Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kā izmantos Pilssalas jauno ēku?

Līga Vīksna

2017. gada 22. septembris 00:00

559

Jaunā multifunkcionālā servisa ēka Pilssalā drīz būs gatava. Par to, kā un uz kādiem nosacījumiem to izmantot, šonedēļ diskutēja Alūksnes novada domes deputāti gan finanšu, gan tautsaimniecības komiteju sēdēs.

Jāizpilda nosacījumi
Lielāko daļu telpu aizņems pašvaldības aģentūra “Alja”, pārējo iznomās uzņēmējiem, rīkojot izsoli. Būvdarbu termiņš ir pagarināts – ēku ekspluatācijā nodot paredzēts oktobra sākumā, nevis 19.septembrī, kā iepriekš tika noteikts.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks un tautsaimniecības komitejas vadītājs Dzintars Adlers atgādināja, ka projektā pašvaldībai jānodrošina sasniedzamie rādītāji – trīs gadu laikā jāiegulda investīcijas un jārada 1-2 jaunas darbavietas. “Kad ēka būs nodota ekspluatācijā, pašvaldība rīkos izsoli. Protams, uz pirmo izsoli var arī nebūt intereses, jo sasniedzamie rādītāji ir ļoti augsti. Pēc tam varam rīkot nākamās izsoles ar jau zemākām prasībām. Bet pašvaldība nedrīkst rīkot izsoli, neprasot izpildīt sasniedzamos rādītājus. Jā, bažas ir,” sacīja Dz.Adlers.

Cik maksās kvadrātmetrs?
Deputāts Laimonis Sīpols secināja, ka potenciālajam nomniekam tiks prasīti lieli finanšu ieguldījumi - vairāk nekā 100 000 eiro, un pauda bažas, vai tādu nomnieku vispār atradīs. “Biju sapratis, ka nomai būs citi nosacījumi – piemēram, ka tas būtu nomnieks, kas ēkā piedāvā laivu pakalpojumus vai ko tamlīdzīgu. Uz šādiem bargiem nosacījumiem, kā es te sēžu, šī ēka stāvēs tukša! Nomniekam ir pienākums investēt trīs gadu laikā šo summu – tā nav prasība. Trīs gadus solīšu, ka investīcijas būs, bet beigās nebūs. Un – cik tad maksās telpas kvadrātmetrs?” pauda L.Sīpols.
Dz.Adlers norādīja, ka veiks īpašuma vērtēšanu, kad arī noteiks kvadrātmetra cenu. Ēkas būvniecības izmaksas par kvadrātmetru ir apmēram 1100 eiro. Provizoriski komitejā izskanēja, ka nomas cena par kvadrātmetru varētu būt vairāk nekā 2 eiro.

Maksas duša un tualete
Pēc projekta aplūkošanas ne viens vien alūksnietis atzinis, ka ēkā būs daudz neizmantojamās platības – tā kā ēkai ir neparasta forma, kas atgādina gliemežvāku, tad atsevišķās vietās augstums ir vien 50 centimetri. Kopējā ēkas pirmā stāva platība būs 287,3 kvadrātmetri, bet izmantojamā platība - 252,9 kvadrātmetri. Aģentūras “Alja” garāžu nodalījums vien aizņems sesto daļu jeb 40,1 procentu, kam klāt nāks vēl “Aljas” darba telpas, atpūtas telpa un konferenču zāles telpas. Nomai atdot paredzēts 58,8 kvadrātmetrus – divas palīgtelpas (17,5 un 8 kvadrātmetri) un WC (2,8 kvadrātmetri), kā arī nodalījumu, kur atrodas WC un dušas – sešu dažādu lielumu telpas no 11,3 līdz 1,8 kvadrātmetru platībā ar kopējo platību 25,6 kvadrātmetri.
Deputāts Ainars Melders lūdza izskaidrot telpu izmantošanas mērķi, kur viena no iespējamajām versijām minēta ēdināšanas pakalpojumi un papildu atpūtas pasākumi. Dz.Adlers norādīja, ka pašvaldība iecerējusi, lai tualetes un dušas pakalpojumus kāds uzņēmējs sniedz kā maksas pakalpojumus, nevis to dara “Alja”, turklāt viena publiskā bezmaksas tualete Pilssalā jau šobrīd esot.

Alūksnē, Igaunijā vai Maltā?
“Darba grupā bija daudz diskusiju, kādus pakalpojumus ēkā ļaut sniegt, lai piemēram, nerastos situācija, kad kāds turīgs uzņēmējs izīrē sev telpas biroja vajadzībām ļoti prestižā vietā. Pašvaldības mērķis nav gūt ieņēmumus no šīs publiskās teritorijas no kāda personīgajām interesēm - jāsniedz sabiedrībai nepieciešami pakalpojumi,” uzsvēra Dz.Adlers. Lai no tā izvairītos, nomāt telpas būs liegts, piemēram, tirgotājiem, apdrošināšanas pakalpojumu sniedzējiem, azartspēļu biznesa pārstāvjiem. Savukārt, ja uzņēmējdarbība reģistrēta kā pakalpojums, nevis tirdzniecība, tad varēs pretendēt uz nomas telpām “gliemežvākā”.
A.Melders arī jautāja, kur tieši investīcijas uzņēmējam jāveic, jo definēt “investēt savā uzņēmējdarbībā” esot pārāk vispārīgi. “Viens gribēs investēt kokapstrādē – tā varēs? Lielā uzņēmumā vai mazā? Kur? Vietā, kur viņš izdomā, vai Igaunijā, Maltā - citur? To vajag norādīt precīzi! Turklāt ieskaitīs arī investīcijas, kas veiktas jau 2016.gadā! Šis ir neizdevīgs Eiropas projekts, kur Eiropas nauda ir mazāk nekā 250 000 eiro, pašvaldības – 700 000 eiro un vairāk, tagad vēl muļķīgi noteikumi jāapstiprina!” pauda A.Melders. Pašvaldības Plānošanas un attīstības nodaļas vadītāja Arita Prižavoite mierināja, ka investīcijas jāveic ar projektu saistītā teritorijā – Pilssalā.

Kompromiss ar uzņēmējiem
Dz.Adlers piebilda, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pašvaldībai piešķir Eiropas finansējumu arī citām aktivitātēm, kur ir līdzīgi sasniedzamie rādītāji, piemēram, rekonstruētajā Rūpniecības ielā Alūksnē, kur piegulošajā teritorijā jābūt investoram ar miljonu eiro un jārada 20 jaunas darbavietas. Līdzīgi būs ar jauno industriālo ēku Rūpniecības un Ganību ielas krustojumā un pašvaldības iekārtoto industriālo laukumu Jaunlaicenē. “Protams, visi gājām uz risku, jo gribējām apgūt šo Eiropas naudu, un tagad diskutējam. Visi jautājumi ir vietā. Arī mēs ministrijai esam daudzas reizes lūguši skaidri definēt sasniedzamos rādītājus un nosacījumus, bet viņi paši netiek skaidrībā līdz šai dienai! Mums visiem kopā jādomā, kā rādītājus sasniegt, jārīko izsole un jāmeklē kompromisi ar uzņēmējiem,” domā Dz.Adlers.
— Līga Vīksna

Kategorijas