Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzeju ietērpj tēlos

Diāna Lozko

2017. gada 29. septembris 00:00

1319

Septembris – Vislatvijas dzejas mēnesis. Tieši rudens ir laiks, kad nereti dzejnieki sagaida savas mūzas. Alūksniete Lauma Sliņķe gan pati dzeju neraksta, taču viņa rada stāstus ar zīmējumiem. Pašreiz viņa palīdz ilustrēt Amerikā dzīvojošā dzejnieka Tarana Singa dzejas grāmatu un cer, ka tā nebūs pēdējā dzejas grāmata, kuru viņa ilustrē.

Dzīve vienmēr parāda
iespējas
L.Sliņķe pabeigusi Alūksnes mākslas skolu, taču ilgu laiku ar zīmēšanu nav aizrāvusies. “Manā galvā bija doma, ka tas nav vajadzīgs un ar to nevar nopelnīt naudu, kā jau daudzi domā. Tad sāku gatavot grafisko dizainu, kā arī atradu darba iespējas mājaslapā “Artstation.com”, kur mākslinieki var piedāvāt savus pakalpojumus,” stāsta L.Sliņķe. Viņa atzīst, ka ilustrācija ir tik tiešām aizraujoša un dzīve vienmēr parāda iespējas, kā nopelnīt arī ar savu sirdsdarbu.
“Manu darbu portfolio ieraudzīja Tarans un aicināja ilustrēt pāris no viņa dzejoļiem. Viņam top dzejoļu krājums, kurā dzejoļus ilustrēs vairāki cilvēki. Šī dzejnieka dzeja vairāk ir par iekšējiem sevis meklējumiem, un pašreiz esmu ilustrējusi divus dzejoļus. Viens dzejolis ir par zaudējuma sāpēm - kā cilvēki samierinās ar to, ka dzīves laikā pazaudē tuviniekus. Otrs dzejolis ir par to, ka cilvēkiem sabiedrībā ir savas maskas, zem kurām slēpjas viņu patiesā dvēsele,” stāsta L.Sliņķe, kura pirmo reizi mūžā ilustrē dzejoļus.
T.Sings ne tikai raksta dzeju, bet arī izpilda to mūzikas pavadībā. Savu dzejas pasniegšanas virzienu viņš dēvē par džeza dzeju, un bieži šāda dzeja tiek deklamēta džeza stila dzīvās mūzikas pavadībā. T.Sings vada arī savu radioprogrammu “Tarana brīvā džeza stunda”.

Ļoti interesants process
“Dzejoļu ilustrēšana ir interesants process. Viss ir atkarīgs no tā, cik pats dzejnieks tev kā ilustratoram dod brīvību. Rakstnieki ir tādi paši mākslinieki kā vizuālie mākslinieki, tāpēc viņi mēdz dod vairāk brīvības otram māksliniekam. Varu salīdzināt, kā ir veidot ilustrācijas vai grafisko dizainu kādam uzņēmumam vai arī māksliniekam – tās ir divas ļoti atšķirīgas lietas! Uzņēmumi mēdz strikti norādīt, ko un kā vajag izdarīt, bet, piemēram, rakstnieks man kā ilustratorei ļauj darbā ielikt arī savu interpretāciju,” teic L.Sliņķe.
Mākslas veidu sadarbošanās vienmēr ir bijusi svarīga, dzeja nereti saplūst ar vizuālo mākslu vai mūziku. Šādas simbiozes ir neizbēgamas, un L.Sliņķe atzīst, ka ir priecīga par iespēju līdzdarboties šajā procesā. “Ar interneta starpniecību mākslinieki var sadarboties, un tā nu Alūksnē tapušās ilustrācijas būs redzamas Amerikā, kā arī citur, kur vien T.Singa dzejas krājums būs pieejams. Noteikti iedrošinu arī citus meklēt sev piemērotus izpausmes veidus un sadarbības partnerus. Mākslai nav robežu, un tādām arī nevajadzētu pastāvēt,” saka L.Sliņķe.

Kategorijas