Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lokālo slimnīcu infrastruktūras uzlabošanā tuvākajos gados ieguldīs gandrīz 16 miljonus ES finansējuma

LETA

2017. gada 25. oktobris 07:58

301

Tuvākajā laikā lokālo slimnīcu infrastruktūras uzlabošanā plānots ieguldīt 15,8 miljonus eiro Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma, Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Veselības ministrijas (VM) Investīciju un Eiropas Savienības fondu uzraudzības departamenta direktors Jevgeņijs Blaževičs. Kopējais pieejamais ES fondu finansējums nozarei no 2014.gada līdz 2020.gadam ir 287 085 744 eiro, no kā 15 828 463 eiro paredzēti lokālo slimnīcu infrastruktūras uzlabošanai.

Projektu iesniegumu apstiprināšana vēl nav sākta, taču potenciālie projektu iesniedzēji varētu būt tādas slimnīcas kā Dobeles un apkārtnes slimnīca, Jūrmalas, Bauskas, Ogres rajona, Alūksnes, Tukuma, Madonas un Preiļu slimnīcas, kā arī Balvu un Gulbenes slimnīcu apvienība, Saldus medicīnas centrs un Cēsu klīnika. Tāpat starp projektu iesniedzējiem varētu būt Krāslavas, Kuldīgas, Limbažu, Aizkraukles, Līvānu, Priekules, Siguldas un Saulkrastu slimnīcas, kā arī Rīgas 1.slimnīca, Sarkanā Krusta Smiltenes slimnīca un Ludzas medicīnas centrs.

No kopējās veselības nozarei paredzētās ES fondu naudas 2014.-2020.gadam 68% paredzēti veselības infrastruktūrai, 19% - veselības veicināšanas un profilakses pasākumiem, 8% - ārstniecības personu tālākizglītībai, 3% - cilvēkresursu pieejamībai reģionos, kā arī 2% finansējuma paredzēti tīklu vadlīnijas un kvalitātes nodrošināšanas sistēmai.

Finansējums 194 364 718 eiro apmērā paredzēts, lai uzlabotu stacionāro ārstniecības iestāžu un ģimenes ārstu prakšu infrastruktūras attīstībai, tostarp sistēmiski svarīgo slimnīcu infrastruktūras attīstībai paredzēti 174 059 880 eiro. Patlaban apstiprināti astoņi projekti, bet vēl pieci ir vērtēšanā. Liela daļa finansējuma jeb 91 068 677 eiro paredzēti Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A2 korpusam.

Kopumā veselības infrastruktūras attīstības projektos atbalstāmās darbības ir telpu atjaunošana un pārbūve, jaunu ēku būvniecība otrajā kārtā, tehnoloģiju iegāde un montāža, IT risinājumi saistībā ar kvalitāti, projekta informācijas un publicitātes pasākumi, kā arī projekta administrēšanas izmaksas.

Kategorijas