Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lietusgāzes atkal posta

Turpinās no 1.lpp.
Lielās lietusgāzes turpina pārbaudīt arī Alūksnes un Apes novadu iedzīvotājus, lauksaimniekus, uzņēmējus. Nu jau gandrīz katra mazdārziņa īpašniekam lietusgāzes radījušas problēmas, bet Apes novada domes deputāti ārkārtas sēdē nolēmuši arī savā novadā izsludināt ārkārtas situāciju un lūgt valsts kompensācijas.

Ūdens – līdz potītēm
Otrdienas rīts Alūksnes pilsētas pensionāru biedrībai “Sudrabs” iesākās ar sliktām ziņām – stirpo lietavu dēļ applūdušas biedrības telpas Brūža ielā 1, kas atrodas pagrabstāvā. Biedrības valdes priekšsēdētāja Gita Tortuze par notikušo ir šokēta. “Ūdens ir gandrīz līdz potītēm. Lamināts šūpojas, un zem tā viss ūdenī. Viss ir slapjš un samircis. Mantas, kas stāvēja zemē, bojātas. Kastēs saliktie sporta krekli un auduma gabali pilnīgi izmirkuši. Arī papīra pakas. Šausmas! Nekad tā nav bijis. Un nav skaidrības, no kurienes ūdens radies,” pirmajās sajūtās dalās G.Tortuze. Viņa arī raizējas, kur turpmāk mitināsiet biedrība, jo ir skaidrs, ka telpas vēl ilgu laiku nevarēs apdzīvot. Tā kā biedrības biedri ir aktīvi un kopā sanāk vairākas reizes nedēļā, viņiem vajag telpu, kur tikties un darboties.

Ierāda pagaidu telpas
Pensionāru biedrība telpas Brūža ielā 1 nomā, to īpašnieks ir Alūksnes novada pašvaldība. “Nekad iepriekš nebija bijusi situācijas, ka šīs ēkas pagrabā ieplūstu ūdens, tādēļ vispirms jāsaprot, kādēļ ūdens ieplūst un ko darīt. Pašu spēkiem lielākā daļa ūdens izsmelta, bet ūdens tik un tā turpina plūst. Esam uzrunājuši ekspertus, kuri apsekos ēku un dos atbildes, kādēļ ūdens plūst, kā to novērst un ko darīt tālāk,” skaidro Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis. Ēka ir apdrošināta, un apdrošinātāji to jau apsekojuši. “Biedrībai esam ierādījuši citas pagaidu telpas – Alūksnes novada sabiedrības centrā, Dārza ielā 8. Kad pensionāri varēs atgriezties savās telpās, nav zināms, taču tas nebūs tik drīz. Mitrums ir diezgan pamatīgs, līdz ar to jānovērš ne tikai ūdens ieplūšana ēkā, bet arī būs jāveic telpu remonts,” viņš skaidro.

Zeltiņos – atkal izskalojumi
Šonedēļ “Alūksnes Ziņās” atkal saņēmām arī Anša Logina no Zeltiņu pagasta zvanu par situāciju uz ceļa Ieviņas - Laimiņas, par ko rakstījām augusta beigās. A.Logins uzsver, ka situācija uz šā ceļa joprojām nav iepriecinoša. “Atkal ir izskalojumi. Par situāciju esmu runājis ar pagasta vadītāju. Neredzu nekādus uzlabojumus. Sola, ka darīs, un viss ir iesākts. Jā, lietus joprojām līst, bet tikai vienreiz traktors uz ceļa laboja situāciju, līdzināja. Te viss brūk kopā, izskalo atkal un atkal. Šobrīd applūduši apmēram 40 hektāri. Bet arī te cilvēkiem jādzīvo, jāstrādā,” saka A.Logins.

Iespēja izzināt vājās vietas
Zeltiņu, Ilzenes un Alsviķu pagastu pārvalžu vadītāja Ingrīda Sniedze atgādina, ka rekonstrukcijas laikā minētais ceļš nodots būvnieka - SIA “Rubate” - rīcībā, kas šajā situācijā dara, ko var. “SIA “Rubate” sola, ka darbus turpinās, tiklīdz laikapstākļi ļaus, neņemot vērā zaudējumus. Būvnieka mērķis ir pabeigt ceļa rekonstrukciju vēl šogad – protams, ja daba to ļaus. Jā, šobrīd darbi uz ceļa ir pārtraukti. Ir bijušas pārrunas ar tuvējo māju iedzīvotājiem, skaidrota situācija, ir apsekoti arī citi pagasta ceļi. Diemžēl šo pēdējo lietavu laikā Zeltiņu pagastā ir izskalots vēl viens ceļš, turklāt vietā, kur nepārplūst upe. Melnupe ir izgājusi no krastiem arī Ilzenes pagastā, zemniekiem applūduši lauki... Par situāciju ik dienu tiek informēta arī novada vadība, būvnieks. Tomēr tajā visā tomēr ir arī kaut kas pozitīvs – lielās lietavas mums jau ceļa remonta laikā ļauj uzzināt vājās vietas un tās novērst, lai turpmāk tā vairs nebūtu. Tiesa, nemitīga sūdzēšanās jau problēmas neatrisinās,” saka I.Sniedze.

Ārkārtas situācija ir
daudziem
Ilzenes un Alsviķu pagastos arī ir problēmas, vietām ir izskalojumi – atbildīgie darbinieki dara, ko var. “Zeltiņos šajā vietā pie Melnupes ir riska zona, jo šī vieta ir ieplakā. Vietās, kur gar ceļiem ir grāvji un ūdenim ir, kur notecēt, lielu problēmu nav. Manuprāt, Alūksnes novadā arī citās nozarēs šobrīd varētu sludināt ārkārtas situāciju, ne tikai lauksaimniecībā – arī būvniecībā, mežizstrādē. Piemēram, Annas pagastā jau tiek noteikti masas ierobežojumi uz ceļiem. Var slēgt ceļus, tomēr arī zemniekiem, uzņēmējiem ir jāstrādā, tādēļ visiem kopā jābūt saprotošiem, jāizvērtē, ar kādu tehniku šobrīd braukt pa izmirkušajiem ceļiem,” saka I.Sniedze.
Alūksnes novada pašvaldības Īpašumu nodaļas vadītājs Ingus Berkulis stāsta, ka Zeltiņu ceļš ir pamatīgi izskalots un tā atjaunošanai būs nepieciešami lieli finanšu ieguldījumi. “Līdzīgi kā iepriekš pēc stiprajām lietavām augustā prasīsim valstij piešķirt līdzekļus no neparedzētiem gadījumiem seku novēršanai. Gatavosim apsekojumu, piesaistīsim sertificētus būvekspertus,” skaidro I.Berkulis. Viņš uzsver - citviet Alūksnes novada teritorijā pašvaldības infrastruktūrai pēdējās stiprās lietavas nav nodarījušas kaitējumu.

Plūdi ir arī Apes novadā
Apes novada domē 18.septembrī tika sasaukta ārkārtas sēde - deputāti nolēma lūgt Ministru kabinetu un Zemkopības ministriju izsludināt ārkārtas situāciju saistībā ar lielo nokrišņu daudzumu arī Apes novada pašvaldības teritorijā. “Augustā un septembra sākumā gandrīz nepārtraukto ilgstošo lietavu rezultātā ar minimālu dienu skaitu, kad nelīst, Apes novada teritorijā esošās lauksaimniecībā apstrādājamās zemes atrodas ārkārtas situācijā un ir radījušas būtiskus zaudējumus vietējiem zemniekiem. Uz 18.septembri aptaujāti 22 zemnieki no lielākajām saimniecībām un konstatēts, ka Apes novada teritorijā ir applūduši lauksaimniecības kultūru sējumi, stādījumi, aramzemes un papuves vairāk nekā 7130 hektāru platībā. Ir lauki, pie kuriem nav iespējams piekļūt, jo ceļa segums lauku teritorijās ir ļoti mīksts un slapjš, tehnika grimst jau pirms nonākšanas uz tīruma. Grāvjos ūdens pacēlies vairāk nekā par metru un netiek novadīts. Grāvji plūst uz ceļu braucamās daļas. Applūdināti zālāji pat par pusmetru,” situāciju raksturo Apes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Ērmane.

Kategorijas