Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dzejas dienu svētki “Čabiņam”

Līga Vīksna

2017. gada 29. septembris 00:00

25

Malienas pamatskolā pagājušajā piektdienā notika sirsnīga satikšanās ar novadnieka un rakstnieka Aleksandra Pelēča bērnu grāmatas “Čabiņš” izdevējiem un varoņiem. “Čabiņš” septembrī Malienas skolā kļuva par lasītāko grāmatu.

“Čabiņam” - pirmās
Dzejas dienas
Doma par A.Pelēča bērnu dzejas grāmatas “Čabiņš” izdošanu Malienas pamatskolā tika lolota jau vairākus gadus, līdz beidzot, sadarbojoties ar Alūksnes un Apes novadu fondu, pateicoties atsaucīgiem ziedotājiem un citiem labiem cilvēkiem, grāmatiņa šīs vasaras sākumā tika izdota alūksnieša Jāņa Poļa izdevniecībā “Selja”. Grāmatas atvēršanas svētki norisinājās Alūksnes pilsētas svētkos, savukārt šoruden Dzejas dienu noskaņās “Čabiņš” bija galvenā tēma Malienas pamatskolas skolēniem. Skolā notika zīmējumu konkurss, kad skolēni pie skolas uz asfalta zīmēja A.Pelēča dzejoļu tēlus, kā arī gatavoja prezentācijas. Savukārt piektdien līdz ar dažādiem viesiem skolu apciemoja arī pats Čabiņš – labais, lēnais vēju zēniņš, kura lomā iejutās skolotāja Aivita Ezeriņa. Malienas pamatskolas skolēni kopā ar latviešu valodas un literatūras skolotāju Guntu Vancāni bija iestudējuši teatralizētu uzvedumu un izteiksmīgi deklamēja A.Pelēča dzeju, kā arī sniedza koncertu. G.Vancāne vienmēr cildinājusi novadnieku A.Pelēci un viņa daiļradi un mācījusi to darīt arī bērniem. Ar viņas iniciatīvu pirms vairākiem gadiem skolā izveidota Aļa (Aleksandra Pelēča) istaba. Malienas pamatskolas direktore Ieva Baltā-Pilsētniece priecājās, ka visi atsaukušies aicinājumam svinēt satikšanās svētkus ar “Čabiņu”, kuram šīs ir pirmās Dzejas dienas.

Malienā – piemērotākā vieta
Starp viesiem bija arī A.Pelēča dēls Mārtiņš Pelēcis, kurš šajā dienā skolai pasniedza vērtīgu dāvinājumu – savulaik A.Pelēcim piešķirto Triju Zvaigžņu ordeni par nopelniem Tēvijas labā. Tagad tas glabājas Aļa istabā. “Alūksnes Ziņām” M.Pelēcis atzina – notika ģimenes apspriede un nolemts, ka vispiemērotākā vieta apbalvojuma glabāšanai būtu tieši Malienas pamatskolā. “Šovasar Alūksnes pilsētas svētkos bija reize, kad pēc 47 gadiem atkal apmeklēju tēva dzimto pusi. Esmu pārsteigts un sajūsmināts, ka laukos var būt tik skaista, sakopta un mājīga skola kā Malienā! To uzlūkoju ar labvēlīgu skaudību. Man savulaik bija jāmācās standarttipa ēkā skolā Talsos, vēlāk esmu absolvējis Latvijas Universitātē Ķīmijas fakultāti, strādājis kā zinātnieks. Man ir liels prieks, ka šis darbs beidzot ir paveikts - neviena vara šo grāmatu neizdeva, bet nu tas ir izdarīts. Jūtos patiesi aizkustināts, ka mana tēva dzimtās skolas skolēni un pedagogi to paveica. Skolotāja Gunta Vancāne paveica visu melno darbu, pati maliņā stāvēdama, – paldies viņai!” pauda M.Pelēcis.
Pasākumā tika sveikti: kādreizējais Malienas pamatskolas direktors Viktors Litaunieks, Alūksnes un Apes novada fonda valdes priekšsēdētāja Dzintra Zvejniece, izdevniecības “Selja” īpašnieks un “Čabiņa” redaktors Jānis Polis, Malienas pagasta pārvaldes vadītāja Inta Cinglere un teritorijas attīstības speciāliste Violeta Kļaviņa. Paldies izskanēja arī kādreizējai Malienas pamatskolas skolotājai Ilzei Andronovai, atbalstītājiem: Malienas un Mālupes bibliotēkām, pirmsskolas izglītības iestādei “Mazputniņš”, Baložu un Viku ģimenēm.

— Teksts un foto: Līga Vīksna

Kategorijas