Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mārtiņdiena Strautiņu pamatskolā

Mārtiņi jeb Mārtiņdiena ir seni latviešu ziemas sagaidīšanas svētki. Svētki savu vārdu ieguvuši jau pirms 16. gs. baznīcas Reformācijas no Livonijas ordeņa svinētās piemiņas dienas par godu romiešu karavīram Mārtiņam. Strautiņu pamatskolā Mārtiņu svinēšana ir liels notikums, jo tad ikviens var parādīt savu talantu gan dziedāšanā, gan zīmēšanā, gan runāšanā, kā arī savas kulināra prasmes.

10. novembrī Strautiņu pamatskolā svinēja Mārtiņdienu, organizēšana un vadīšana bija uzticēta 4. klasei un skolotājai Ligitai Medisai. Pasākums iesākās ar muzikāliem priekšnesumiem no 2., 3. un 4. klasēm. Sekoja mīklu minēšana, kur par katru pareizo atbīdi tika pasniegts mazs saldumiņš. Rotaļas, bez tām arī neizpalikt! Rotaļu galvenais varonis bija gailis, kurš tika nodots roku rokā mūzikas pavadījumā. “Kāds laiks Mārtiņā, tāds Ziemassvētkos”, arī ticējumi tika lasīti un pētīti. Pats gaidītākais mirklis- Mārtiņdienas tirdziņš. Lielākais tirgošanās un pirkšanas prieks bija novērojams 1. klases bērniem, jo šādu pasākumu viņi piedzīvoja pirmo reizi un tirgošanās bija vesels izaicinājums - pašiem jāskaita naudiņa un jārēķina. Gadījās arī tā, ka gribējās no drauga ko nopirkt un tad nācās meklēt kādu, kas pieskatītu preci. Visvairāk tika tirgotas vafeles, kēksiņi, cepumi un picas. Bērnu vecāki bija lielākie palīgi visiem tirgotājiem, jo kurš gan cits, ka ne mamma un tētis gatavos šos gardumus, kā arī mazākajiem pārdevējiem sarakstīs cenrāžus. Skolotāji nāca uz tirdziņu ar maisiņiem un kastītēm, lai tik varētu no katra skolnieka ko nopirkt. Vecāko klašu bērni bija lielākie pircēji uzreiz pēc skolotājiem, jo vēlējās nogaršot visu un pārbaudīt tirgotāju matemātikas zināšanas.

Daudzviet Eiropā tiek svinēta Mārtiņdiena, svētku tradīcijas, tradicionālie Mārtiņu ēdieni un ticējumi ir tās lietas, kas atšķiras. Ir cilvēki, kas šos svētkus neatzīst un nesvin, bet Strautiņu pamatskolā vienmēr rosīsies tirgotāji, tiks zīmēti Mārtiņdienas gaiļi un minētas mīklas jeb svinēti Mārtiņi!



Kategorijas