Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sveiciens jauno mācību gadu sākot

Mums, kuri saistīti ar skolu, ir tā laime viena kalendārā gada laikā sagaidīt, sveikt divus jaunos gadus, vēlēt veiksmi, izdošanos un visu, visu to labāko.
Soli pa solim mēs ejam uz nākotnes skolu. Pasaules Ekonomikas forums paredz, ka 65 % jauno cilvēku, kuri patlaban sāk iet skolā, strādās tādās profesijās, kuras šodien vēl neeksistē. Tādēļ ir ļoti būtiski mērķtiecīgi izglītības procesā virzīties uz citādāku izglītības modeli, kad tikai akadēmisko zināšanu iegūšanu nomaina vairāk praktiska darbošanās, radošums, izpratne par lietas būtību. Ar šo mācību gadu Latvijā 100  pilotskolas uzsāk projektu “Kompetenču pieeja mācību saturā”, kurā no Alūksnes novada piedalās mūsu skola. Skolotāju komandas jau pavasarī un vasarā apmeklēja vairākus seminārus, praktiskās nodarbības, lai bērniem varētu piedāvāt citādāku mācību modeli. Skolotāji patiesi ar lielu degsmi un vēlmi apgūst jauno, dalās pieredzē. Paldies vecākiem, kuri jau izteikuši atbalstu, jo tas būs nepieciešams kopīga mērķa sasniegšanā.
Viss mācību satura ietvars ir vērsts uz vērtībām (atbildība, drosme, gudrība, līdzcietība, savaldība, taisnīgums), tikumiem (centība, godīgums, laipnība, mērenība, solidaritāte, tolerance). Pamatkompetences ir valodu, sociālā un pilsoniskā, kultūras izpratne un māksla, matemātika un datorzinātnes, dabaszinātņu un inženierzinātņu, veselības un fiziskās aktivitātes. Visu iepriekš minēto caurvij domāšana un jaunrade, digitālās pratības, pašvadība, sadarbība un līdzdalība. Mūsu skolā vairāk tiks aprobēta sadarbība un līdzdalība, kas neizslēdz citas jomas, jo visas lietas ir saistītas kopā. Mēs nevaram sevī kopt vienu, pilnīgi novārtā atstājot ko citu.
Mūsu skolā jau vairākus gadus tiek mēģināts pasniegt mācāmo vielu, nedaudz citādāk dažādojot mācīšanas pieeju. Tika organizēta starppriekšmetu sadarbība, pasākumi, kuros vienā grupā tika iekļauti dažāda vecuma bērni, visi piedalījās dažādos projektos, akcijās. Viss notiekošais plaši tika atspoguļots sociālajos tīklos un presē. Prieks, ka šogad daudzi izvēlējās turpināt mācības tieši mūsu skolā. Katrā klasē ir viens vai vairāki bērni, kuri atnākuši no citām skolām. 
Vajag eksperimentēt strauji mainīgajā un neprognozējamajā pasaulē. Cilvēkiem ir jāattīsta radošā un kritiskā domāšana, jācenšas būt multikulturāliem. Par neizdošanos nevajag stipri pārdzīvot. Vajag pārdomāt neveiksmes cēloņus, mācīties no tiem un mēģināt atkal. Tad viss noteikti izdosies.
Veiksmi visiem jaunajā mācību gadā!

Kategorijas