Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vienīgā bankas filiāle maina ierasto kārtību

Līga Vīksna

2017. gada 8. septembris 00:00

868

“Alūksnes Ziņu” lasītāji savās internetbankās pamanījuši paziņojumu, ka no 18.septembra SEB bankas Alūksnes filiālē vairs nebūs pieejami skaidras naudas norēķini. Tā kā SEB banka Alūksnē palikusi vienīgā, kurai vēl ir bankas filiāle, cilvēkiem ir jautājumi, uz kuriem meklējām atbildes.

99 procenti norēķinu - internetbankā
Kādēļ pieņemts šāds lēmums? SEB bankas ārējās komunikācijas vadītājs Mārtiņš Panke norāda, ka ikdienas norēķinu veikšanai klienti aizvien labprātāk izvēlas elektroniskos kanālus: internetbanku, bankomātus, kā arī sazinās ar banku pa tālruni, jo tā ir ātrāk, lētāk un ērtāk. “99 procenti norēķinu jau šodien notiek internetbankā un citos elektroniskajos kanālos. Mazāk par 1 procentu norēķinu veic filiālēs. Uz filiāli cilvēki nāk, lai risinātu jautājumus, kurus nevar risināt attālināti, piemēram, konsultācijas kreditēšanas jautājumos, kad ir nepieciešamība iegādāties jaunu mājokli vai remontēt esošo dzīvesvietu, iegādāties auto līzingā, saņemt kredītu patēriņam vai arī piesaistīt finansējumu sava uzņēmuma attīstībai. Ar skaidru naudu saistītie pakalpojumi ir arī laikietilpīgi, tādēļ pāreja uz konsultāciju formātu palīdzēs arī samazināt rindas filiālē un klientu gaidīšanas laiku. Savukārt skaidras naudas iemaksu un izmaksu klienti arī turpmāk varēs veikt bankomātos,” skaidro M.Panke.
Alūksnes filiālē klienti turpmāk varēs saņemt visus bankas pakalpojumus, kas nav saistīti ar skaidru naudu. Darbinieku skaits Alūksnes filiālē kopumā nemainīsies, vienīgi viena darbiniece sāks strādāt attālināti, jo šādu pakalpojumu klāsts bankā arvien palielinās.

Naudu iemaksā paši
SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars saka, ka jau šobrīd bezskaidras naudas pakalpojumu režīmā strādā puse no SEB bankas filiālēm Latvijā. Ir pilsētas, kur vairs nav nevienas bankas filiāles. Piemēram, Dobelē, tāpat kā Alūksnē, ir vairs tikai SEB bankas filiāle. “Alūksne no mazajām pilsētām ir palikusi pēdējā, kur vēl bija skaidras naudas norēķini. Turpmāk alūksniešiem tuvākās filiāles, kur būs pieejami skaidras naudas norēķini, būs Valmierā, Rēzeknē, Cēsīs. Tendence ir, ka arvien palielinās darījumi, ko cilvēki paši veic ar kartēm. Skaidras naudas darījumi bankās samazinājās arī ar mirkli, kad tika ieviesti naudas iemaksas automāti – tā ir iespēja daudziem klientiem, piemēram, pašnodarbinātām personām, mazajiem uzņēmējiem, pašiem veikt naudas iemaksu bankā. Tas, vai pilsētā ir bankas filiāle, ir ļoti atkarīgs no pilsētas, novada ekonomiskās aktivitātes. Šajā ziņā bankas filiālē Alūksnē ekonomiskā aktivitāte un ienākumi no citu finanšu pakalpojumu sniegšanas sedza zaudējumu, ko radīja skaidras naudas darījumu apjoma samazināšanās,” stāsta A.Škapars.

Maz darījumu ar skaidru naudu
SEB bankas Alūksnes filiāles vadītājs Aigars Aizups informē, ka tagad dienā Alūksnes filiālē notiek trīs līdz desmit darījumi ar skaidru naudu, bet agrāk dienas laikā bija simtiem šādu darījumu. M.Panke norāda, ka šī gada pirmo sešu mēnešu laikā SEB bankas filiāle Alūksnē ir apkalpojusi aptuveni 8700 klientus jeb par 13 procentiem mazāk nekā iepriekšējā gada pirmajos sešos mēnešos. “Klienti mūsdienās sagaida, ka nepieciešamos pakalpojumus tie varēs saņemt ātri, jebkurā vietā un laikā. Šo iespēju piedāvā elektroniskie kanāli, kurus izmantojot klienti savas ikdienas finanšu lietas kārto attālināti,” saka M.Panke.

Ko alūksnieši dara bankā?
Kādus pakalpojumus Alūksnes novada iedzīvotāji, uzņēmēji bankā veic visbiežāk? A.Škapars stāsta, ka Alūksne nav no lielākajām pilsētām un novadiem, kur ir liels iedzīvotāju skaits, tomēr šogad banka izsniegusi 8 miljonus eiro dažādos jaunos kredītos. “Lielākoties tie noformēti Alūksnes novada uzņēmējiem kokapstrādē, mežizstrādē un zemniekiem. Tas ir ilgtermiņa ieguldījums novada ekonomikā un attīstībā, nevis ātri patērēta nauda. Tas ir labs signāls. Šādu kredītu izsniegšana ir laikietilpīgs process, kurā iesaistīta ne tikai banka, bet arī būvnieks, tehnikas ražotājs, piegādātājs un citas personas. Uz to SEB banka arī virzās – uz augstākas pievienotās vērtības pakalpojumiem. Nenoliedzami apjomīgu kredītu izsniegšanu veicina arī tas, ka ir pieejams Eiropas fondu finansējums, tomēr arī pati SEB banka attīstās un piedāvā arvien jaunus pakalpojumus,” saka A.Škapars.

Pērk un remontē
A.Aizups norāda, ka šodien uzņēmēji, zemnieki veic ieguldījumus arvien augstāka līmeņa tehnoloģijās un iekārtās, paaugstinot ražību. No visiem kredītiem 80 procenti tiek izsniegti uzņēmējiem. “Privātpersonas aizņemas, lai pirktu un remontētu mājokļus un iegādātos automašīnas. Iedzīvotāji maina autoparku – tas liecina, ka cilvēki jūtas diezgan labi. Tiesa, katra lieta arī nolietojas – kad saprot, ka katru mēnesi servisa apmeklējums izmaksā dārgāk nekā mēneša kredīta maksājums, tad nav vērts. Piemēram, automašīnu tirgotājs Valmierā atzina, ka vidējā summa, par kādu latvietis iegādājas automašīnu, ir 4500 eiro. Mūsu dati liecina, ka Austrumlatvijā cilvēki par 40 procentiem vairāk pērk automašīnas nekā iepriekš. Cilvēki arvien biežāk pērk jaunas automašīnas, bet ne luksusklases. Tiesa, bankas skatās un vienmēr skatīsies, lai cilvēki aizņemas apdomīgi – par to esam lamāti un tiksim lamāti,” tendences raksturo A.Škapars un A.Aizups.
Viņi uzsver, ka tiek izsniegti arī studiju un studējošā kredīti studentiem ar valsts galvojumu. “Šodien lielākajai daļai kredītņēmēju ir ekonomiska un tālejoša domāšana – viņi rēķina, ka izdevīgāk ir aizņemties bankā un iegūt savā īpašumā, nevis ik mēnesi maksāt lielu īres maksu, piemēram, par dzīvojamo platību,” saka A.Škapars.

Būs jaunākās paaudzes
bankomāts
Šobrīd Alūksnē ir tikai viens SEB bankas naudas iemaksas un izmaksas bankomāts (Pils ielā, pie lielveikala “Maxima”). Vai sakarā ar šīm izmaiņām plānots vēl kādu izvietot? A.Škapars apstiprina – drīzumā Alūksnē būs divi naudas iemaksas bankomāti. Jaunais atradīsies Lielā Ezera ielā 2a - pilsētas centrā. Līdz ar to Alūksnē būs divi naudas iemaksas un izmaksas bankomāti un viens izmaksas bankomāts (Tirgotāju ielā). Savukārt izmaksas bankomāts Pils ielā (pie veikala “Maks”) tiks demontēts.
“Investējam lielus līdzekļus Lielā Ezera ielā 2a, kur izveidosim klientu diennakts pašapkalpošanās centru. Tajā būs pieejams arī internetbankas terminālis. Pašapkalpošanās centrs darbosies visu diennakti. Esam Baltijas valstīs investējuši vairāk par 3 miljoniem eiro, lai iegādātos un izvietotu jaunus bankomātus,” saka A.Škapars.
A.Aizups piebilst, ka jaunajā pašapkalpošanās centrā Alūksnē izvietos jaunākās paaudzes naudas iemaksas un izmaksas bankomātu. “Tas spēs labāk atšķirt banknotes, tādēļ tik bieži nebūs tehnisku problēmu. Turklāt tagad Alūksnē būs alternatīva, jo būs divi naudas iemaksas – izmaksas bankomāti. Jauno bankomātu ceram Alūksnē izvietot septembrī. Tas būs ērti pieejams arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem,” saka A.Aizups.

Pierod pie jaunās kārtības
Šovasar arī SEB bankas Alūksnes filiālē bija dienas, kad bija ļoti daudz apmeklētāju, kuri uzdeva jautājumus par bankas jauno sistēmu internetbankā, liekot izmantot kodu kalkulatorus vai Smart ID mobilo tālruņu aplikāciju, bija dusmīgi, ka mainās ierastā kārtība. Cik daudzi klienti jau izmanto jauno sistēmu? A.Škapars atzīst – nu jau cilvēki ir pieraduši, bet sākumā bija sarežģīti. “Ir skaidrs, ka drošības apsvērumu dēļ ar kodu kartēm ilgi vairs dzīvot nevarēs – to nosaka arī Eiropas Savienības direktīva. Cilvēki negrib nākt uz banku parakstīt papīrus, bet e-paraksts Latvijā nav populārs. Meklējām alternatīvu, kā apliecināt identitāti, līdz atradām. Šobrīd Smart ID jau lieto 105 000 SEB bankas klientu, īpaši reģionos, Latvijā kopumā – vairāk nekā 200 000 cilvēku. Smart ID kļūst arvien populārāks. Jā, joprojām ir cilvēki, kuri saka, ka neuzticas telefonam. Jāuzsver, ka esam īstenojuši vairākkārtējus drošības auditus par Smart ID – ir droši! Klientu ērtībai ar Smart ID gada beigās varēs parakstīt arī patēriņa kredīta, līzinga līgumus, neienākot bankā – tas viss tiks attīstīts. Jā, ja pārskaitījumi jāveic par nelielu summu vai tikai SEB bankas ietvaros, tad var turpināt izmantot kodu kartes. Nākotnē banku filiāles paliks tikai kā konsultāciju vietas – uz to virzās visa pasaule,” saka A.Škapars.
— Līga Vīksna

Kategorijas