Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tvaiks apsteigts!

Didzis Bauers

2017. gada 1. septembris 00:00

3

Pirmoreiz velosipēdistiem bija unikāla iespēja sacensties ar Alūksnes un Gulbenes novada vēstures mantojumu - Gulbenes-Alūksnes bānīti. Sestdien ar startu Gulbenes stacijā un finišu Alūksnes stacijā tika aizvadītas riteņbraukšanas sacensības “Bānīša kauss 2017 jeb Apsteidz tvaiku!”, kurās pirmo reizi vēsturē tika noskaidrots, kas ir ātrāks – tvaika vilciens vai riteņbraucējs. Īpašas sacensības notika bērniem un pusaudžiem Gulbenes dzelzceļa stacijā pirms galveno sacensību starta.

Novadnieki ir ātrāki par bānīti
Uz starta izgāja 112 velobraucēji - gan riteņbraukšanas profesionāļi, gan amatieri. Gulbenes-Alūksnes bānītis ar tvaika lokomotīvi “Ferdinands” veica savu 33 kilometrus garo maršrutu uz Alūksni, tikmēr pa ceļiem un celiņiem, kas ved netālu no sliedēm, brauciena dalībnieki veica 48,3 kilometru trasi. Sacensību vadītājs un satiksmes drošības eksperts, televīzijas personība Pauls Timrots uzsvēra, ka intriga ir ne tikai, kurš uzvarēs, bet arī - cik būs to “dusmīgo”, kas pārspēs bānīti. Drošā finiša spurtā uzvaru šogad izcīnīja novadnieks Oskars Muižnieks (1:26:48), aiz sevis atstājot bijušo biatlonistu Raivi Zīmeli un Gintu Jakovelu. Viņi bānīti apsteidza par gandrīz 20 minūtēm.

Negaidīti liela interese
Jāatzīmē, ka tikai vienai trešajai daļai labāk sagatavoto dalībnieku izdevās apsteigt bānīti, kurš finišēja pēc 1:42:56 sekundēm. Pēc finiša sacensību ātrākais trijnieks atzina, ka distance nebija grūta, pārsvarā bijis “gludais”, tikai pašās beigās Alūksnes pusē bijuši divi kalni, kuri profesionāļiem nesagādājuši grūtības. Un lietus sacensību vidusdaļā arī nebijis šķērslis - vēsajā laikā bijis pat patīkamāk braukt. Pēc finiša Alūksnes stacijā bānīša “laupītāji” visus dalībniekus cienāja ar pašu gatavoto “Laupītāju biezputru”.
Vērtīgās balvas un kausus no alūksniešiem savās vecuma grupās saņēma Sandra Buliņa S14-18 grupā. Otro vietu S45+ grupā izcīnīja Anita Muižniece. V19-34 grupā labākais – Oskars Muižnieks,  piektais - Ivars Lazdiņš. V45-54 grupā novadnieks Andris Vorons - trešajā vietā. Dalībnieki tika vērtēti arī komandu vērtējumā, kurā pārliecinoši labākā bija Gulbenes “VeloRīta” komanda, kas bija viskuplāk pārstāvēta.

Paldies brīvprātīgajiem!
Riteņbraukšanas sacensības “Bānīša kauss 2017 jeb Apsteidz tvaiku!” organizēja biedrība “Gulbenes velo klubs “VeloRīts”” sadarbībā ar Gulbenes novada pašvaldības aģentūru “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” un Alūksnes novada pašvaldību. Organizatori saka paldies brīvprātīgajiem, īpaši ilzenietim Viesturam Kazainim, kas nodrošināja ļoti kvalitatīvu sacensību trases marķēšanu, kā arī ceļu policijai, kas strādāja Vladimira Dorožkina vadībā, un novada pašvaldības policijai. Īpašu ieguldījumu deva Jaunannas jaunieši, kurus vadīja sporta skolotāja Zoja Ribuša. Savu artavu sacensību rīkošanā deva arī Zemessardze.

Kategorijas