Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Māca lauku jauniešus

Agita Bērziņa

2017. gada 22. septembris 00:00

10

Šonedēļ projektā “Laukiem būt!” Alūksnē sākās Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra rīkotās informatīvās apmācības laukos dzīvojošiem jauniešiem, kuri vēlas sākt darboties uzņēmējdarbībā.

Trūkst motivācijas
Alūksnē apmācības notiek piekto gadu, un jauniešu interese par tām visus šos gadus ir vienāda - apmācībās piedalās apmēram desmit jaunieši, stāsta Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra Alūksnes nodaļas uzņēmējdarbības konsultante Sarmīte Svilāne. “Pēc piecu dienu apmācībām un pieredzes apmaiņas brauciena, kas ir bez maksas, jauniešiem jāformulē un jāprezentē sava biznesa ideja. Ja ir vēlēšanās, var spert soli tālāk un rakstīt projektu. Pagājušajā gadā projektus jeb biznesa plānus vērtēšanai iesniedza tikai divas jaunietes – Māra Saldābola un Linda Levane. Lai arī viņas guva labus novērtējumus, projektu neviena nerealizēja,” stāsta S.Svilāne. Speciāliste neslēpj, ka lauku jauniešiem trūkst motivācijas apmeklēt apmācības, rakstīt biznesa plānus un sākt savu biznesu. “Savukārt ir tādi jaunieši, kuriem šķiet, ka viņi visu zina un sāk biznesu bez apmācībām, bet praksē pierādās, ka zināšanu trūkst un bizness vai nu neveicas, vai viņi nezināšanas dēļ tiek pat apkrāpti,” skaidro S.Svilāne.
Uzņēmējdarbības projektu konkursā “Laukiem būt!” var piedalīties jaunieši ar dažāda veida biznesa idejām, kas saistītas gan ar lauksaimniecisko darbību, gan amatniecību un pārtikas ražošanu.

Katram pašam jāsāk
“Alūksnes Ziņu” uzrunātās jaunietes atzīst, ka apmācības ir vērtīgas. “Apmācībās piedalos jau vairākus gadus. Vienmēr var uzzināt ko jaunu, satikt cilvēkus. Jaungulbenē man ir pašai sava saimniecība ar 255 aitām, tādēļ aktuāls ir jautājums, ko darīt ar vilnu. Top segas un spilveni, bet gribu radīt arī ko netradicionālu,” stāsta apmācību apmeklētāja Ilva Šimone no Gulbenes novada.
Arī zemeņu audzētāja Sintija Ilsjāne no Jaunalūksnes pagasta apmācības vērtē kā pozitīvas un noderīgas. “Deva lielāku dzinuli vēl aktīvāk darboties, domāt radošas idejas un piepildīt tās. Par jaunām biznesa idejām domāju nepārtraukti, bet ne vienmēr ir apstākļi, kuri ļauj tām attīstīties. Šobrīd ir doma paplašināt esošo saimniekošanu ar jauniem darbības virzieniem,” teic jauniete. Uz jautājumu, vai jaunieši ir pietiekami aktīvi, jauniete atbild, ka tikai katrs pats sevi var mudināt būt aktīvam. “Ja ir vēlme, spēks, ideja un vieta, kur to īstenot, tad ir tik jāsāk. Otrs aspekts – finansējums. Bez finansējuma neko nevar iesākt. Kopējais jauniešu skaits lauku reģionos arvien  sarūk, tādēļ arī nav aktīvu jauniešu, kam darboties,” viņa saka.

Kategorijas