Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē tiekas izpilddirektori

Agita Bērziņa

2017. gada 15. septembris 00:00

19

Apē notika Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksme, kurā piedalījās vairāk nekā 100 Latvijas pašvaldību izpilddirektori un pašvaldību darbinieki. Sanāksmes tēma šoreiz – Pilsētu mēru pakts nacionālajā un klimata politikā un tā nākotnes perspektīvas Latvijā.

Brīvprātīga apņemšanās
Pilsētu mēru paktam enerģētikas un klimata jomā, kas ir pasaulē lielākā pašvaldību klimata un enerģētikas iniciatīva, Latvijā pievienojusies 21 pašvaldība, arī Rīgas Enerģētikas aģentūra un Latvijas Vides investīciju fonds. Tie, kuri pievienojušies Pilsētu mēru paktam, savās teritorijās brīvprātīgi apņēmušies paaugstināt energoefektivitāti un izmantot atjaunojamos enerģijas avotus. Ne Alūksnes, ne Apes novada pašvaldības šobrīd nav pievienojušās Pilsētu mēru paktam, taču tas nebūt nenozīmē, ka pašvaldībām nav svarīgas klimata pārmaiņas un to seku mazināšana. Arī vietējās pašvaldības domā par energoefektivitātes pasākumiem un, cik vien var, īsteno tos.
“Mēs, izpilddirektori, tiekamies mēnesī reizi, un katru reizi ir cits temats. Šoreiz runājām par Pilsētu mēru paktu, enerģētiku un vides stāvokli, kas ir specifisks temats. Lai arī neesam pievienojušies Pilsētu mēru paktam, par energoefektivitāti domājam, piemēram, siltinot D.Ozoliņa Apes vidusskolas ēku, arī šobrīd projektējot siltināšanu Apes tautas nama ēkai. Domāju, ka nākotnē būs vēl citi ēku siltināšanas projekti,” norāda Apes novada domes izpilddirektors Viesturs Dandens.

Lems par pievienošanos
Arī Alūksnes novada pašvaldībā, īstenojot projektus, ievēro energoefektivitātes principus. “Daudz no tā, ko stāstīja kolēģi citās pašvaldībās, mēs jau darām. Īstenojam ēku siltināšanas projektus - gandrīz visas izglītības iestādes ir siltinātas. Šobrīd sākam siltināt citas pašvaldības ēkas. Tāpat arī, būvējot vai nomainot ielu apgaismojumu, izvēlamies LED lampas. Mainām kurināmā veidu, piemēram, sociālās aprūpes centrā “Alūksne” ar malku kurināmu krāšņu vietā ir granulu katls. Pilsētu mēru pakta ideju pakāpeniski jau realizējam. Vai Alūksnes novadam oficiāli pievienoties Pilsētu mēru paktam, vēl diskutēsim un lemsim,” norāda Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektore Janīna Čugunova.
Atbalstītāji ir visi
Pašvaldības, kuras pievienojušās Pilsētu mēru paktam, ir apņēmušās līdz 2030.gadam sasniegt CO2 emisiju samazinājumu par 40 % līdz 2030.gadam un pielāgot integrēto pieeju ar klimatiskajām sekām saistīto jautājumu risināšanā un klimatisko pārmaiņu pielāgošanā. “Arī tie, kuri nav parakstījuši Pilsētu mēru paktu, ikdienā tāpat ir pakta atbalstītāji vai līdzdarboņi. Gandrīz ikvienā projektā, ko realizējam, mūsdienās šie kritēji tiek ņemti vērā un ir iestrādāti energoefektīvi risinājumi. Tas attiecas uz ielu apgaismojumu, ēku siltināšanu vai iekštelpu rekonstrukciju. Noteikti katrā novadā ir šādi projekti, un es domāju, ka Pilsētu mēru pakta parakstītāju nākotnē varētu būt vairāk,” norādīja Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas priekšsēdētājs Guntis Kalniņš. Par to, kā Pilsētu mēru paktu ievēro un koordinē citās Baltijas valstīs, stāstīja pārstāvji no Igaunijas un Lietuvas. Pieredzē dalījās arī Latvijas pašvaldības.
Pēc sanāksmes izpilddirektori devās ekskursijā pa Apes novadu, kur apskatīja jauno Apes ugunsdzēsēju depo ēku, Zigurda Safranoviča privāto muzeju “Fazāni” un SIA “Very Berry” purvu un ogu pārstrādes cehu.

— Agita Bērziņa

Kategorijas