Aluksniesiem.lv ARHĪVS

VUGD atgādina: neapdomīgi atstāta automašīna var maksāt cilvēka dzīvību!

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) nereti sastopas ar gadījumiem, kad steidzoties uz izsaukumiem, automašīnas dzīvojamo māju rajonos ir novietotas tā, ka ugunsdzēsēji glābēji nevar nokļūt līdz notikuma vietai un palīdzēt nelaimē nokļuvušiem cilvēkiem, tāpēc trešdien, 20.septembrī, VUGD Vidzemes reģiona brigādes Valmieras daļas ugunsdzēsēji glābēji izlases veidā apsekoja vairākus daudzdzīvokļu namu pagalmus un ielas Valmierā, lai noskaidrotu, cik viegli ugunsdzēsēju glābēju transportam ir piekļūt pie ēkām.

Pārbaudes laikā ugunsdzēsēji glābēji izvietoja informatīvas skrejlapas uz to transportlīdzekļu priekšējiem stikliem, kuri traucēja operatīvajam transportam pārvietoties. Informatīvās skrejlapas izvietotas ar mērķi informēt un likt iedzīvotājiem aizdomāties, ka viņu atstātie transportlīdzekļi var traucēt operatīvajam transportam nokļūt notikuma vietā.

Kopumā situācija Valmierā ir jāuzlabo, jo apsekojot namu pagalmus var secināt, ka ir tādi daudzdzīvokļu namu pagalmi, kur ir ierīkotas autostāvvietas un iedzīvotāji savas automašīnas nenovieto tiešā mājas tuvumā, kas atvieglo operatīvā transporta pārvietošanos, bet ir arī pagalmi, kur automašīnas novietotas tā, ka operatīvajam transportam ir problemātiski, pat neiespējami pārvietoties. Viskritiskākā situācija tika konstatēta Gaujas ielā pie deviņstāvu daudzdzīvokļu mājām, kur, lai piebrauktu ugunsdzēsēju glābēju autokāpnei, pārvietoties traucēja ne tikai automašīnas, bet arī dažādi krūmi un koki. Veicot pagalmu apsekošanu, ugunsdzēsēji glābēji līdz Gaujas ielas pēdējam namam nevarēja piebraukt ne dienas vidū, ne arī vakara stundās. Problēmas pārvietoties pa iekšpagalmiem tika konstatētas praktiski visos daudzdzīvokļu māju pagalmos. Ja dažos pagalmos ugunsdzēsības tehnika iebraukt varēja, tad vietu, kur apgriezties gan nevarēja atrast.

VUGD Vidzemes reģiona brigādes komandieris Jānis Skrastiņš aicina visus pilsētas namu apsaimniekotājus un ēku īpašniekus labiekārtot daudzdzīvokļu namu pagalmu stāvvietas un izvērtēt, vai pie daudzdzīvokļu namiem esošie stāvlaukumi ir ierīkoti tā, lai operatīvais transports notikuma vietai varētu piebraukt un palīdzēt. Jāatzīmē arī tas, ka šajā pārbaudē daudzdzīvokļu namu pagalmi tika apsekoti ar ugunsdzēsības autokāpni, jo tieši daudzstāvu ēkas ir tās, kur ar autokāpnēm ugunsgrēka gadījumā ir iespējams glābt cilvēkus no augšējiem ēku stāviem, jo autokāpni var izvirzīt līdz pat 37metru augstumam. Ugunsdzēsības autokāpnes platums ir 2,46 metri, tomēr, lai varētu izmantot kāpnes ar grozu, mašīna ir jānostiprina. Šajā mirklī autokāpnei nepieciešamais platums var sasniegt 5,2 metrus.

Valmieras namu apsekošanā piedalījās arī Valmieras pilsētas vadība un atbildīgie speciālisti. Lai sniegtu ieguldījumu situācijas risināšanā un mudinātu namu iedzīvotājus padomāt par savu drošību arī šādā aspektā, kādā no tuvākajām domes sēdēm tiks izskatīts priekšlikums paplašināt atbalsta virzienus un apjomu līdzfinansējuma saņemšanai daudzdzīvokļu māju apsaimniekošanai. Līdz šim Valmieras daudzdzīvokļu namu iedzīvotājiem savu namu apsaimniekošanai bijusi iespēja saņemt Valmieras pilsētas pašvaldības līdzfinansējamu, piemēram, energoaudita veikšanai, ēku vienkāršotai renovācijai, kā arī pagalmu labiekārtošanai. Tāpat Valmieras pilsētas pašvaldība, sadarbojoties ar namu īpašniekiem, varētu finansēt pagalmu plānojumu un labiekārtojuma projektu izstrādi, atbilstoši ugunsdrošības un citu normatīvo aktu prasībām, kā arī turpināt līdzfinansēt šo projektu īstenošanu.

VUGD atgādina, ka šāda veida akcijas tiek organizētas nevis tāpēc, lai kādu sodītu, bet gan, lai vērstu daudzdzīvokļu namu iedzīvotāju uzmanību uz esošo problēmu. Tāpat par adresēm, kurās operatīvajam transportam bija problemātiski pārvietoties, tiks informēti namu īpašnieki un apsaimniekotāji.

VUGD Vidzemes reģiona brigāde novērtē Valmieras pilsētas pašvaldības ieinteresētību šo problēmu apzināšanā un risinājumu meklēšanā.

VUGD aicina iedzīvotājus izturēties ar sapratni un, pirms novietot savu automašīnu, apdomāties, vai tā netraucēs ugunsdzēsēju glābēju operatīvajam transportam, jo ikviena neapdomīgi, pavirši vai neadekvāti atstāta automašīna kādā daudzdzīvokļu mājas pagalmā var maksāt jūsu kaimiņa, līdzcilvēka vai pat ģimenes locekļa dzīvību!

Šādā veida akcijas jau iepriekš organizētas arī citās Latvijas pilsētās un tiks turpinātas un atkārtotas, jo brīdī, kad palīdzība nepieciešama, katra sekunde ir no svara.



Kategorijas