Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dalīties ar savu sirdslietu

Diāna Lozko

2017. gada 8. septembris 00:00

321

Alūksniete Inga Zālīte ikdienā strādā par grāmatvedi, bet viņas vīrs Igors Dovgans ilgus gadus savu dzīvi saistījis ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbu. Kopš pērnā gada viņi ikvienam interesentam piedāvā savu ilgi loloto ideju – laivu un SUP dēļu izbraucienus. Šo ideju ģimenei izdevies realizēt ar savu entuziasmu, pateicoties arī daudzajiem palīgiem, kuri vienmēr palīdzējuši ar padomu un gaišām domām.

Lēmums izriet no kopīgām interesēm
I.Zālīte teic, ka pērnā gada aprīlī viņa piekritusi palīdzēt uzrakstīt sabiedriskā labuma projektu kādai organizācijai. “Pirms projekta tapšanas organizācijas pārstāvji mani palūdza aiziet uz semināru, lai es zinātu visas nianses – kā tas ir darāms. Kad aizgāju uz semināru, sapratu, ka šis seminārs nav sabiedriskā labuma organizācijām, bet uzņēmējiem un arī gluži par citu tēmu. Pieņēmu situāciju, kāda tā ir, un paskatījos uz to visu citādāk – ne jau velti visi apstākļi ir tā sakrituši, ka es esmu šeit un tieši šādā seminārā. Tā nu es iedomājos, ka varētu vispirms mēģināt uzrakstīt tādu kā izmēģinājuma projektu, kaut ko savu, lai zinātu, ar kādām kļūdām var saskarties, rakstot projektus, un lai zinātu, kā tad īsti labāk uzrakstīt sākotnēji pieminēto sabiedrības labuma projektu organizācijai, kura man taujāja palīdzību projekta rakstīšanā,” teic I.Zālīte.
Domājot par dažādām idejām, par ko tad īsti uzrakstīt šādu izmēģinājuma projektu, viņa apspriedusies ar savu ģimeni - viņu kopīgais lēmums izrietējis arī no kopīgajām interesēm un tā, kas tobrīd bijis aktuāls. “Visi kopā nolēmām, ka vajadzētu mēģināt projektu rakstīt saistībā ar kanoe laivām un SUP dēļiem (“stand up paddle boarding”). SUP dēlis ir kā liels sērfa dēlis, kuru, stāvot kājās, dzen uz priekšu ar aira palīdzību. Mūsu ģimenei laivošana ir bijusi iemīļota aktivitāte jau daudzus gadus un sapratām, ka Alūksnes pusē arī nav tāda piedāvājuma. Tā nu nolēmām iet šajā virzienā,” stāsta I.Zālīte.

Patīkami pārsteigti
Pēc kārtīgas apdomāšanās izlēmusi, ka laivas un SUP dēļi tik tiešām būs labs projekts - kā nekā te taču ir Alūksnes ezers un daudz dažādu upju. “Gan alūksniešiem, gan arī tūristiem tā ir vēl viena atrakcija un vēl viens veids, kā izdzīvot un ieraudzīt mūsu skaisto apkārtni. Tas ir veids, kā piedzīvot šo ūdens stāstu. Pasaule no laivas izskatās citādāka, man gribētos teikt - košāka, daudz skaistāka un krāsaināka. Mēs esam pateicīgi visiem, kas mums ir palīdzējuši ar šo projektu. Bijām patīkami pārsteigti gan par Alūksnes lauku partnerības atbalstu, sniedzot padomus un konsultējot neskaidros jautājumos, gan Lauku atbalsta dienesta darbinieku informatīvo atbalstu. Man gribētos teikt - ja tev ir laba ideja, tad līdzās atradīsies arī zinoši un atsaucīgi speciālisti, kas labprāt palīdzēs ideju īstenot,” teic I.Zālīte. Projekta rezultātā viņa ieguva deviņas laivas un divus SUP dēļus.

Upes limbo
Saņemot finansiālo atbalstu, nu ieceres varēja arī sākt realizēt. Laivas iegādātas Latvijā, un pirmais organizētais laivu izbrauciens bijis ļoti amizants. “Tās ģimenes, kuras dodas laivu izbraucienos, pirmo reizi parasti ir arī skaļas, bet tās ir tikai patīkamas emocijas. Daudziem cilvēkiem sākotnēji ir bail, bet vēlāk izdodas šīs bailes pārvarēt. Latvieši ir diezgan ieturēti un nemēdz izrādīt savas emocijas, bet laivu braucienos latviskās bremzes nespēj noturēt pozitīvās emocijas, ko mēs gūstam no šādas aktīvās atpūtas. Protams, laivās gadās visādi. Pirms nebiju pamēģinājusi es arī domāju, ka laivošana nozīmē tikai iekāpt laivā un līgani slīdēt līdz galapunktam, reizēm paairējot un vērojot dabu. Protams, siltā vasaras dienā ar zilām debesīm un siltu saulīti. Realitāte gan ir pavisam cita. Jāairē un līdz galapunktam ir jātiek pašiem. Reizēm laivas ir jānes, jāceļ pāri aizsprostiem, reizēm jālien pa apakšu kokiem – mēs to saucam par upes limbo (deja, kurā jāliecas atmuguriski pēc iespējas zemāk, lai spētu izlīst zem novietotās latiņas). Reizēm lēmumi ir jāieņem ātri, lai straujā tecējumā novadītu laivu starp šķēršļiem neapgāžoties. Ir bijis arī tā, ka izbraucam saulainā laikā, bet maršruta vidusdaļā mūs pārsteidz negaiss ar krusu. Klientus laižam tikai tajos maršrutos, kurus paši esam vairākas reizes izbraukuši,” stāsta I.Zālīte, kura piedāvā laivu izbraucienus pa Pededzi, Vaidavu, Gauju, kā arī Alūksnes ezeru. “Vēl gan neesam izpētījuši, bet gribētos laivot arī pa Tirzu un Dienvidigaunijas upēm. Esam izstrādājuši arī kādu piedzīvojumu spēli Alūksnes ezerā,” atklāj  I.Zālīte.

Laivu izbraucienos dodas arī punduršpics Zāra
Piedzīvojumu spēles laikā ikviens laivotājs var sekot līdzi maršrutam, kurā ir dažādi interesanti pieturas punkti un uzdevumi. Kādā no punktiem jāatceras, cik īsti malēniešu ir “Zirgu dzirdinātavas” krastā, kā arī jāatrod citi Alūksnē zināmi un ievērības cienīgi objekti. I.Zālīte teic lielu paldies arī Alūksnes tūrisma centram par atbalstu un informāciju, kas tad tūristus šajā pusē vairāk interesētu.
Laivu izbraucienos ģimenei dodas līdzi arī viņu punduršpics Zāra. “Zāra ir piedalījusies visos ģimenes laivu braucienos. Arī nakšņojusi teltī un peldējusi uz krastu, kad laiva krācēs apgāzusies. Katrreiz piedāvājam Zārai palikt mājās, bet viņa vienmēr izvēlas būt kopā ar ģimeni, neņemot vērā laikapstākļus. Droši vien katram sunim ir savs raksturs, un katram saimniekam ir jāizvērtē, vai laivošana nebūs pārāk liels stress sunim, bet, ja jūsu mīlulim tas patīk, noteikti var viņu ņemt līdzi,” teic I.Zālīte.
Jaunas iespējas un pavērsieni
Kā lielākos izaicinājumus savu ideju realizēšanā un biznesa uzsākšanā viņa min risinājumu rašanu tām situācijām, kuras dzīvē rodas. Nereti dzīve pati pavērš dažādas lietas citādā gultnē, un, ja pat dažreiz šķiet, ka esam nepareizajā vietā un laikā vai esam kādu iespēju palaiduši garām, nāk atkal jaunas iespējas un pavērsieni, kuri ir vienkārši drosmīgi jāizmanto. Gluži kā ar jau pieminēto semināru. Tas izrādījās gluži par citu tēmu, un I.Zālīte varēja nokārt galvu līdz nākamajam semināram, kurš viņai palīdzētu uzrakstīt projektu tās organizācijas vajadzībām, kura viņu sūtīja uz šo semināru. I.Zālīte iesaka vienmēr pamanīt dzīves pagriezienus un to, ka tie varētu nest signālus pamainīt arī ko savā dzīvē. “Ikvienas interesantas situācijas atrisināšanu savā dzīvē varam uzskatīt par izaicinājumu. Katrai situācijai ir vairāki risinājumi, un tas ir labi, ka mēs uzdrīkstamies, darām, meklējam un domājam, kā ko izdarīt. Vienmēr vieglāk, protams, ir neko nedarīt, bet, kad es neko nedaru – es arī nevaru, bet, kad daru – tā rodas spēks un varu arī izdarīt!” teic I.Zālīte.
— Diāna Lozko

Kategorijas