Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Krīze ir mūsu spogulis

2010. gada 5. janvāris 15:19

456

Šis laiks, ko cilvēce dēvē par krīzi, manuprāt, nav nekas vairāk kā spogulis katra vērtību sistēmai, pasaules lietu kārtības uztverei, radu un draugu attiecībām. Kristāldzidrs spogulis, kas parāda rūpīgi slēpto. Viss, kas pašlaik notiek ar un ap mums, ir tikai un vienīgi likumsakarības, mūsu pašu izdarīto izvēļu rezultāts. Cik tad ilgi varēja turpināties, ka grūtībās nonākušam kaimiņam kaimiņš bez desmit latiem  palīdzēt nesteidzās? Cik ilgi varēja turpināties, ka brālis nicināja brāli mazāku ienākumu dēļ? Cik ilgi varēja tikt izsmieti cilvēki, kuriem nebija kredīta «pareizajā bankā»? Vienu brīdi šķita, ka visa pasaule sajukusi prātā, virpuļo trakā dejā uz nekurieni.

Šķietamajam veiksmes un labklājības burbulim reiz bija jāplīst. Var jau cilvēkam ar nabaga domāšanu un dzīves pieredzi iedot rokās pasakainas bagātības, bet šis tik un tā paliks nabags, jo tāds būs savā dvēselē un prātā. Protams, mēs katrs tiecamies uzlabot savas dzīves apstākļus, un tas ir normāli. Runa ir par attieksmi. Par to, cik daudz cits citam esam nodarījuši, demonstrējot iedomātu varu pār otru augstāka stāvokļa vai biezāka maka dēļ. Patiesībā tagad līdz ar mantisku vērtību zaudējumu mēs tikai sākam apzināties vēl traģiskāka apmēra zaudējumus, kuru cena nav aprēķināma! Skrējiens pēc šķietamās labklājības, stāvokļa sabiedrībā un izskata kaimiņa acīs daudziem prasījis daudz vairāk par laika ieguldījumu. Uz turības altāra noliktas veselības, laulāto attiecības un zaudēti bērni. Tādēļ, ka ilggadējais laulātais draugs var mest ēnu uz kredītā ņemtā glamūrā uzvalka spozmi. Bērni, kuri savas asaras pēc vecākiem slaucījuši viņiem atstātajās banknotēs vai auklīšu jaku piedurknēs. Gados jauni cilvēki, kuri stresa un pārdzīvojumu dēļ novecojuši pirms laika vai iegrimuši dažādās atkarībās. Pasaules lietu kārtība prasa samaksu par visu. Tagad šis laiks ir pienācis, kas diemžēl žēlastības nepazīst.

Taču šim laikam ir arī cita seja. Tas ir jaunu iespēju, meklējumu un atradumu laiks, kas pieprasa apstāties un domāt. Laiks, kad meklēt jaunu skatu uz lietām un dzīvi kopumā, kad ievilkt jaunu elpu, lai skrietu tālāk. Mēs šobrīd uzdodam jautājumus un meklējam atbildes, gan visi kopējas, gan katrs savas. Un labā ziņa ir tā, ka tie, kuri meklē, vienmēr atrod! Atbilde ir tikai laika jautājums.

Kategorijas