Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apē viesojas projekta partneri no četrām valstīm

Agita Bērziņa

2017. gada 29. septembris 00:00

9

Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā viesojās programmas “Erasmus+” projekta “Uzņēmējdarbības skolas Eiropā” partneri no Spānijas, Čehijas, Horvātijas un Bulgārijas. Projekts paredz veidot mācību firmas un mācīties produkciju pārdot starptautiskā tīklā.

Popularizē aitas vilnu
Projekta vadītājs Francisko Roldans no Spānija stāstīja, ka projekti ir balstīti uz jaunas pieejas meklēšanu uzņēmējdarbībā. “Mūsu ideja ir veidot un stimulēt uzņēmējdarbību starp piecām valstīm, lai popularizētu vietējos produktus. Mēs vēlamies popularizēt aitas vilnu citās valstīs, bet, piemēram, Spānijā popularizēsim olīveļļu. Katrai valstij ir savs produkts, kuru tā vēlas reklamēt, un galvenā projekta ideja ir iekļaut uzņēmējdarbības ideju skolās,” norādīja spānis. Latvijā viņš viesojās pirmo reizi. “Jūtos šeit ļoti ērti. Cilvēki ir draudzīgi. Patīk Latvijas daba, kas ir atšķirīga no mūsējās. Esmu laimīgs, ka laikapstākļi ir saulaini,” pauda viesis.
Apenieši projekta partneriem bija sagatavojuši ne tikai teorētiskas apmācības, bet veda arī ekskursijā uz Latvijā zināmiem uzņēmumiem, kuri ražo katras dalībvalsts izvēlēto produktu, lai jaunieši redz, kā reāli top produkts. “Izpratne par projektu mums nedaudz atšķiras. Mēs esam gatavi vairāk praktiski darboties, paši ražot un radīt, bet projekta ideja patiesībā nav nemaz radīt reālus produktus, bet gan izvēlēties vienu jau gatavu produktu un mācīties to pārdot un popularizēt, respektīvi, zināšanas apgūt teorētiski. Vienīgi horvāti līdzīgi kā mēs sapratuši, ka produkts jāražo pašiem un paši vāra džemu,” stāsta D.Ozoliņa Apes vidusskolas direktore Dina Meistere.

Atsaucīgas ģimenes
Apenieši kā projekta produktu izvēlējušies aitas vilnu un no tās gatavo dažādus izstrādājumus. Spāņu izvēlētais produkts ir olīveļļa, bulgāru – vīns, čehu – siers. “Lai rosinātu tomēr darboties praktiski, organizējām radošās darbnīcas – mācījām, kā gatavo ziepes vilnas kažociņā. Kad iepriekš viņiem rādījām vilnas produktus, viņi tā īsti nenoticēja, ka tiešām esam paši tos radījuši, jo viņiem nav tāda mācību priekšmeta kā mājturība, kurā var izgatavot reāli lietojamas lietas kā cimdus vai zeķes,” stāsta D.Meistere.
Projektā iesaistītie ārzemju jaunieši dzīvoja viesģimenēs turpat Apē. D.Meistere ir pateicīga vecākiem, kuri piekrita savās mājās uzņemt viesus. “Sākotnēji mums bija bažas, vai izdosies visiem sameklēt ģimenes, kur dzīvot, bet atsaucība bija fantastiska! Labi ir tas, ka mājas, kurās dzīvoja bērni, ir ļoti tuvu cita citai – vakaros viņi tikās un pavadīja laiku kopā. Lielās pilsētās mājas bija pat 20 kilometru attālumā. Tā jaunieši sajūt īsteno Apes dzīvi!” teic D.Meistere.

— Agita Bērziņa

Kategorijas