Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnieši vingro pilnā sparā

Diāna Lozko

2017. gada 15. septembris 00:00

1124

Šovasar uzsākts projekts “Dzīvo vesels Alūksnes novadā!”. Trīs gadu laikā realizēs dažādas veselību veicinošas aktivitātes, kā arī notiks profilaktiskie pasākumi, kuros varēs iesaistīties ikviens interesents. Projekta veidotāji cer, ka tā varēs uzlabot visa novada kopējo veselības stāvokli, kā arī mazināt dažādus riska faktorus un pamudināt par savu veselību padomāt tos, kuri tai nepievērš pietiekamu uzmanību. Jau šomēnes iesākas apjomīgs vingrošanas piedāvājums, kurš turpināsies līdz decembrim.

Var iesaistīties ikviens
Projekta kopējās izmaksas ir 198 088 eiro, tajā skaitā Eiropas Sociālā fonda finansējums – 168 374,80 eiro un valsts budžeta finansējums – 29 713,20  eiro. Projekta laikā notiks vairākas aktivitātes, kuras ir vērstas uz slimību profilakses un veselības veicināšanas jomām, piedāvājot dažādas iespējas iedzīvotājiem. Aktivitātēs var iesaistīties ikviens Alūksnes novada iedzīvotājs. Lai arī dažādi informatīvi un veselības veicināšanas pasākumi domāti ikvienam, īpašs uzsvars ir uz mērķa grupām: trūcīgie un maznodrošinātie iedzīvotāji; bezdarbnieki; personas ar invaliditāti; iedzīvotāji, kas vecāki par 54 gadiem; bērni un citas riskam pakļautās grupas.

Vingros, nūjos, peldēs
Projekta laikā realizēs arī vairākas fizisko aktivitāšu nodarbības. Kopumā būs izveidotas deviņas vingrošanas grupas visā novadā, nūjošanas grupa Alūksnē, peldēšanas nodarbības jaunākā skolas vecuma bērniem (no 10 līdz 12 gadiem), kā arī dažādi tautas sporta pasākumi. Vienam bērnam būs iespēja iziet astoņu nodarbību ciklu Balvu peldbaseinā.
Alūksnes novada Sociālā dienesta projektu vadītāja Kristīne Lāce informē, ka daudzi bērni un vecāki ir apmierināti ar šīm nodarbībām un priecīgi par šādu iespēju. “Cilvēki ir atsaucīgi un piesakās arī dažādajām vingrošanas grupām. Atsaucība ir ļoti liela! Šāds pasākumu cikls notiek pirmo gadu - pēc tam varēsim izdarīt secinājumus,” teic K.Lāce. Jāatzīmē, ka atsaucība dažām nodarbībām ir pat ļoti liela.

Brīnišķīga iespēja
Vingrošanas nodarbību vadītāja Baiba Strodāne min, ka jau ir nokomplektētas pat četras grupas, līdz ar ko vienai grupai būs iespēja vingrot nevis katru nedēļu, bet reizi mēnesī. Arī aerobikas, stepa un pilašu grupu vadītāja Ingūna Dovgāne atzīst, ka atsaucība ir ļoti liela un vingrotāji aizpilda visu zāli, līdz ar ko vēl lielāks cilvēku pieplūdums būtu problemātisks, taču, neskatoties uz to, viņa šo projektu vērtē ļoti pozitīvi. “Tā ir brīnišķīga iespēja cilvēkiem pamēģināt bez maksas kādas aktivitātes un saprast, vai tās viņus interesē. Uz šādām aktivitātēm parasti jāpērk abonementi un, ja pēc nodarbības cilvēks saprot, ka tas tomēr nav domāts viņam, ir žēl iztērētās naudas,” pauž I.Dovgāne.

Iespējas sevi pasargāt no alkohola
Veselības veicināšanas jomā trīs gadu laikā notiks arī pasākumu cikls “Kā būt veselam?”. Šovasar jau notika nometnes un citas veselību veicinošas aktivitātes. 8.-12.klašu skolēniem psihologa vadībā notiks dažādas nodarbības par četrām aktuālām tēmām: jauno tehnoloģiju pārmērīgas lietošanas sekas, kontroles un paškontroles iespējas, datora un citu tehnoloģiju lietošanas robežas, lai nenodarītu pāri sev un apkārtējiem; atkarība, tās veidošanās jauniešu periodā un esot pieaugušiem, galvenās atšķirības un sevis pasargāšanas iespējas; alkohola lietošanas risks un kaitējums jauniešu periodā, iespējas sevi pasargāt no alkohola lietošanas uzsākšanas un sekām; smēķēšanu izraisošie faktori starp jauniešiem, iespējas neuzsākt vai pārtraukt smēķēšanu.

Malienā – veselības skola
Projekts paredz arī to, ka kāda no Alūksnes novada skolām taps par veselības veicināšanas skolu - tā būs Malienas pamatskola. Šajā skolā ieviesīs vairākas veselību veicinošas programmas, piemēram, rīta vingrošana, tādējādi ļaujot bērniem uzsākt darbdienu aktīviem un možiem.
Savukārt Jaunannā vēl visu septembri, oktobri un novembri noritēs galda tenisa un novusa nodarbības. Tās notiks katru svētdienu pulksten 13.00 Jaunannas tautas namā. Jāatgādina, ka visas nodarbības veselības veicināšanas projektā ir bez maksas. “Sākumā pat neticēju, ka visas šīs nodarbības ir pilnībā bez maksas. Nodomāju, ka tik un tā jānes kādi ziedojumi. Esmu tiešām priecīga par šādu iespēju un pati nolēmu doties uz jogas nodarbībām. Zinu vairākus cilvēkus, kuri izmantos šī projekta iespējas,” teic alūksniete, kura šonedēļ uzsākusi jogas nodarbību ciklu pasniedzējas Antras Aizupietes vadībā.


Septembrī Alūksnes novada teritorijā iedzīvotājiem ir pieejamas vairākas veselības uzlabošanas vingrošanas nodarbības. Tiesa, daudzās no tajām jau ir piepildītas grupas.

Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 7.-9.klašu aktu zālē
(3.stāvā)
Pilates - pirmdienās 18.30-19.30; ceturtdienās 19.30-20.30; aerobika, steps - otrdienās 17.30-18.30; eturtdienās 18.30-19.30 (vadītāja Ingūna Dovgāne).
Vingrošanas nodarbības vecuma grupai no 54 gadiem - otrdienās 18.30-19.30 (vadītāja Baiba Strodāne).

Alūksnes novada vidusskolas aktu zālē (3.stāvā)
Jogas nodarbības - pirmdienās 17.00-19.00 jogas un veselīgas dzīvesziņas teorija; individuālās konsultācijas, problēmjautājumu risinājumi, stājas traucējumu korekcija; 19.00-21.00 hatha joga (vadītāja Antra Aizupiete).

Alūksnes novada Sabiedrības centra zālē (2.stāvā)
Vingrošanas nodarbības cilvēkiem ar invaliditāti - trešdienās 17.00-18.00 (vadītāja Baiba Strodāne).

Ilzenes sporta, kultūras, interešu izglītības un mūžizglītības centrā “Dailes”
Zemas intensitātes vingrošana - trešdienās 19.00-20.00; svētdienās 18.00-19.00; vidējas intensitātes vingrošana - pirmdienās 19.00-20.00; piektdienās 19.00-20.00; svētdienās 19.00-20.00;  stepa aerobika - pirmdienās 20.00-21.00; trešdienās 20.00-21.00; piektdienās 20.00-21.00 (vadītāja Inga Ķīse).

Jaunannas tautas namā
Veselības uzlabošanas vingrošanas nodarbības - trešdienās 18.00-19.00 (vadītāja Ingūna Dovgāne).

Zeltiņu tautas namā
Veselības uzlabošanas vingrošanas nodarbības - pirmdienās 19.00-20.00; ceturtdienās 19.00-20.00  (vadītājs Artūrs Grīnbergs).


Kategorijas