Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Noslēgts līgums ar jauno atkritumu apsaimniekotāju

Līga Vīksna

2017. gada 15. septembris 00:00

380

Alūksnes novada pašvaldība šonedēļ noslēgusi līgumu ar uzņēmumu SIA “Pilsētvides serviss” par to, ka turpmākos septiņus gadus šis uzņēmums Alūksnes novada teritorijā veiks sadzīves atkritumu apsaimniekošanu.

“Rūpi” noraida
Pašvaldība jau pirms vairākiem mēnešiem izsludināja iepirkumu sadzīves atkritumu apsaimniekošanai Alūksnes novadā. Iepirkuma procedūra ievilkās, jo no pretendentiem bija daudz precizējošu jautājumu. Kopumā bija pieteikušies pieci pretendenti, arī pašvaldības uzņēmums SIA “Rūpe”. Par iepirkuma uzvarētāju tika atzīts “Pilsētvides serviss” no Rīgas. Divu pretendentu piedāvājumos komisija atklāja aritmētiskas kļūdas aprēķinos, kas tika labotas, savukārt SIA “Rūpe” piedāvājums tika noraidīts kā konkursa nolikuma prasībām neatbilstošs – neatbilst kvalifikācijas prasības, nav kvalitātes vadības sistēmas, pietrūkst tehniskās kapacitātes.
SIA “Pilsētvides serviss” šobrīd veic sadzīves atkritumu apsaimniekošanu jau Rīgā, Lubānas, Cesvaines, Carnikavas, Ķekavas, Gulbenes, Priekules un Ērgļu novados. Saskaņā ar līgumu divu mēnešu laikā notiks pārejas process no līdzšinējā atkritumu apsaimniekotāja SIA “Rūpe” uz jauno   apsaimniekotāju SIA “Pilsētvides serviss”, kas darbu Alūksnes novadā sāks 12.novembrī.

Stratēģisks lēmums
SIA “Pilsētvides serviss” valdes loceklis Jurģis Ugors “Alūksnes Ziņām” atzīst – maksimāli centīsies pielāgoties esošajai sistēmai, lai iedzīvotājiem pāriešanas process būtu vienkāršāks. “Mūsu uzņēmuma darbības šābrīža situācija, veicot atkritumu apsaimniekošanu jau Alūksnes kaimiņu novados – Lubānā, Cesvainē, galvenā bāze ir Gulbenē - ļāva Alūksnes iepirkumā piedāvāt konkurētspējīgu tarifu. Startēt Alūksnē bija stratēģisks uzņēmuma lēmums. Uzskatu, ka Alūksnes novada pašvaldības izsludinātais iepirkums savās prasībās ir ļoti labvēlīgs iedzīvotājiem. Turklāt ir jau paredzēta atkritumu šķirošanas laukuma izveide. Tas liecina, ka pašvaldība domā ilgtermiņā. Citu pašvaldību iepirkumos ar šādu obligātu prasību neesam saskārušies. Mums kā apsaimniekotājam tas būs papildus veicamais darbs, bet iedzīvotāji būt tikai ieguvēji,” saka J.Ugors.

Tarifs būs mazāks
Iepirkuma piedāvājumā “Pilsētvides serviss” tarifu par nešķiroto sadzīves atkritumu apsaimniekošanu norādīja 12,21 eiro par kubikmetru (bez PVN), kas ir uz pusi lētāk, nekā šobrīd spēkā esošais “Rūpes” tarifs. Tik zems tarifs tomēr nebūs. J.Ugors norāda – poligonam “Kaudzītes” mainās atkritumu noglabāšanas tarifs, tādēļ summa būs lielāka. Kāda tieši – to šobrīd J.Ugors vēl neatklāj. “Tomēr tāpat tarifs būs zemāks, nekā šobrīd tas Alūksnes novadā ir,” saka J.Ugors. Jaunais tarifs drīzumā būs jāapstiprina Alūksnes novada domei.
Pārējie tarifi gan būšot tādi, kā norādīts iepirkuma piedāvājumā – 12,07 eiro par kubikmetru (bez PVN) par lielgabarīta sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un 5,75 eiro par kubikmetru (bez PVN) par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu. Astoņu mēnešu laikā uzņēmums apņēmies izveidot Alūksnē šķiroto atkritumu savākšanas laukumu. “Gribam, lai iedzīvotājiem šī vieta būtu ērti sasniedzama un ierasta, funkcionāla. Šobrīd kā iespējamo variantu apspriežam teritoriju pie SIA “Alūksnes nami”, kas iedzīvotājiem jau zināma un kur ir arī laba infrastruktūra,” vērtē J.Ugors.

Atkritumi jāšķiro
Arī turpmāk visā Alūksnes novadā iedzīvotājiem tiks nodrošināta iespēja šķirot atkritumus. Atgādinām, ka par šķiroto atkritumu nodošanu apsaimniekotājam iedzīvotājiem nav jāmaksā, tādēļ ir lietderīgi šķirot pēc iespējas vairāk un līdz ar to saudzēt arī dabu.
“Vienmēr esam atvērti jaunu šķirošanas punktu izveidei un papildu konteineru izvietošanai. Kad pēc pirmajiem darbības mēnešiem zināsim, cik līgumi noslēgti un kāds ir atkritumu daudzums, koncentrācija, tad domāsim, kur un kā uzlabot šķirošanas iespējas. Sadarbojamies ar organizāciju “Zaļā josta” - vēlamies arī izglītot Alūksnes novada skolu un bērnudārzu audzēkņus par atkritumu šķirošanas lietderīgumu, organizējot akcijas. Gribam noteikti iesaistīt šo auditoriju, jo viņi informāciju aiznesīs tālāk mājās vecākiem, vecvecākiem, rosinot arī viņus šķirot,” saka J.Ugors.

Aicinās darbiniekus pie sevis
Kāds būs atkritumu izvešanas grafiks? “Izzināsim esošo līgumu nosacījumus. Jaunu velosipēdu izgudrot negribam, bet pielāgoties esošajai sistēmai ar atsevišķiem uzlabojumiem no mūsu puses,” saka J.Ugors. Vai iedzīvotāji varēs izmantot esošos konteinerus vai būs jāgādā jauni no “Pilsētvides servisa”? J.Ugors informē, ka iedzīvotāji, kuri savulaik iegādājušies savus konteinerus, varēs tos izmantot arī turpmāk. “Tiem, kam nav – šobrīd runājam ar “Rūpi”, lai pārņemtu arī šos konteinerus, lai iedzīvotājiem būtu pēc iespējas mazāk neērtību,” stāsta J.Ugors. Vai “Pilsētvides serviss” no “Rūpes” pārņems darbā esošos darbiniekus? “Cilvēkresursus – noteikti! Par “Rūpes” atkritumu saimniecības darbiniekiem esam dzirdējuši labas atsauksmes, tuvākajās dienās ar viņiem tiksimies un piedāvāsim pārnākt strādāt pie mums. Runājot par “Rūpes” tehniku – izvērtēsim, cik daudz tā atbilst mūsu kvalitātes standartiem, un tad lemsim par tehnikas pārņemšanu.”
“Pilsētvides serviss” Alūksnē veidos arī klientu kontaktu centru, kur iedzīvotāji varēs vērsties ar jautājumiem un norēķināties par pakalpojumu. Pastāv iespēja, ka šīs telpas iekārtos vietā, kur veidos arī atkritumu šķirošanas laukumu.

Ar jautājumiem – ne uz domi
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda, ka neviens vairs nevarēs izteikt pārmetumus, ka pašvaldības Latvijā ierobežo konkurenci un uzņēmējdarbības iniciatīvu. “Ceru, ka jaunais apsaimniekotājs ar saviem pienākumiem tiks galā, kā nākas. Vēršu iedzīvotāju uzmanību, ka turpmāk ar jautājumiem, kas skar sadzīves atkritumu apsaimniekošanu, viņiem būs jāvēršas nevis pašvaldībā vai domes pakļautībā esošā iestādē, bet “Pilsētvides servisā”. Jā, “Rūpe” konkursu neizturēja – tagad redzam, ka tarifa starpība arī ir ievērojama. Valsts politika ir līdz 2020.gadam panākt, ka maksimāli daudz atkritumu šķiro, tādēļ arī poligons palielina maksu par nešķiroto atkritumu noglabāšanu,” saka A.Dukulis.

— Līga Vīksna

Kategorijas