Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Bāriņtiesas darbā saskata pārkāpumus

Agita Bērziņa

2017. gada 15. septembris 00:00

1215

Tiesībsargs ar atzinumu ir pabeidzis pērn novembrī sākto pārbaudi, kurā, pamatojoties uz saņemto iesniegumu, vērtēja bez vecāku gādības palikuša bērna tiesību pārkāpumu, pret bērna gribu aizvedot no pirmsskolas izglītības iestādes, un Alūksnes novada bāriņtiesas darbu. Par radušos situāciju vairākkārt rakstījām laikrakstā “Alūksnes Ziņas”.

Nav ievērotas cilvēktiesības
Latvijas Republikas Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas speciālisti informē, ka, izskatot pārbaudes lietu, konstatēts, ka bāriņtiesa lietā par bērna tiesību un interešu nodrošināšanu, nododot bērnu no audžuģimenes potenciālajiem adoptētājiem, nav ievērojusi cilvēktiesības, labas pārvaldības principus un objektivitāti. “Secināms, ka bāriņtiesa nav izvērtējusi visus apstākļus, lai bērns adoptētājiem tiktu nodots, ievērojot bērna vajadzības, iespējami mazinot emocionālus pārdzīvojumus, mainot ģimeni. Piemēram, vai bērna nodošana nebija iespējama citā laikā, saskaņojot ar bērna dienas režīmu izglītības iestādē, laikā, kad bērni dodas mājās, vai nebija iespējams bērnu nodot iespējamajiem adoptētājiem bāriņtiesas telpās, neiesaistot pirmsskolas izglītības iestādes darbiniekus, kuriem tajā laikā bija jāpilda tiešie darba pienākumi. Vienlaikus konstatējams, ka bāriņtiesa kā audžuģimenē ievietota bērna juridiskais pārstāvis neuzņemas atbildību par bērna vislabāko interešu nodrošināšanu, ņemot vērā bērna vajadzības, atbildību uzliekot audžuģimenei, kurai ne normatīvajos aktos, ne noslēgtajā līgumā ar pašvaldību nebija noteikta pienākuma sagatavot bērnu nodošanai adoptētājiem,” norāda speciālisti. Tiesībsarga birojs kritiski vērtē pirmsskolas izglītības iestādes vadības pieļauto, ka bērna tikšanās ar potenciālajiem adoptētājiem un nodošana ģimenei tika organizēta izglītības iestādē.

Aizrāda arī domei
Tiesībsargs norāda, ka Alūksnes novada dome, izvērtējot bāriņtiesas priekšsēdētājas un locekles faktisko rīcību, nododot bērnu pirmsadopcijas aprūpē un uzraudzībā, ņēmusi vērā tikai bāriņtiesas sniegto informāciju par situācijas apstākļiem, neuzklausot citu iesaistīto personu, tajā skaitā audžuģimenes, viedokli, izglītības iestādes darbiniekus, kas bija klāt bērna nodošanā. Dome nav noskaidrojusi, vai bāriņtiesas darbinieki, kuri bija tieši atbildīgi par bērna nodošanu un sagatavošanu pirmsadopcijas aprūpei, ir darījuši maksimāli iespējamo, lai mazinātu bērnam emocionālu pārdzīvojumu, dodoties uz jauno ģimeni. “Administratīvajā procesā par bērna nodošanu pirmsadopcijas aprūpē un uzraudzībā iespējamo adoptētāju dzīvesvietas bāriņtiesa kā administratīvā procesa dalībnieku nav pieaicinājusi bērna audžuģimeni, tā liedzot iespēju realizēt Bāriņtiesu likumā un Administratīvā procesa likumā noteiktās tiesības pārsūdzēt tiesā bāriņtiesas lēmumus, kas skar audžuģimenē ievietotā bērna intereses un tiesības,” norāda juristi.

Rekomendē tālāko darbu
Par pārbaudes lietā konstatētajiem pārkāpumiem ir informētas iesaistītās iestādes, aicinot turpmāk tos nepieļaut, un tām sniegtas tiesībsarga rekomendācijas. Gan Alūksnes novada domei, gan bāriņtiesai – turpmāk nodrošināt cilvēktiesību, labas pārvaldības principa un objektivitātes ievērošanu bāriņtiesas darbā. Bāriņtiesai savā darbībā ievērot normatīvajos aktos noteiktos administratīvo lietu izskatīšanas termiņus, turpmāk nodrošināt bērnu vajadzībām atbilstošu nodošanas procesu no audžuģimenēm pirmsadopcijas aprūpē, nepieļaujot iespējamus vardarbības riskus pret bērnu no bāriņtiesas vai citu institūciju darbinieku puses; neatbalstīt un neorganizēt iespējamo audžuģimeņu, adoptētāju un citu personu tikšanos ar bērnu izglītības iestādēs; saskaņā ar  normatīvajos aktos noteikto atbilstoši bērna vislabākajām interesēm un vajadzībām realizēt  audžuģimenēs ievietoto bērnu juridiskā pārstāvja tiesības un pienākumus; sadarbībā ar Alūksnes novada Sociālo dienestu nodrošināt atbilstošu speciālistu līdzdalību audžuģimenēs ievietoto bērnu sagatavošanai adopcijai, prioritāri nodrošinot bērnu vajadzības.
Alūksnes novada domei Tiesībsarga birojs arī rekomendē nodrošināt mērķtiecīgi organizētu konsultatīvu, izglītojošu un psiholoģisku atbalstu bāriņtiesas priekšsēdētājam, vietniekam un locekļiem, lai pilnveidotu viņu profesionālo kompetenci un darbības kvalitāti, kā arī izvērtējot bāriņtiesas darbinieku atbildību, ievērot objektivitāti.

Pārkāpumi nav būtiski
Alūksnes novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Ozoliņa “Alūksnes Ziņām” norāda, ka atzinīgi novērtē tiesībsarga centienus pievērst uzmanību bērnu tiesību un interešu nodrošināšanai. “Saskaņā ar Tiesībsarga likuma 25.panta ceturto daļu, tiesībsarga atzinumiem ir rekomendējošs raksturs. Saņemot jebkādu informāciju no Tiesībsarga biroja, bāriņtiesa visos gadījumos ar to rūpīgi iepazīstas un izvērtē,” norāda I.Ozoliņa. Vai bērns ģimenē iejuties un jūtas labi, neizdodas noskaidrot. I.Ozoliņa norāda, ka bez adoptētāja piekrišanas ziņas par adopciju līdz bērna pilngadībai nav izpaužamas.
Alūksnes novada pašvaldības priekšsēdētājs Arturs Dukulis stāsta, ka domē ar deputātiem jautājums izrunāts. “Konstatētie pārkāpumi nav būtiski. Protams, ņemsim vērā Tiesībsarga biroja rekomendācijas,” laikrakstam saka A.Dukulis. Pašvaldība novērtējot tiesībsarga centienus pievērst uzmanību bērnu tiesību un interešu nodrošināšanai.

— Agita Bērziņa

Kategorijas