Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes muzejā – Harija Stradiņa darbu izstāde

Diāna Lozko

2017. gada 15. septembris 00:00

90

Alūksnes muzejā septembrī aplūkojama koka formu apstrādes meistara Harija Stradiņa savdabīgo koka darbu izstāde “Nelabais - labu labais”.

Varēs pieskarties kokam
H.Stradiņš teic, ka izstādes nosaukums radies, gan aplūkojot sevi, gan arī koku, ar kuru viņš strādā. “Tāds nelabais – labu labais esmu gan es, gan arī koks, ar kuru strādāju galdniecībā. Tas skaitās ar defektiem. Tā nu es pasvītroju sevi kokos un kokus sevī, kā arī parādu jums jūs,” teic H.Stradiņš. Viņš mudina ikvienu nākt uz izstādi bez jebkādām iepriekšējām domām, kā arī gaidām un ļauties. “Klusums un koka klātbūtne neprasa domāšanu. Cilvēki var saņemt kaut ko tādos gadījumos, ja ir vienkārši klātesoši,” teic H.Stradiņš.
Izstādē skatāmi objekti gan ar praktisku pielietojumu, gan bez tā - H.Stradiņš atzīst, ka tiem ir domāts dažāds pielietojums. “Izstādē ir arī krēsli, kuros droši varēs apsēsties - varbūt cilvēki nekad vairs tādos nesēdēs! Jebkuram izstādes priekšmetam var pieskarties - pieskarties kokam ir labi. Tas palīdz izjust koka siltumu un tekstūru,” teic H.Stradiņš.

Brīvo formu mēbeles
H.Stradiņš ir ieguvis Latvijas Amatniecības kameras dabiskā koka formu apstrādes meistara diplomu un jau kopš 1997.gada strādā ar dabā radītām koka formām, veidojot unikālas mēbeles, savdabīgus aksesuārus un individuālus interjerus. “Sadarbojoties ar māksliniekiem un meistariem, savus darbus bagātinu ar metālkalumu, audumu, akmeni, stiklu un citiem dabiskas izcelsmes materiāliem. Izstrādājumus, kuru veidošanā tiek izmantots dabā veidojies materiāls, tā formas, tekstūra un plastika, pasaulē sauc dažādi - organiskais dizains, brīvo formu mēbeles, zaļās mēbeles. Sākot darbību 1997.gadā, savas darbnīcas produktu nosaucu par dabas formu mēbelēm,” stāsta H.Stradiņš. Viņa izstāde Alūksnes muzejā būs skatāma līdz septembra beigām.
— Diāna Lozko

Kategorijas