Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ēka ar dvēseli turpina sevi attaisnot

Līga Vīksna

2017. gada 8. septembris 00:00

452

Šoruden rekonstruētajās telpās Alūksnes Kultūras centrs uzsāks trešo sezonu. Interese par pasākumu apmeklēšanu tajā nemazinās. Gluži pretēji - arvien turpina palielināties. Alūksnes Kultūras centra direktore Sanita Bērziņa atzīst, ka Kultūras centra vārds izskan arvien plašāk, šobrīd arī Liepājas teātris saskaņo datumus savai izrādei, ko varēs redzēt pavasara sezonā. Ko Kultūras centrs mums piedāvās jaunajā sezonā?

Bagātīgs pasākumu plāns
“Priecē tas, ka 2017./2018.gada sezona Kultūras centrā jau tagad ir blīvi saplānota 85 procentu apjomā. Tas nozīmē, ka līdz jaunajam gadam pasākumu plāns ir pārblīvēts gan ar publiskiem, gan korporatīviem un lielo iestāžu pasākumiem, semināriem, konferencēm. Turpināsim sadarbību ar māksliniekiem un producentiem, kuri pie mums ir viesojušies iepriekšējās divās sezonās. Parasti ir tā – mēnesi pēc koncerta, izrādes Alūksnē no viņiem saņemam atkārtotu zvanu ar piedāvājumu par jauniem sadarbības projektiem un tiek rezervēti datumi tuvākajai nākotnei. Turpināsim sadarbību arī ar “Latvijas koncertiem” un “Igaunijas koncertiem”. 11.septembrī braukšu uz “Latvijas koncertu” prezentāciju par nākamā gada iecerēm. Noteikti atkal varēsim apmeklētājiem piedāvāt kvalitatīvus, izglītojošus pasākumus, kas izskan arī lielajās koncertzālēs. Priecājamies, ka šogad Kultūras centrā notiks divi nozīmīgi slēgtie pasākumi: Latvijas Ūdens motosporta federācijas gada lielākais pasākums 2.decembrī un Kājnieku skolas 25 gadu jubilejas svinības novembrī, kas notiks pat vairākas dienas,” stāsta S.Bērziņa.

Alūksnē būs maestro!
S.Bērziņa vislielāko prieku pauž par to, ka 22.oktobrī Alūksnē koncertēs maestro Raimonds Pauls. “Beidzot! Pie projekta “Raimonds Pauls Alūksnē” strādājām kopš pirmās sezonas! Šo koncertu mēs ilgi gaidījām, saskaņojām datumus, atlikām, piekāpjoties maestro citu projektu priekšā un cienot viņa solīdo vecumu. Prieks, ka jau tagad biļetes ir gandrīz izpārdotas. Pastāv iespēja, ka varēsim organizēt pat divus maestro koncertus, ja būs tikpat liela interese par biļešu iegādi. Alūksnē maestro koncertēs kopā ar dziedātājiem Kristīni Prauliņu, Mārtiņu Ruski, Dināru Rudāni un Mārča Auziņa muzikālo grupu,” saka S.Bērziņa. Viņa atminas – kad R.Pauls pirms vairākiem gadiem koncertēja Alūksnē, vēl pasākuma afišas pilsētā nebija izvietotas, kad biļetes jau bija izpārdotas. Šoreiz ir tieši tāpat. “Tas apliecina, ka viņš ir maestro – tur vārdam nav vietas!” saka S.Bērziņa.
Otrs koncerts, uz ko arī jau šobrīd gandrīz visas biļetes ir pārdotas, ir grupas “Labvēlīgais tips” 25 gadu jubilejas koncerts 20.oktobrī. “Alūksnieši kultūras baudīšanai atlicina diezgan lielus līdzekļus. Viņi izvērtē, ko vēlas apmeklēt, un apmeklē to, ko patiesi vēlas. Turklāt šie divi ir dārgākie šāgada koncerti. Publiku jau arī nekad neapmānīsi – ja tai patīk, tad patīk! Alūksnes publika prot pateikties māksliniekiem, jo ir diezgan daudz koncertu, pēc kuriem publika ceļas kājās un ilgi, ilgi aplaudē,” saka S.Bērziņa.

Arī biļetes par zemāku cenu
Šosezon Kultūras centrā varēs apmeklēt arī pasākumus, ar kuru organizatoriem Kultūras centrs sadarbojās vēl pirms rekonstrukcijas, bet kuri jaunajās telpās vēl nav uzstājušies, piemēram, Daugavpils teātris, Jāņa Auzāna producētie pasākumi. Pirmo reizi varēs klausīties Jāņa Stībeļa un Žorža Siksnas, Laura Reinika, grupas “Galaktika” koncertus. “Priecājamies, ka mums kā pirmajiem zvana Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris, tiklīdz viņiem atbrīvojas kāds koncertu datums. Simfoniskais orķestris saņem valsts finansējumu caur Kultūrkapitāla fondu, kas ļauj doties koncertēt reģionos un skatītājiem piedāvāt biļetes par zemāku cenu. Šāda iespēja būs arī muzikālajā izrādē bērniem “Vējš vītolos” 11.oktobrī, arī koncertuzvedumā “Orlando teiksmainā dzīve” ar Sergeja Jēgera piedalīšanos 26.novembrī un 14.septembrī, kad Alūksnē uzstāsies NBS orķestris un Ralfs Eilands. Visiem šiem pasākumiem šā iemesla dēļ būs simboliska ieejas maksa, ņemot vērā iesaistīto mākslinieku klāstu,” saka S.Bērziņa. Iepriekšējā sezonā daudz pozitīvu atsauksmju izskanēja par opereti Kultūras centrā. S.Bērziņa atzīst – žanrā līdzīgs uzvedums šajā sezonā būs “Orlando teiksmainā dzīve”. 

Priecēs pašmāju kolektīvi
“Turpinām priecāties arī par pašmāju amatierkolektīviem. Ņemot vērā, ka 2018.gads būs dziesmu un deju svētku gads, būs vairāki deju un koru koncerti. Septembrī Ulda Sedlenieka Alūksnes Tautas teātrim “Slieksnis” būs pirmizrāde, kas zīmīgi sakrīt ar teātra dalībnieces Veras Sedlenieces, kura šajā izrādē atveido galveno lomu, nozīmīgu dzīves jubileju. Šosezon darbu turpinās visi Alūksnes Kultūras centra amatierkolektīvi. Šovasar bijām izsludinājuši konkursu un meklējām jaunu bērnu vokālo ansambļu vadītāju. Šo amatu turpmāk veiks Inese Vilciņa no Jaunannas. Pirmā tikšanās ar dziedātājiem bija vakar,” saka S.Bērziņa.
Meklē kafejnīcas telpu
īrnieku
Drīzumā centra Lielajā zālē uzstādīs trokšņu slāpētāju, kuram Alūksnes novada pašvaldība piešķīrusi finansējumu. “Bieži vien, sēžot uz paaugstinājuma amfiteātra daļā, jau vidū ir dzirdamas dūcošas skaņas no lielā projektora. Tas traucē klausīties koncertus. Trokšņu slāpētāju vēlējāmies izvietot jau pērn, bet tas neizdevās, kā bija plānots. Ceram to izdarīt šogad, slāpētāju pasūtīs Vācijā. Nākamgad vēlamies Lielajā zālē izvietot žalūzijas, kas nodrošinās simtprocentīgu aptumšojumu, jo bieži vien pēcpusdienas pasākumos, kad ārā ir gaišs, noskaņai un apmeklētājiem tā pietrūkst,” saka S.Bērziņa.
Izmaiņas paredzamas arī Kultūras centra kafejnīcas darbā. “Ir lauzts līgums ar iepriekšējo kafejnīcas telpu nomnieku, un šobrīd norit pieteikšanās uz kafejnīcas telpu izsoli. Tiks rīkota izsole, lai atrastu uzņēmēju, kurš vēlēsies slēgt ilgstošu telpu īres līgumu. Kafejnīca būs atvērta publisku pasākumu, semināru laikā,” saka S.Bērziņa.

Apmeklētāju skaits palielinās
Pasākumu bagātīgais plāns liecina arī par kuplu apmeklētāju skaitu. Kāds tas šajos gados bijis? S.Bērziņa ar lepnumu atzīst – statistika ir brīnišķīga! “Tas, ka pirmajā sezonā būs daudz apmeklētāju, nevienam nebija jautājums, jo ēka renovēta plus vēl interešu tūrisms darīja savu. Objektīvs rādītājs ir otrā sezona, kas jau aizvadīta, un trešā, ko sagaidām. Ja pirmajā sezonā biļetes tika izpārdotas, tad otrajā sezonā biļetes beidzās pirms koncertiem. Joprojām pieprasītas ir ekskursijas pa Kultūras centru. Šeit tiek rīkoti daudzi semināri. Šovasar pat bija vairāk ekskursiju, semināru nekā iepriekšējā vasarā,” stāsta S.Bērziņa.
Pirmajā gadā pēc rekonstrukcijas kopējais apmeklētāju skaits Kultūras centrā bija gandrīz 32 000 cilvēku gadā, bet otrajā gadā tie bija jau 34 500 cilvēki. “Šis 2500 apmeklētāju palielinājums ir maksas pasākumiem - tas ir ļoti labs rādītājs. Pagājušajā sezonā Kultūras centrā kopumā notika 222 dažādas aktivitātes. Prieks, ka apmeklētāji joprojām ļoti saudzīgi izturas pret telpām, arī būvnieku uz iekštelpu defektu novēršanu esam aicinājuši ļoti reti. Vienīgi ēkas fasāde nedaudz cieš no laikapstākļiem, lietus, bet tā ir daba,” saka S.Bērziņa. Turklāt joprojām starp apmeklētājiem ir ne tikai Alūksnes novada iedzīvotāji, bet ļoti daudz arī no kaimiņu novadiem. “70 procenti ir regulārie apmeklētāji, 30 procenti – arvien jauni apmeklētāji,” saka direktore.

“Viņiem ir fantastiska zāle!”
“Joprojām esmu pārliecināta, ka mūsu Kultūras centrā ir optimāls telpu izkārtojums. Piemēram, uzņemot reģiona koru skates dalībniekus, dejotājus, sākumskolas koncertu, kur ir apmēram 300 dalībnieki, saprotam, ka risinājums par vienu skatuvi divām zālēm, kur Mazā zāle kalpo arī kā aizskatuve, uzturēšanās telpas lielākiem kolektīviem, ir labākais risinājums,” saka S.Bērziņa.
Šovasar Kultūras centra izaicinājums bija visu Latvijas valsts augstāko amatpersonu uzņemšana Latvijas Pašvaldību savienības kongresa laikā. S.Bērziņa ar lepnumu atzīst, ka bija patīkami gan todien, gan pēc tam rakstiski dzirdēt un lasīt daudz labu vārdu par centru, pašvaldības darbiniekiem un laipno, profesionālo uzņemšanu. “Ļoti rūpīgi gatavojāmies, bija precīzs plāns, ko kurš dara, lai uzņemtu 300 kongresa dalībniekus, sarūpētu pusdienas. Gandarījums ir liels, saņemot patiesu atzinību. Alūksnei tā būs lieliska bezmaksas reklāma, kas aizceļos uz visām šīm Latvijas pašvaldībām,” uzskata S.Bērziņa.
Viņa ar smaidu atminas arī augusta sākumu, kad Kultūras centrā  notika projekta “1836” koncerts. “Man garām gāja sveši cilvēki, aicināja sev līdzi draugus un teica: “Nāc, mēs tev parādīsim, kāda viņiem ir fantastiska zāle! Tev ir jāredz!” Tas bija tik patiesi un jauki...” saka S.Bērziņa.

— Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas