pie smēdes vērot dažādus pinumus un to tehniku. Līdztekus amatnieku darbu aplūkošanai pie ratnīcas varēs arī cept pankūkas. Visas dienas garumā ikviens svētku apmeklētājs varēs atrast sev kādu piemērotu aktivitāti vai arī vienkārši nesteidzīgā gaisotnē aplūkot apkārt notiekošo. Jāatzīmē, ka šogad aprit 31 gads kopš pirmajiem Pļaujas svētkiem, kurus kopā ar ģimeni, kalncempiešiem un citu pagastu ļaudīm organizēja muzeja veidotājs un ilggadējs vadītājs Viktors Ķirps.

— Diāna Lozko

Kategorijas