Aluksniesiem.lv ARHĪVS

14.novembris – Pasaules Diabēta diena

Cukura diabēta izplatība Latvijā, līdzīgi kā citur pasaulē, pēdējo 10 gadu laikā ir strauji pieaugusi un 2016. gada nogalē Latvijas cukura diabēta pacientu reģistrā bija jau 88 945 pacienti. Ja salīdzina ar 2005. gadu, kad reģistrēti bija 47 847 pacienti, var redzēt, ka pacientu skaits ir teju dubultojies.

Lai gan pacientu skaits ir audzis, veselības aprūpes speciālistu skaits pacientiem ar cukura diabētu nav atbilstoši palielinājies, turklāt diabēta māsu, kuras sniedz atbalstu paškontroles un praktiskajos insulīnterapijas jautājumos, pat trūkst. Tā rezultātā speciālistu – endokrinologu, pieejamība konsultācijai ir ierobežota. Pacientam bieži ir jāgaida rindā vairāki mēneši, un nav iespējams saņemt vajadzīgo konsultāciju un padomus tad, kad konsultācijas ir nepieciešamas - neizskaidrojamu glikozes līmeņa svārstību, dažādu akūtu vai hronisku blakusslimību gadījumos, grūtniecības laikā vai, mainoties dzīves apstākļiem un darbam.

Tā kā Latvijā diabēta pacientu apmācība netiek realizēta vajadzīgajā apjomā, lielākajai daļai pacientu nav pietiekošas informācijas un izpratnes par savu slimību un tās pašaprūpes iespējām. Pacientiem trūkst iemaņu, kā veiksmīgi sadzīvot ar cukura diabētu. Bez pietiekamas izpratnes un paša iesaistīšanās cukura diabēta kontrolē labu ārstēšanas rezultātu nav iespējams sasniegt, un diabēta pacienti ir pakļauti vēlīno komplikāciju attīstības riskam - redzes, nieru, smaganu, zobu bojājumiem, nervu sistēmas, sirdsdarbības un asinsrites traucējumiem. Cukura diabēta pacientiem palielinās arī insulta vai sirdslēkmju risks agrīnā vecumā.

Neskatoties uz apgrūtināto tikšanu pie speciālistiem uz klātienes konsultācijām, atbalstu un informāciju cukura diabēta pacienti var saņemt cukura diabēta biedrībās, kuras organizē izglītojošas lekcijas un seminārus par dažādiem ar cukura diabēta aprūpi saistītiem jautājumiem, tomēr ne visos novados tādas ir.

Lai gan pagaidām atrast informāciju internetā latviešu valodā nav vienkārši, tomēr ir dažas vietnes, kur informācija ir pārbaudīta, jo izstrādē un satura veidošanā ir piedalījušies cukura diabēta speciālisti. Drošu informāciju var meklēt Latvijas Diabēta federācijas mājaslapā www.diabets.lv un informatīvajā mājaslapā www.diabetapacientiem.lv.

Katra jauna iespēja, kas ļauj cukura diabēta pacientiem iegūt noderīgu informāciju un ieteikumus, kuri palīdzētu labāk saprast slimību un dot izpratni par tās kontroli, ir apsveicama. Savukārt, ņemot vērā arvien pieaugošo pacientu skaitu, kas informāciju meklē internetā, pozitīvi, ka tiek radītas jaunas izglītojošas interneta vietnes par cukura diabēta pacientiem būtiskiem jautājumiem. Tas ir labs ieguldījums pacientu informētības veicināšanā.

Kategorijas