Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vērtē Ilzenes parku

Agita Bērziņa

2017. gada 8. septembris 00:00

396

Šonedēļ Ilzenes parkā Dabas aizsardzības pārvaldes uzdevumā strādā uzņēmuma “Labie koki” eksperti, kuri apseko parku, novērtē to un izstrādās dendroloģisko stādījumu rekonstrukcijas projektu, pēc kura Ilzenes pagasta pārvalde tajā turpmāk varēs strādāt.

Meklē īpašo
“Šonedēļ novērtējam kokaugus, kokus un krūmus, taču vēlāk ieradīsies arī eksperti, kuri izvērtēs  citus augus, ķērpjus, sūnas un kukaiņus, vēl citi eksperti – kultūrvēstures nozīmīgumu. Skatīsies, kas šajā teritorijā ir īpašs. Pirmie secinājumi – parks ir diezgan aizaudzis. Pārsvarā parkā ir pamatsugas. Dendroloģisko retumu ir maz. Esam atraduši, piemēram, Eiropas baltegli, melno priedi, balto grimoni, kas ir šim reģionam neraksturīgs, lai gan zinu, ka Alūksnes pilsētā ir daudzviet, tādēļ neliekas tik īpašs. Visticamāk, kādas sugas gājušas bojā, jo parka vidusdaļā diezgan saaugusi pīlādžlapu sorbārija,” stāsta “Labo koku” ainavu arhitekte, arboriste, vides inženiere Laura Mazule. Pēc parka apsekošanas, plānu zīmēšanas un informācijas apstrādes pašvaldība saņems rekonstrukcijas projektu, kas noteiks, kā turpmāk parkā strādāt.
“Pēc šī projekta pašvaldība varēs veikt kopšanas un uzturēšanas darbus. Vieta ir valsts aizsargājams dabas piemineklis. Apskatot vērtības, sniegsim savu novērtējumu, vai atbilst statusam, jo varbūt dabas vērtību vairs nav, varbūt jākoriģē robežas. Šobrīd parkā, kamēr nav izstrādāts rekonstrukcijas projekts, pašvaldība neko darīt nevar. Pļaujot zāli vai trimējot pamežu, var nepamanīt kādu augu, kas aiziet bojā nepareizas kopšanas dēļ,” stāsta L.Mazule. Tā kā L.Mazule iepriekš Alūksnes novada pašvaldībā strādāja par ainavu arhitekti, viņa zina, ka Ilzenes pagasta pārvalde vairākkārt interesējās, ko parkā darīt. “Parka sākumā ir dižozols, kuram ir nokaltuši, nolūzuši zari, koks ir pāršķelts uz pusēm, tāpēc to vajadzētu nozāģēt, taču pagasta pārvalde pati neko nevarēja darīt. Jāsauc Dabas aizsardzības pārvaldes eksperti, lai dod akceptu,” viņa skaidro.

Jāatjauno arī ēkas
L.Mazule ir pārliecināta, ka katru vietu var sakopt un padarīt skaistu. “Vienīgi parku ne tik pievilcīgu dara degradētās ēkas. Mans personīgais viedoklis - ja arī pašvaldība gribētu to veidot par vēsturisku un skaistu parku bez neatjaunotām ēkām, kopējā ainava nebūs pievilcīga. Nevar aicināt cilvēkus uz parku, ja ēkas ir tādā stāvoklī, ka cilvēki tām nedrīkst tuvoties,” viņa norāda.
Ilzenes parks ir vienīgais Alūksnes novadā, kur notiek šādi apsekošanas darbi. Rekonstrukcijas projektus “Labie koki” izstrādā vēl divos parkos Latvijā.

Kategorijas