Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Foto: Viesojas Somijā

Bejas pamatskola

2017. gada 18. oktobris 09:09

8856

VKKF mērķprogramaas ”Latvijai - 100” projektu konkursa projekta Kultūrprogrammas Latvija – Somija “Solis pretī simtgadei” ietvaros Bejas pamatskolas skolēni un skolotāji devās uz Somiju.

Projektu īstenoja Bejas pamatskolas pedagogi – Bejas pamatskolas direktore - projekta vadītāja Silvija Aizupe, mūzikas skolotāja Aiva Grosa, deju skolotāja Inga Meirāne, skolotāja Sarmīte Stebere, angļu valodas skolotāja Mārīte Palma, Bejas novadpētniecības centra pārzine Jolanta Baldiņa, Alūksnes novada pašvaldības pārstāvji un četrpadsmit Bejas pamatskolas 5.-7.klases audzēkņi.

Projekta maršruts: Beja – Helsinki –Tampere – Salo – Halikko – Helsinki - Beja, un tā īstenošanu Somijā atbalstīja Tamperes Seudu Neatkarības cīņu asociācija, tās vadītājs Markku Rauhalahti, Salo Jauniešu interešu centra Steissi koordinatore Mariia Silfver, Halikko pamatskolas direktors Hannu Polonen, Tamperes vidusskolas mācību pārzine Sihteeri Riitta Sompa-Hokkanen, somu žurnāliste Liisa Wright, Salo veterānu asociācijas prezidents Laine Voitto.

Apmeklējām Tamperes Seudu Neatkarības cīņu asociāciju, Tammerkoski vidusskolu Tamperē, muzeju kompleksu “VAPRIIKKI”, Salo Jauniešu interešu centrā Steissi, Halikko skolu (Armfeltin koulu), Salo veterānu asociāciju, mākslas galeriju “HUUTO” Helsinkos. Iepazināmies ar Tamperi, Haliko, Salo, Helsinkiem, apskatījām vēsturiskās vietas, akcentējot Somijas neatkarības simtgadi. Piedalījāmies mācību procesā un kopīgi ar somu draugiem veicām dažādas aktivitātes.

Alūksnes novada pašvaldības Bejas pamatskolai ir sena sadarbība ar skolām un sabiedriskām organizācijām Somijā, visilgstošāk, 28 gadus, ar Tamperes Seudu Neatkarības cīņu tradīciju asociāciju. Skola sadarbībā ar Bejas novadpētniecības centru iesaistās vēsturisko notikumu izpētē un piemiņas saglabāšanā. Netālu no Bejas ciemata atrodas Somu karavīru Brāļu kapi, kur apglabāti 1919.gada Latvijas Brīvības cīņās Babeckas kaujā kritušie 8 somu karavīri.

2009.gadā Bejas pamatskola saņēma Somijas valsts Zilā Krusta goda zīmi pateicībā par darbību Somijas brīvības un neatkarības labā.
Katru gadu Bejā Lāčplēša dienā, Somijas neatkarības dienā, Latvijas Brīvības cīņu Alūksnes pusē atceres dienās somu karavīri tiek pieminēti un godināti.

2017.gada 6.decembrī Somija svinēs savas valsts simtgadi, 2018.gada 18.novembrī Latvijai – 100. Latviešu un somu sadraudzību stiprina kopīgie pasākumi….

Gatavojoties mūsu valsts svētkiem, sadarbībā ar Bejas novadpētniecības centru, Bejas pamatskolā ir izveidota koncertprogramma ar dziesmām, tautas dejām un stāstījumu par savu zemi, akcentējot latviešu gadskārtu ieražas. Izveidotā programma ir vēstījums par mūsu tautu, valsti un ir sveiciens Latvijas un Somijas valstu svētkos, kā pateicība somu tautas devumam Latvijas Neatkarības izcīnīšanā. Programmu veido koncerts – piecas latviešu tautas dziesmas un latviešu tautas dejas, sena somu tautas dziesma, rotaļdejas, digitālā ekspozīcija “Latvijas Brīvības cīņas Alūksnes pusē” un radošās darbnīcas, kurās piedāvājam iemācīties veidot latvisko telpu dekoru (ķistu), gatavot dažādus latviešu tradicionālos ēdienus. Koncertprogrammu ievada abu valstu himnas.
Koncertprogrammā Somijas sabiedrība latviešu tautas tradīcijas iepazīst caur dziesmām, dejām un kopīgu darbošanos, kā arī gūst plašāku priekšstatu par savu karavīru gaitām Latvijā Brīvības cīņu laikā. Savukārt Bejas pamatskolas skolēni, skolotāji un citi projekta īstenotāji dziļāk izzina Somijas vēsturi, izglītības sistēmu, tautas tradīcijas. Šāda saskarsme veicina empātiju pret kaimiņvalsti un stiprina patriotismu par savu valsti.

Programmas prezentācijas vietas ir saskaņotas ar sadraudzības partneriem Somijā. Ar projekta programmu iespēja iepazīties ir Tamperes Seudu neatkarības cīņu asociācijas biedriem, Tamperes Takahundin skolas un Haliko Armfeltin skolas audzēkņiem un skolotājiem, Salo Jauniešu interešu centra Steissi apmeklētājiem un Salo Kara veterānu asociācijas biedriem.
Projekta rezultātā latviešu bērni, iepazīstot kaimiņvalsti, ar savas tautas dziesmām, dejām, tradīcijām, vēstures stāstījumu parāda attieksmi un nodod vēstījumu par savu dzimto zemi vienaudžiem un pārējiem interesentiem Somijā, nodrošinot līdzšinējās sadarbības un sadraudzības tradīciju pēctecību. Projekts sniedz iespēju attīstīt katra indivīda – audzēkņa, prasmes, kuras veicina saskarsmi un sazināšanos ar citiem cilvēkiem, palīdz īstenot vienu no audzināšanas programmas mērķiem – piederības savam novadam, valstij veidošanu un valstiskās apziņas stiprināšanu, nacionālās pašapziņas veicināšanu.

Kategorijas