Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vai valsts amatpersonām jāprot angļu valoda?

Diāna Lozko

2017. gada 29. septembris 00:00

162

Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis ANO Ģenerālās asamblejas vispārējās debatēs šonedēļ prezentēja valsti, nolasot runu lauzītā angļu valodā, ar grūtībām izrunājot sarežģītākos vārdus. Lasot no lapas iepriekš sagatavotu tekstu, R.Vējonis vairākkārt ieturēja neveiklas pauzes un atsevišķus vārdus nespēja izrunāt pareizi. R.Vējonim vislielākās problēmas sagādāja vārda “multilateralism” izrunāšana. Tas ir diplomātisks jēdziens, ar ko apzīmē sadarbību starp vairākām valstīm. Vai mūsu valsts vadošajām amatpersonām vispār būtu jāprot angļu valoda un kādā līmenī?

Kāpēc tieši šī valoda?
Arturs Dukulis, Alūksnes novada domes priekšsēdētājs:
Valstī ir bijuši skandāli par to, ka kāds pašvaldību vadītājs runājis ar auditoriju krievu valodā. Valodas inspekcija uzlikusi soda naudas, taču man tad ir jautājums - vai šādi paši sodi attiektos, ja runātu angļu valodā? Kāpēc ir kāda valoda jāizceļ un cita jāsoda? Vai tad, ja pie manis atbrauks kāda angļu amatpersona un es runāšu angliski, man arī uzliks sodu? Es neuzskatu, ka visiem būtu jāprot angļu valoda. Kāpēc tieši šī valoda? Kāpēc ne vācu vai franču? Tomēr es uzskatu, ka gadījumā, ja esi viesos, ir jāizrāda cieņa otras valsts iedzīvotājiem un jārunā valodā, kurā jūs abi varētu saprasties, vai arī jāizmanto tulka pakalpojumi. Savukārt es, kā Alūksnes novada pašvaldības priekšsēdētājs uzņemot viesus, runāju latviešu valodā un viesiem manu tekstu tulko tulks. Es uzskatu, ka savā valstī mums ir jārunā savā valodā un tādā veidā mēs izrādām cieņu! Drīzāk šādā veidā, nevis visu laiku pieskaņojoties un runājot, piemēram, angļu valodā arī savā valstī. Eiropas Savienībā visas valstis ir līdzvērtīgas, un mums ir jāatrod veidi, kā sazināties, nevis jādiktē tikai savi noteikumi.

Šādām zināšanām ir jābūt
Aina Ezeriņa, angļu valodas skolotāja Alūksnes novada vidusskolā:
Amatpersonām, kuras nav pārliecinātas par savām angļu valodas zināšanām, būtu jāpieaicina tulka palīdzība, bet uzskatu, ka katrai amatpersonai tomēr ir jāprot angļu valoda. Šādām zināšanām ir jābūt, bet, protams, katrā situācijā nostrādā arī cilvēciskais faktors, un pat tad, ja cilvēks prot valodu, uztraukumā ir grūtāk to pielietot. Ja cilvēks ir izvēlējies kļūt par amatpersonu, tad ir jārēķinās ar to, ka ir jāprot arī valodas. Tā vismaz tam vajadzētu būt. Protams, gadiem ejot, ir grūtāk iemācīties valodu, taču šīs zināšanas noteikti noder! Visi mācīšanās ceļi ir labi, un cilvēks noteikti pats zina, kā viņam labāk valodu iemācīties. Nav tādas vienotas receptes, kura derētu pilnīgi visiem. Ir nepieciešami gan kursi, gan pašmācība, gan reālas dzīves situācijas, kurās pielietot valodu. Visi ceļi, kas kaut solīti palīdz uzlabot valodu prasmes, ir labi.

Visiem jāmācās un jāattīstās
Jolanta Kupriša, alūksniete:
Es uzskatu, ka amatpersonām ir jāprot angļu valoda. Protams, viņas var būt ļoti kompetentas savā jomā, taču valodas zināšanas norāda, ka cilvēks ir gatavs mācīties un pilnveidoties. Cilvēks ir gatavs iet uz priekšu, un tas norāda uz to, ka viņš ir gatavs attīstībai. Bet, protams, ne jau visiem ir dots talants mācīties valodas, arī pati zinu tikai latviešu un krievu valodu. Skolā bija jāmācās vācu valoda, bet mums nebija jāmācās angļu valoda, tādēļ to vispār neapguvu. Protams, mums visiem būtu jāmācās un jāattīstās, lai neiesūnotu. Tieši tādēļ ir vērtīgi iegūt aizvien jaunas zināšānas. Jebkura joma, kurā gūstam papildu zināšanas, ir tikai apsveicama. Tas tikai norāda uz to, ka cilvēks nepaliek stagnācijā, bet ir gatavs gūt plašāku redzējumu.

Kategorijas