Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Apes un Gaujienas skolās sākas kompetenču projekts

Agita Bērziņa

2017. gada 23. oktobris 08:10

365

Apes novadā divās izglītības iestādēs, D.Ozoliņa Apes vidusskolā un O.Vācieša Gaujienas pamatskolā, šomēnes sāksies projekta “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai” aktivitātes. Izglītojamo individuālo kompetenču attīstības plāns paredz divu mācību gadu laikā  izglītības iestādēs īstenot dažādus mācību un ārpusstundu pasākumus, kopā atvēlot tam 20 485 eiro.

Projekts paredz papildu individuālās konsultācijas bērniem, kuriem radušās grūtības mācībās. “Piemēram, bērns slimojis vai apmeklējis sacensības un kādas mācību vielas apgūšana izpalikusi. Lai to novērstu, bērnam būs iespēja saņemt individuālas konsultācijas. Individuālas konsultācijas būs arī bērniem, kuriem ir grūtības apgūt mācību vielu, - skolotāji sniegs palīdzību, lai to veiksmīgāk apgūtu. Lai atvieglotu skolotāju darbu, Apē projektā paredzēts finansējums skolotāja palīgam darbā ar bērniem, kuriem ir grūtības mācīties. Šobrīd nevaru pateikt, vai palīgs būs viens vai vairāki, tas atkarīgs, kā pati skola šo slodzi sadalīs. Arī tas, kuri būs šie mācību priekšmeti, nav noteikts. Vien pārsvarā tie būs 1. līdz 6.klases bērni,” stāsta projekta koordinatore Una Reķe. Viņa atzinīgi vērtē, ka dažus gadus būs atbalsts darbam ar bērniem, kuriem ir grūtības mācīties. Līdz šim no pedagogu mērķdotācijas finansējums nebija paredzēts.
Paplašina piedāvājumu

Otra daļa projekta veltīta bērnu interešu attīstīšanai, kas viņiem saistošas ārpus mācību satura.
“Šobrīd gan Apē, gan Gaujienā bērniem ir iespēja mācīties mūzikas un mākslas skolās, bet šādu iespēju nav eksakto zinātņu priekšmetos. Apē būs iespēja bērniem gan ķīmijā, gan fizikā, gan citos dabaszinību un eksaktajos priekšmetos apmeklēt nodarbības pēc stundām, savukārt Gaujienā būs eksperimenti un pētījumi dabaszinībās un vēl arī citi. Jāteic, skolotāji ir nedaudz satraukušies, vai līdz ar projektu bērni mazāk neapmeklēs, piemēram, mūzikas nodarbības, bet izvēlēsies kādu pulciņu no jaunā piedāvājuma. Bērniem intereses ir dažādas, un tā tam būtu jābūt. Varbūt bērnu interesē ķīmija, bet līdz šim viņam nav bijusi iespēja padziļināti to apgūt,” skaidro U.Reķe. Vasarā paredzēta arī tematiska nometne “Jauno pētnieku nometne”.

Mācīs arī speciālistus
U.Reķe vēl kā nodarbību piemērus min lasītprasmes attīstīšanu jaunāko klašu bērniem, jo mūsdienu bērni neprot lasīt ar izpratni; robotikas nodarbības; domāšanas funkciju attīstīšanu, izmantojot konstruēšanu, vizuālo programmēšanu. Apmācības paredzētas arī speciālistiem – skolotājiem, logopēdiem un psihologiem, kā strādāt ar bērniem un sniegt atbalstu. Līdzīgi, kā apmeklējot pulciņus, arī projekta aktivitātes jeb papildu nodarbības bērns varēs apmeklēt ar vecāku iesniegtu iesniegumu.

Kategorijas