Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Tipiskās kļūdas atkritumu šķirošanā jeb pareizās šķirošanas gids

 

2017. gada 22. decembris 06:02

3036

Atkritumu šķirošana ir veids, kā ikviens no mums var ikdienā gādāt par taupīgu dabas resursu izmantošanu, jo pareizi sašķiroti atkritumi tiek pārvērsti par ražošanas izejvielām, kas izmantojamas atkārtoti. Tomēr ne katrs saimnieks zina, kurā konteinerā metami kuri atkritumi, informē Pilsētvides serviss Sabiedrisko attiecību speciāliste Olga Ribkina.

SIA "Pilsētvides serviss" valdes loceklis Jurģis Ugors uzsver, ka vissvarīgākais priekšnoteikums pareizai atkritumu šķirošanai – nemest šķiroto atkritumu konteineros sadzīves atkritumus, tai skaitā ēdienu atliekas: "Diemžēl bieži gadās izvest ar sadzīves atkritumiem sabojātus šķiroto atkritumu konteinerus. Cilvēki mēdz mest sadzīvē radušos gružus pirmajā konteinerā, kas pagadās pa ceļam, nemaz nedomājot par to, kādu kaitējumu rada videi un sabiedrībai. Pirmkārt, tāpēc, ka sadzīves atkritumu dēļ šķiroto atkritumu konteinera saturs būs neglābjami sabojāts un nederīgs tālākai pārstrādei. Otrkārt tāpēc, ka, izmetot neatbilstošo frakciju šķiroto atkritumu konteinerā, iedzīvotāji neciena savu līdzcilvēku darbu, kuri cītīgi šķiro atkritumus."

Katram atkritumu veidam, sava vieta

Lai pievienotos arvien pieaugošajai atkritumu šķirotāju kustībai, visvienkāršāk ir nodrošināt dalītu atkritumu vākšanu jau mājās. Derētu ieviest sadzīvē atsevišķas atkritumu tvertnes – vienu plastmasai, otru papīram, bet trešo – sadzīves atkritumiem. Vēlams, lai nederīgie vai nevajadzīgie stikla izstrādājumi mājās arī glabātos atsevišķajā vietā. Neiztikt arī bez atsevišķas kastītes izlietotajām baterijām, kuras nedrīkst ar jaukt kopā ar citiem atkritumiem.

Šķirojot atkritumus mājās, jāatceras, ka:

  • papīra un kartona konteinerā drīkst mest avīžpapīru, kartonu, rakstāmpapīru, grāmatas, izjauktas kartona vai papīra kastes. Taču jāizvairās no tādu šķietami pašsaprotamu lietu nokļūšanas papīra konteinerā, kā kartons, kas ir slapjš, netīrs vai satur metāla skavas, piena, sulu, kefīra u.c. tetrapakas, glancētie žurnāli, kā arī izstrādājumi, kas satur foliju. Tāpat pārstrādei nav derīgas jebkāda veida un izmēra laminēta papīra loksnes un vienreizējie trauki.

  • polietilēna un PET konteinerā drīkst mest plastmasas dzērienu pudeles (saplacinātas), tīrus polietilēna maisiņus, plēves, kā arī metāla kārbas, bundžas un vāciņus. Taču nedrīkst izmest šajā konteinerā eļļas pudeles, jogurta, krējuma un margarīna trauciņus, rotaļlietas, saimniecības preces, sadzīves priekšmetus un plastmasas lentas. Jāpiemin, ka pārstrādei neder arī biezās un krāsainās daudzslāņu PET pudeles, kuras parasti izmanto enerģijas dzērieniem – tās arī metamas pie sadzīves atkritumiem.

  • stikla konteinerā var mest izskalotas stikla pudeles un burkas. Bet nekādā gadījumā nedrīkst tajā izmest spoguļi un logu stiklu, spuldze, kā arī keramikas vai porcelāna traukus.

Atgādinām, ka par šķiroto atkritumu nav jāmaksā, jo tie netiek apglabāti poligonos, bet dodas uz otrreizējo pārstrādi, kur atkritumiem tiek dāvināta "otrā dzīvība" kāda jauna materiālā sastāvā.

Tīrs, sauss, saplacināts

Ne mazāk grēko tie iedzīvotāji, kas šķiroto gružu konteinerā met neizskalotus salātu trauciņus, krējuma un jogurta trauciņus, piena pudeles, un cita veida plastikāta pārtikas iepakojumu. Iepakojums, kurā palikušas pārtikas atliekas nav pārstrādājams, tāpēc to labāk mest pie sadzīves atkritumiem. Vērts zināt, ka, pirms izmest plastmasas vai kartona (pudele vai kaste) iepakojumu šķiroto atkritumu konteinerā, tas ir jāsaplacina. Šai rīcībai ir ļoti vienkāršs iemesls - Latvijā lielākoties atkritumi tiek pieņemti izvešanai un tālākai pārstrādei pēc apjoma (m3) nevis pēc svara, līdz ar to nesaplacināta pudele aizņems konteinerā lieko vietu, ko varētu piepildīt lietderīgāk. Saplacinot iepakojumu, var arī mazināt risku, ka šķiroto atkritumu konteiners piepildīsies pārāk ātri un apkārt konteineram lēnām sāks augt atkritumu kalni.

Caurspīdīgs nozīmē redzams un pārstrādājams

Vēl viena tipiska iedzīvotāju problēma ir šķiroto atkritumu izmešana necaurspīdīgajos polietilēna maisos. Ja atkritumu izvedēji neredz maisa saturu, viņi nevar identificēt tajā ievietoto atkritumu saturu. Līdz ar to visa konteinera saturs visticamāk tiks izvests kā sadzīves atkritumu konteiners, un tajā izmesti gruži tiks apglabāti poligonā. Lai nepieļautu šādu situāciju un neizšķērdētu savu un savu kaimiņu pūles, vēlams ievietot šķirotos atkritumus caurspīdīgajos maisos, vai, metot gružus konteinerā, izbērt tos no maisa.

Ja rodas šaubas par to, kas kurā konteinerā īsti metams, labāk ir šos gružus izmest sadzīves atkritumos nekā sabojāt šķiroto gružu konteinera saturu ar nepiemērotu atkritumu veidu. Kā arī ir jāpievērš uzmanība "špikerim", kas parasti ir uzlīmēts uz šķiroto atkritumu konteineriem. Tajā pārskatāmā veidā ir nodrošināta instrukcija par to, ko drīkst/nedrīkst mest attiecīgajā konteinerā.

SIA "Pilsētvides serviss" novēl Alūksnes iedzīvotājiem gaišus Ziemassvētkus un priecīgu Jauno gadu, lai 2018. gadā katrs Alūksnes iedzīvotājs dzīvotu zaļāk, tīrāk un atbildīgāk.

Kategorijas