Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Svin rudens ražas svētkus

Agita Bērziņa

2017. gada 15. septembris 00:00

95

Spītējot lietum un vēsajam laikam, 31. Pļaujas svētki Kalncempju pagasta Viktora Ķirpa Ates muzejā pulcēja 1449 svētku apmeklētājus. Kā ierasts, Pļaujas svētkos ikviens varēja pamēģināt darīt ikdienišķus darbus tā, kā tos darīja senie latvieši – cept maizi, skābēt kāpostus, gatavot stērķeli, sviest medu, kult labību, apstrādāt linus, kalt, malt un darīt citus darbus.
Vairāki svētku apmeklētāji līdz Ates muzejam bija mērojuši tālu ceļu. Libdānu ģimene bija ieradusies no Rīgas. “Pats svētkos esmu pirmo reizi, bet, tā kā sievai šajā pusē dzīvoja vecvecāki, viņa te ir bijusi. Iespaidi ir labi. Gan skatos, gan pats iesaistos darbu darīšanā. Ir interesanti redzēt, kā senči dzīvoja un strādāja,” sacīja Valdis, kurš bija ieradies kopā ar sievu Baibu un dēlu Kārli.
Pirmo reizi svētkus apmeklēja arī Baiba Kalniņa kopā ar meitām Amandu un Elīnu no Madonas novada. “Atbraucām kopā ar Amandas klasesbiedriem un vecākiem - pilns autobuss. Svētki mums ļoti patīk! Šeit ir daudz, ko redzēt. Piemēram, darbus, ko cilvēki kādreiz darījuši, bet mums tie ir sveši. Bērniem ir iespēja redzēt to visu. Svētki, kuros godina senos darbus, ir vajadzīgi. Neesmu zinoša, vai mūsu pusē tādi ir, vismaz es tādos neesmu bijusi. Ja būs iespēja, labprāt atbraukšu arī nākamgad,” teica Baiba. Abas meitas piebalsoja, ka viņām svētki patīk, īpaši – radošās darbnīcas.
Radio dzirdēta aicinoša reklāma svētkus mudinājusi apmeklēt arī Aldi Bērziņu no Limbažu puses. “Par muzeju un šo pasākumu biju dzirdējis, bet nekad nebija sagadījies šeit iegriezties. Mana galvenā cerība bija – vai darbosies kuļmašīna. Ir un darbojas! Ļoti interesanti, nožēloju, ka nepaņēmu līdzi meitas ar znotiem un mazdēlu. Nākamgad centīšos pierunāt. Šeit ir ļoti daudz, ko redzēt. Man pašam ļoti patīk vecas, senas lietas, ēkas. Ir žēl skatīties uz tiem mūriem, kas kādreiz uzcelti un tagad brūk, tāpat koka lietām. Tā ir mūsu vēsture. Atē ieraudzīju traktoru un atcerējos - tēvs stāstīja, ka strādājis uz “XTZ7”. Un te es viņu redzu! Prātā bija palicis tikai nosaukums,” teica A.Bērziņš un novēlēja šo svētku tradīciju noturēt.

— Teksts un foto: Agita Bērziņa

Kategorijas