Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gaujienas muižas parka nogāzes labiekārtošanas darbi noslēgušies

 

2017. gada 21. septembris 08:31

681

Gaujienas muižas ansamblis ir teritorija, kur apmeklētājs var ieraudzīt vēstures liecības no viduslaikiem līdz mūsdienām. Gaujienas pilsdrupas un 19.gs muižas parks ar vairāk kā 10 ēkām un daudziem parka arhitektūras elementiem veido ainaviski vienotu kompleksu.

Gaujienas muižas ansamblis veidots teritorijā ar izteiktu reljefu, tāpēc ainaviski un funkcionāli nozīmīgākās nogāzes nostiprinātas ar dolomīta akmeņiem un atbalsta sienām. Dolomīta akmens mūra elementi un mazās arhitektūras formas ir būtiska Gaujienas parka sastāvdaļa – arkas, kāpnes, mūrēti stabi dārza sētai un dažādi dekoratīvi elementi. Projekta ieviešanas gaitā tika nostiprinātas Anniņu terases, kas laika gaitā nogāzes slīpuma un lietusūdeņu spiediena un izskalojumu rezultātā bija zaudējušas funkcionālo izturību un apdraudēja turpmāku teritorijas ekspluatāciju publisku pasākumu rīkošanai. Izmantojot vietējo būvmateriālu – dolomīta akmeņus un pielietojot jaunu tehnoloģiju, kraujot akmeņus metāla gabionos, ir izveidots stabils, noturīgs un mitruma caurlaidīgs atbalsts katrai nogāzes terasei.

Gaujienas parka nogāzes labiekārtošanas darbi tika realizēti pateicoties biedrības “Lauku partnerība Ziemeļgauja” un Lauku atbalsta dienesta atbalstītajam projektam „Gaujienas muižas parka nogāzes labiekārtošana”.

Kategorijas