Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Skolēni iepazīst profesiju pasauli

Katrā ģimenē, kurā aug bērni, ik brīdi ieskanas jautājums par profesiju, ko jaunietis vēlētos apgūt. Padomus dot nav grūti, bet izvēle būs jāizdara jaunajiem cilvēkiem pašiem. Pēdējo gadu laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta skolēnu karjerai, tās izaugsmes iespēju izpētei. Skolēns nevar izvēlēties savas nākotnes profesiju, sēžot skolas solā. Profesija ir jāiepazīst klātienē – izmēģinot, izpētot, iztaujājot, izvērtējot.

Apmeklē klātienē
Kopš aprīļa Alūksnes novada vidusskola piedalās ESF darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” 8.3.5. specifiskā atbalsta mērķa „Uzlabot pieeju karjeras atbalstam izglītojamiem vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs” projektā „Karjeras atbalsts vispārējās un profesionālās izglītības iestādēs”.
Ar projekta atbalstu maijā skolēni viesojās pie savu nozaru profesionāļiem viņu darbavietās un atklāja izvēlēto profesiju plusus un mīnusus. Skolēni vēroja darba procesu un praktiski darbojās meistardarbnīcās. Sarunās ar skolēniem profesiju pārstāvji stāstīja par profesijas apguves, darba un izaugsmes iespējām. Skolēni laipni tika sagaidīti maizes ceptuvē „Donas”, zirgu stallī „Pilssēta”, zemnieku saimniecībā  „Birzupes – 2”, Gulbenes novada pašvaldības aģentūras "Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs" TIC centrā Stāmerienā, keramikas darbnīcā „Racupkalns”, Vecpiebalgas porcelāna fabrikā, dabas muzejā „Vides labirints”, Alūksnes mākslas skolā, Alūksnes muzejā.

Būs Tehnobuss
7.-12.klašu izglītojamie meistarklasēs tikās ar karjeras konsultanti Jolantu Priedi par tēmu „Kā izvēlēties sirds profesiju” un „Es pats veidoju savu karjeru”. Viņa iedvesmoja nebaidīties, domāt ārpus rāmjiem, censties tiekties uz savu mērķi, nesalīdzināt sevi ar citiem, izvēlēties to, kas visvairāk patīk. Bija vērtīgi ieteikumi, ko darīt, kā strādāt ar sevi.
Uzsākot jauno mācību gadu, notiek aktīvs darbs pie karjeras pasākumu plānošanas. Pavisam drīz skolēniem tiks dota iespēja apmeklēt Tehnobusu, kurā zinoši speciālisti stāstīs un demonstrēs jaunākās tehnoloģijas mašīnbūvē un metālapstrādē. 9.-12.klašu izglītojamie tiksies ar karjeras konsultantiem, lai saņemtu atbalstu savas nākotnes profesijas izvēlē. Jaunāko klašu skolēni ar interaktīvo spēļu palīdzību turpinās iepazīt un izzināt profesiju pasauli.

Kategorijas